Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de luni, 27 iunie 2022, a treia serie de cursanți a susținut examenul final pentru absolvirea cursurilor de muzeograf. Din această serie au făcut parte 27 de candidați, din Arhiepiscopia Craiovei și din Episcopia Alexandriei și Teleormanului. Cursurile au debutat la începutul lunii aprilie și s-au desfășurat în mediul online, prin aplicația Google Classroom. În ultima săptămână de cursuri, s-a organizat ultimul seminar practic în cadrul Muzeului Olteniei din Craiova, unde lectorii Fundației Pastoral-Misionare „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei le-au prezentat participanților cele mai importante obiecte din muzeu, dar și din centrele de restaurare funcționale.
Cursul de muzeograf a fost acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, prin Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim”, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Formatorii cursului sunt Dr. Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei și Dr. Radu-Gabriel Dumitrescu, Șeful Secției de Istorie și Arheologie din cadrul aceluiași muzeu.
Prezent la finalizarea cursurilor, alături de cadrele didactice, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit cursanților despre lucrarea misionară a muzeografului: „Muzeograful este acela care face vie lucrarea istorică și tot ceea ce a aparținut culturii și civilizației noastre românești și creștine. Obiectele sunt puse în evidență cu multă iscusință de muzeograf. El este acela care vorbește despre obiectul respectiv și, în același timp, este cel care face ca interesul pentru cunoaștere să fie unul de referință”.
În același timp, Părintele Mitropolit a adus mulțumiri și aprecieri profesorilor formatori și organizatori ai acestui curs: „Am urmărit cursurile dumneavoastră și le-am apreciat foarte mult. Ele au scos în evidență atât valoarea obiectului, cât și felul de conservare al acestuia”.
Din partea Muzeului Olteniei din Craiova a luat cuvântul Domnul Radu Dumitrescu care a amintit de cele mai importante etape ale acestui curs: „Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu, în prezent, suntem la cea de-a treia grupă pe care o coordonăm. Este vorba de cursanți din județul Dolj, dar și din județul Teleorman, din Mitropolia Olteniei și din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, cursanți care, pe parcursul a două luni de zile, au intrat în tainele muzeologiei. Am avut o primă parte de curs teoretică și practică în care am încercat să îi familiarizăm cu informațiile de bază, cu ceea ce înseamnă legislația în primul rând pentru că ne dorim ca persoanele care termină acest curs să aibă informația legată de patrimoniul cultural”.
În calitate de absolventă a acestui curs, monahia Teofana, de la Mănăstirea Brânceni, din Teleorman, s-a bucurat de parcurgerea acestui curs și de informațiile dobândite în urma participării la cursurile teoretice și practice: „Cursul a fost interesant, bine organizat și prezentat, cu tematică amplă. Cuprinde subiecte precum patrimoniu cultural național. Desigur, cea mai mare proporție a studiilor o reprezintă muzeologia, despre muzeolog, cum se organizează muzeul și cum funcționează. Am învățat cum să apreciem un obiect istoric, cum să îi amplificăm valoarea printr-o restaurare corectă, printr-o conservare și prezentare bună. De asemenea, am învățat cum să organizăm o expoziție și cum să prezentăm obiectele într-o manieră cât mai accesibilă tuturor”.
Până în prezent două serii de cursanți au absolvit cursul de muzeograf, organizat de Mitropolia Olteniei, iar pentru a patra serie, formată din părinți și maici din județul Gorj, cursurile sunt în derulare. De asemenea, a cincea serie de cursanți a promovat cursul TIC (Tehnologia Informației și a Comunicării), pentru a putea participa la cursurile de muzeograf, ce vor începe în toamna acestui an. Din această serie fac parte cursanți din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, dar, mai ales, din Arhiepiscopia Sibiului.