Concursul Naţional Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”, la final în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în ziua de luni, 9 mai, s-a desfăşurat etapa de evaluare la nivel de eparhie a Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”, din cadrul Concursului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

Concursul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” este organizat de către Patriarhia Română, prin Sectorul teologic – educaţional, Biroul de catehizare al tineretului. Concursul se adresează copiilor din grupurile catehetice ale parohiilor din țară și din diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de Religie și altor educatori creștini. Concursul își propune să cultive relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele prin rugăciune, accentuând rolul şi necesitatea acesteia în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, fiind organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Concursul Naţional Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” evidenţiază importanţa şi necesitatea rugăciunii ca legătură şi vorbire cu Dumnezeu şi cu aproapele, liant între membrii Bisericii şi condiţie în urcuşul duhovnicesc.

Conform calendarului oficial, în perioada 18 aprilie – 04 mai, cele şase Protoierii din Arhiepiscopia Craiovei şi-au desemnat, în urma evaluării comisiilor de specialitate, câte trei reprezentanţi pentru etapa de evaluare eparhială. Responsabil cu implementarea concursului în Arhiepiscopia Craiovei a fost Pr. Ştefan Bărbulescu, Inspector eparhial în cadrul Sectorului de învăţământ, activităţi cu tineretul şi de catehizare, iar coordonatorii Concursului la nivelul protoieriilor au fost Pr. Florin Mihail, Pr. Vlăducu Viorel, Pr. Peptușel Irinel, Pr. Popescu Ovidiu, Pr. Cruceru Valerian şi Pr. Șuncă Mihalache.

Gazdă pentru această etapă a Concursului Naţional Catehetic a fost Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova unde, în locaţia deosebită din preajma Mânăstirii Coşuna, reprezentanţii grupurilor parohiale s-au adunat pentru a-şi prezenta şi susţine proiectele. Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, Director al Seminarului Teologic, s-a îngrijit de buna desfășurare a evenimentului, punând la dispoziţia participanţilor sala de conferinţe a Seminarului, unde fiecare a putut să-şi prezinte proiectul prin proiectarea de materiale video şi audio sau prin expunerea de fotografii cu principalele activităţi întreprinse în propria parohie. Astfel, cele mai bune 18 proiecte din Arhiepiscopia Craiovei au fost prezentate de către coordonatorii unei comisii numite de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, din care au făcut parte: Arhid. Prof. Adrian Lupu – Consilier Sectorul de Învăţământ, responsabil cu cateheza parohială; Pr. Conf. univ. dr. Adrian Ivan, Cadru didactic pentru disciplinele catehetică/omiletică în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova; Prof. dr. Iuliana Gheorghe, Inspectorul de Religie în cadrul ISJ Dolj şi Dna. Prof. Daciana Dumitru, cadru didactic pentru disciplina Limba română la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.

Ca în fiecare an, în cadrul Concursului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” participă grupurile parohiale din judeţele Dolj şi Gorj cu cea mai intensă activitate, coordonate de preoţi cu o bogată experienţă în activităţile catehetice sau în alcătuirea de programe pentru tineri şi adolescenţi. Şi anul acestea, printre colaboratorii preoţilor din parohiile implicate, s-au regăsit în principal profesorii de Religie de la unităţile de învăţământ de pe raza parohiilor, dar şi cadre didactice pentru alte discipline, alături de instituţii culturale reprezentative sau autorităţi locale. Fiecare dintre participanţi a reuşit să strângă în jurul grupului său parohial şi să implice în proiect cât mai mulţi membri ai comunităţii din care fac parte, dar şi să reuşească să încheie parteneriate de colaborare cu parohii din alte zone ale ţării sau chiar din diaspora. Pe lângă catehezele care au avut ca punct central rugăciunea, activităţile s-au extins şi diversificat, tema concursului „Rugăciunea în viaţa mea” reuşind să adune în jurul Bisericii diferite categorii de vârstă şi să ofere posibilitatea de a organiza activităţi din cele mai diverse. Astfel, nu au lipsit pelerinajele, vizitele la muzee şi biblioteci, participarea la conferinţe cu invitaţi care se bucură de o bună recunoaştere în mediul academic, dar şi excursiile şi întrecerile sportive sau recreative.

În cele din urmă, urmărind baremul de evaluare al concursului şi îndeplinirea obiectivelor, comisia i-a felicitat pe toţi cei prezenţi şi a stabilit următorii câştigători: Locul I: Pr. dr. Mihail Sabin-Florin – Parohia Romanești, Protoieria Craiova Sud, și Arhid. Prof. dr. Cristian Angel Stăiculescu, de la Școala Gimnazială Țuglui, Proiectul: ȘI EU MĂ ROG; Locul II: Pr. prof. dr. Lucian Dodenciu – Parohia Braniște II, Protoieria Craiova Nord,  Proiectul: Rugăciunea – calea spre Dumnezeu – unește tinerii ortodocși sub virtutea credinței și a iubirii creștine; Locul III: Pr. prof. Popescu Nicușor Viorel – Parohia „Sfânta Treime”, Protoieria Târgu-Jiu Sud, Proiectul: Sfânta Liturghie – rugăciune în comuniune cu semenii noștri.

„Munca depusă timp de 6 luni în Concursul Național Catehetic Rugăciunea în viața mea, în care am ales să participăm cu elevii Școlii Gimnaziale Țuglui, cu proiectul Și eu mă rog, ne-a fost răsplătită. Mulțumim Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei pentru întreg sprijinul acordat, mulțumim conducerii Școlii Țuglui pentru încredere și pentru că ne-a fost alături în derularea activităților cu elevii unității, mulțumim tuturor colaboratorilor din urbea noastră, dar și celor din țară și din străinătate care au răspuns prompt doleanțelor noastre, mulțumim familiilor, dar și vouă dragi copii că ați reușit cu timp și fără de timp să faceți acest eveniment, unul de anvergură națională”, a transmis Pr. dr. Mihail Sabin-Florin, coordonatorul proiectului câştigător.

Gabriela Firu