Festivitate de premiere a elevilor olimpici la disciplinele Religie Ortodoxă şi „Cultură şi Spiritualitate Românească”

Evenimente

Sala Amfiteatru a Inspectoratului Școlar Județean Dolj a găzduit vineri, 3 iunie, festivitatea de premiere a elevilor olimpici la fazele județene ale următoarelor olimpiade: Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă (nivel gimnazial; nivel liceal);  Olimpiada Națională Interdisciplinară  – limba și literatura română și religie „Cultură și Spiritualitate Românească” (nivel gimnazial; nivel liceal); Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă pentru Licee Teologice și Seminarii Teologice. În cadrul evenimentului au fost premiaţi 182 de elevi din judeţul Dolj.

La festivitatea de premiere au fost alături de elevi și cadrele didactice Înaltpreasfințitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Prof. Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Prof. Oana Zaharie, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul ISJ Dolj, Prof. Irina Broscaru, Inspector Şcolar General Adjunct al ISJ Dolj, Prof. Dr. Iulina Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj. De asemenea, la eveniment au participat Pr. Prof. Univ. Dr. Răzvan Stan, Decanul Facultății de Teologie din Craiova, Arhid. Prof. Adrian Lupu, Consilier al Sectorului Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Cu prilejul acestui eveniment au fost interpretate mai multe cântări, printre care Imnul Național, de către corul reunit al Facultății de Teologie din Craiova și al Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, dirijat de Prof. Dr. Victor Șapcă.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit i-a felicitat pe elevi și profesori pentru rezultate și i-a îndemnat să se raporteze întotdeauna la Binele suprem care este Dumnezeu.

„Învățătura este legată în primul rând de ființa noastră. Suntem înzestrați de Dumnezeu cu această capacitate, fiind printre singurele creaturi ale lui Dumnezeu înzestrate cu limbaj, rațiune și sentiment. Aceste caracteristici ne fac să fim oameni după chipul lui Dumnezeu. Însuși Dumnezeu este Acela Care ne-a dat aceste daruri prin actul creator, și vorbim despre aceste lucruri, întrucât originea noastră este împărătească aș spune, dumnezeiască. Suntem rezultatul lucrării lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Acela Care vrea ca noi să fim după chipul Său și vrea ca noi să ajungem la asemănarea Sa. Școala este o creație a omului, dar după un plan al lui Dumnezeu. Primii oameni sunt la școala lui Dumnezeu, iar Dumnezeu îi învață tocmai din rațiunile lucrurilor pe care El le-a creat. Noi în școală învățăm ceea ce este bine pentru noi și pentru viața noastră, și bineînțeles pentru urmașii noștri. Vă felicit pentru ceea ce ați făcut, să vă dea Dumnezeu sănătate și să mergeți mai departe, să vă raportați întotdeauna la Binele suprem care este Dumnezeu!”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

Felicitări elevilor şi profesorilor a adresat și Prof. Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.

„În centrul sistemului educațional declarăm de fiecare dată că se află elevul, dar iată că, prin acțiuni, așa cum este cea de astăzi, demonstrăm că nu este doar o afirmație gratuită, ci este adevărul. Meseria de dascăl nu este o meserie oarecare, ci este o meserie care, pentru a-și arăta roadele, trebuie făcută cu har, și harul nu poate veni decât de sus, de la Dumnezeu. Avem credință, avem har, avem speranță și iată, se vede, avem rezultate”, a declarat Prof. Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General al judeţului Dolj.

„Am avut bucuria să îi premiem pe cei mai buni dintre cei buni elevi de la disciplina Religie, care la fazele judeţene ale olimpiadelor au obţinut premii şi menţiuni. Sunt de asemenea elevi care au reprezentat judeţul Dolj la fazele naţionale ale acestor olimpiade şi care, spre bucuria noastră, s-au întors cu rezultate deosebite. Având în vedere dragostea şi efortul depus de ei, considerăm că activitatea de premiere vine să le recunoască eforturile şi munca şi să îi determine ca pe viitor să se implice şi mai mult”, a precizat Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj.

Invitată la eveniment, Nițescu Andra, elevă olimpică din cadrul Colegiului Național „Elena Cuza”, a transmis un mesaj de mulțumire către organizatorii evenimentului și către profesori, evidenţiind totodată rolul credinţei şi valorilor creştine în formarea tinerilor.

„Sunt onorată că, împreună cu celelalte trei olimpice, am reprezentat județul Dolj în cadrul etapei naționale a Olimpiadei Cultură și Spiritualitate și consider că această olimpiadă, prin caracterul său interdisciplinar, antrenează elevii și tinerii de astăzi pentru a face față problemelor complexe ale lumii contemporane. Tododată, elevii participanți sunt niște elevi care sunt atașați de credință și de valorile creștine și care cunosc adevărata importanță pe care o are forța cuvântului în viața noastră”, a transmis eleva Andra Nițescu, care a obţinut locul II la etapa naţională a Olimpiadei „Cultură și Spiritualitate Românească”.

Gabriela Firu