Proiectul Naţional Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, în care Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Romaneşti, alături de Şcoala Gimnaziala Țuglui, a participat cu titlul „Și eu mă rog”, s-a încheiat cu acordarea Diplomei Omagiale a anului 2022, oferite în ziua prăznuirii Sfinţilor Constantin şi Elena de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, într-un cadru festiv, după Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Patriarhală.
„Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru această frumoasă premiere şi pentru găzduire, mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, pentru că ne-a sprijinit şi ne-a fost alături în acest proiect. Mulţumim Părintelui Profesor Arhidiacon Cristian Angel Stăiculescu pentru toată implicarea, pentru că ne-a ajutat să creăm această poveste specială şi pentru întreaga dăruire. Mulțumesc de asemenea tuturor colaboratorilor, elevilor implicaţi, părinților și oamenilor de bine, care ne-au sprijinit necondiționat”, a transmis Părintele Mihail Florin, unul dintre coordonatorii Proiectului „Şi eu mă rog!”.
Concursul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic – educaţional, Biroul de catehizare al tineretului. Concursul s-a adresat copiilor din grupurile catehetice ale parohiilor din țară și din diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de Religie și altor educatori creștini. Concursul şi-a propus să cultive relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele prin rugăciune, accentuând rolul şi necesitatea acesteia în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, fiind organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În Arhiepiscopia Craiovei, Concursul Naţional Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” a fost implementat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prin Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare. Locul I dintre proiectele dezvoltate de parohiile Arhiepiscopiei Craiovei, în cadrul acestui Concurs Naţional Catehetic, a fost obţinut de Proiectul „Şi eu mă rog”, derulat de Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Romaneşti, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Ţuglui, coordonatori fiind: Pr. dr. Mihail Florin, Parohul Bisericii Romaneşti, şi Arhid. prof. dr. Cristian Angel Stăiculescu, de la Şcoala Gimnazială Ţuglui. În cadrul acestui proiect, elevii Şcolii Gimnaziale Ţuglui au fost implicaţi în mai multe activităţi cultural – educaţionale şi de catehizare. Astfel, elevii au vizitat Facultatea de Teologie din Craiova și au participat la cercul literar religios „Şi eu mă rog”, organizat la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, scopul fiind de a implica școlarii într-un mediu creativ corespunzător intereselor lor și de a dezvolta potențialul creativ comun și abilitățile literare și creative. La bibliotecă s-a desfășurat o activitate specială, în cadrul căreia elevii au primit abecedarul în chirilică românească, cât şi cărți de slujbă și de literatură religioasă scrise în chirilică, reușind să buchisească și să scrie la prima vedere cuvinte și propoziții în chirilica românească. De asemenea, elevii au fost prezenți la Casa Băniei din cadrul Muzeului Olteniei, unde au participat la atelierul de țesut, desfășurat online sub îndrumarea doamnei Maria Todor, și la atelierul de pictură, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Ostroveanu, desfășurat la Casa Băniei. În Grădina Botanică din Craiova, elevii au participat totodată la un atelier de muzică, coordonat de eleva Școlii Gimnaziale Țuglui Niță Robertina, clasa a VII – a. O activitate catehetică a fost organizată la Biserica Romanești din Craiova, într-o atmosferă a importanței dobândirii unor cunoștințe religioase temeinice din partea elevilor.
Gabriela Firu