Activităţi cu grupurile de copii şi tineri, în cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină”

Evenimente

Grupurile parohiale de tineri din cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei continuă activităţile catehetice, educative şi recreative, desfăşurate sub îndrumarea preoţilor coordonatori. Proiectul „Lumină din Lumină” este implementat de Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul și Catehizare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Astfel, în Parohia Dăbuleni III, sub coordonarea Părintelui Niţu Daniel, tinerii au participat la mai multe întâlniri tematice, câteva dintre acestea referindu-se la „Femeile mironosiţe, rolul lor şi al femeii în iconomia mântuirii”, cât şi despre viaţa duhovnicească a Sfântului Ioan Valahul .

În Parohia Prapor, Părintele profesor Gabriel Marinică a organizat activitatea recreativă „Mișcarea Întreține Sănătatea și Creează Armonia” (M.I.Ş.C.A!), în cadrul căreia copiii şi tinerii din cadrul grupului parohial au făcut mişcare cu bicicletele, pregătindu-se pentru excursia din data de 8 mai. În această zi, 68 de elevi din localităţile Celaru şi Prapor au participat gratuit la un pelerinaj la Mănăstirea Bistriţa şi Mănăstirea Dintr-un Lemn, prilej cu care au vizitat şi Salina Ocnele Mari.

În Parohia Galicea Mare a avut loc Caravana de Ecologizare, la care au participat şi copiii din cadrul Grupului parohial coordonat de Părintele Gologan Claudiu. De asemenea, fetele din cadrul acestui grup au participat la o activitate sportivă, câştigând Cupa reginei la Oină, eveniment desfăşurat pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti.

În Parohia „Sfântul Ioan Valahul”, Părintele Doran Ovidiu a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Lainici şi la Mănăstirea Polovragi, iar în ziua de 12 mai a fost prăznuit Ocrotitorul Bisericii, Sfântul Ioan Valahul, care este Ocrotitorul grupului de copii.

În Parohia Zănoaga, Pr. Diaconu Ovidiu a organizat o dezbatere susţinută de doamna preoteasă Claudia Diaconu, asistent principal în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Subiectele dezbaterii au fost: „Situaţia copilului vulnerabil – bullying / Situaţia copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate / Intervenţia specializată în situaţii de urgenţă pentru copiii aflaţi în pericol / Serviciul telefonul copilului / Responsabilităţi şi atribuţii DGASPC”.

În Parohia Moțăței I, sub coordonarea Pr. Glăvan Cătălin, tinerii din cadrul grupului „Hora Moțățeiului” au participat, în data de 9 Mai, atât la festivalul GAL Calafat, cât și la evenimentul de rememorare al Războiul de Independență Națională a României 1877-1878.

În Parohia Turceni de Sus, sub îndrumarea Pr. Bușe Petre, s-a desfăşurat o activitate catehetică, fiind implicaţi elevii claselor primare din localitatea Turceni. Cu acest prilej, elevii au venit în vizită duhovnicească la biserică, împreună cu învățătorii și profesoara de religie, au rostit rugăciuni, iar Părintele Buşe Petre le-a prezentat sfântul locaş și le-a transmis câteva învățături duhovnicești. La finalul activităţii catehetice, copiii au primit Sfintele Taine și daruri din partea Parohiei Turcenii de Sus.

În Parohia „Sfinții Brâncoveni”, Pr. Dorobăț Cosmin a organizat pelerinajul Grupului de Tineri Brâncoveni la Mănăstirile din judeţul Gorj şi la Mănăstirea Prislop. Acest pelerinaj se desfăşoară în fiecare an, în Parohia „Sfinţii Brâncoveni”.

În Parohia Filiași I, Pr. Hantea Marian le-a prezentat tinerilor viața Sfântului Ioan Valahul, întâlnirea continuând cu discuţii despre modelul tânărului creștin.

Gabriela Firu