Încep cursurile de muzeografi pentru cea de-a patra serie

Evenimente

Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cursuri de perfecționare muzeograf. Cursurile sunt unice în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fiind adresate personalului din mănăstiri și din biserici, din muzee și din biblioteci.

Inițiativa organizării acestui curs a aparținut Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a subliniat importanța muzeului și misiunea muzeografului: „Muzeul este casa culturii şi civilizaţiei noastre. Muzeul este casa muzelor, nu neapărat a celor care sunt din trecut. Nu vorbim de lucruri moarte, ci vorbim de lucruri care au patina vremii, care sunt prezente în viața noastră, tocmai de aceea, cursurile noastre au menirea să sensibilizeze pe cei care vor vorbi despre obiectele dintr-un muzeu, le vor prețui și, în același timp, le vor conserva, ca ele să devină permanent idei, gânduri și chiar împliniri cu fapta a tuturor dorințelor noastre. Muzeograful nu este un om care doar povestește, ci și un îndrumător pe calea mântuirii. El este acela care îndrumă și călăuzește. Orice călăuză, cum se știe, trebuie să cunoască atât drumul, cât și ce trebuie să facă pentru a-i conduce pe oameni la ținta propusă. În atare caz, muzeograful informează oamenii despre obiectivul pe care-l ghidează, le trezește ascultătorilor conștiința despre sacru și le arată că mănăstirea pe care o descrie este o valoare vie a conștiinței și tradiției noastre ortodoxe. Muzeograful este acela care vorbește despre un trecut care este veșnic prezent. Așadar, prin noi, obiectivele de vizitat (mănăstire, biserică, obiecte sacre) își primesc cinstea cuvenită de adevărate comori ale artei, ale spiritualității și ale culturii noastre românești”.

Pe data de 10 iunie 2022, cea de-a patra grupă de cursanți din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei în principal, persoane cu studii superioare, în special din rândul personalului mănăstiresc care doresc să obțină o certificare în domeniul muzeal, încep cursul de perfecționare. Pe lângă documentaţia personală obligatorie (acte personale, diploma de Licență), una dintre cerinţele de admitere este certificarea competențelor digitale (Certificat TIC – Tehnologia Informației și a Comunicării). În acest sens, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, evaluarea TIC a avut loc luni, în data de 30 mai 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Examenul a constat în teste grilă din domeniul IT.

Modulul de perfecționare muzeograf se adresează tuturor persoanelor interesate de o carieră în domeniul muzeologiei, personalului muzeelor sau al altor instituții care au nevoie de certificare. Absolvenții vor primi un Certificat de Absolvire și un Supliment descriptiv în care vor fi trecute competențele profesionale dobândite la finalul cursului, recunoscute la nivel național de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației. Modulul este structurat în trei părți: teoretică, practică și evaluare. Formatorii cursului de perfecționare muzeograf sunt Domnul Ridiche Florin, Directorul Muzeului Olteniei și Domnul Dumitrescu Radu, șeful Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Partea teoretică a cursului se va desfășura în format online, urmând ca partea practică să se desfășoare la Muzeul Olteniei și la instituțiile de profil din zonă.

Până în prezent, două serii de cursanți au absolvit cursul de muzeograf organizat de Mitropolia Olteniei. Prima grupă de absolvenți a fost formată din părinți călugări și maici din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Cursul s-a desfășurat în format hibrid (on‑line și la on‑site). Evaluarea ce a avut loc pe data de 20 Decembrie 2021 a constat într‑un examen cu teste grilă, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Cea de-a doua grupă de absolvenți a fost formată din personalul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova. Cursul s-a desfășurat în format hibrid (on-line și on-site). Evaluarea ce a avut loc pe data de 12 Aprilie 2022 a constat într‑un examen cu teste grilă, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

În prezent, cea de-a treia grupă, formată din preoți călugări, preoți de mir și maici, din Arhiepiscopia Craiovei în principal și din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, urmează cursul teoretic, în format online. Pentru partea practică, seminariile se vor ține în format hibrid, on‑line și on‑site, la filialele Muzeului Olteniei.

Mai multe detalii despre înscrierea la cursurile de perfecţionare muzeograf desfăşurate în Mitropolia Olteniei și știri cu primele două grupe pot fi găsite accesând link-ul de pe site-ul www.mitropoliaolteniei.ro (Secțiunea Anunțuri):

https://mitropoliaolteniei.ro/anunturi/prezentare-curs-muzeografi-gr-2/

Gabriela Firu