Activităţi în cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină”

Evenimente

Grupurile parohiale din cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei continuă activităţile catehetice, educative şi recreative, desfăşurate sub îndrumarea preoţilor coordonatori. Proiectul catehetic „Lumină din Lumină” se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, fiind implementat de Sectorul Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare.

În această perioadă, în Parohia Goicea Mică, Părintele Roman Alexandru i-a implicat pe copii în activități recreative și duhovnicești, cei mici primind Sfânta Taină a Spovedaniei și Sfânta Taină a Împărtășaniei. În Parohia „Ziua Crucii” din Craiova, Părintele Viorel Vlăducu a organizat un pelerinaj pentru grupul de tineri, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Prisaca. Părintele Hantea Marian, din Parohia Filiași I, le-a propus copiiilor o serie de activități în aer liber. În Parohia Baia de Fier I a început cursul de limba engleză pentru copiii cu vârsta sub 8 ani, coordonat de doamna Laura Georgescu. O altă grupă de copii, cu vârste de peste 8 ani, a participat la activitatea „Învățăm să reciclăm” prezentată de doamna Iuliana Flondor. De asemenea, în Duminica părinților și copiilor, Părintele Ciungu Ionuț a pregătit un program special, din care amintim Cateheza „Sfinții, prietenii lui Dumnezeu și ai oamenilor”, cursul de limba engleză și jocuri interactive. În Parohia Mătăsari II, grupul de tineri a fost prezent, alături de Părintele Purcel Dumitru, la Monumentul Eroilor, în ziua Înălțării Domnului, săvârșind pomenirea eroilor și prezentând un program de poezie și cântece patriotice, împreună cu profesorii Oae Marilena, Purdescu Claudiu și director Iliescu Vasile.

Grupul Parohial „Ostașii Sfântului Gheorghe” din Parohia Dăbuleni III, sub coordonarea Părintelui Nițu Daniel, au fost implicați într-o serie de activități catehetice și recreative, dintre care amintim tema catehezei „Cele zece porunci”, activitatea recreativă în aer liber, plimbare cu bicicletele, iar în cadrul unei întâlniri, copiii au primit diplome, alături de o icoană, pentru dedicarea cu care s-au implicat în acest proiect.

Un program folcloric special, intitulat „Așa-i românul!”, a avut loc în Parohia Prapor. Cu acest prilej, peste 20 de copii au fost prezenți la biserica parohiei, desfășurând un program specific, sub îndrumarea doamnei  Rodica Marcu, învățătoare la Școala din Amărăștii de Jos. Mai multe activități catehetice au fost coordonate de Părintele Gabriel Marinică, printre care amintim temele „Înălțarea Domnului”, „Ziua Eroilor” și „Omul sfințește locul”.

„În cadrul proiectului «Omul sfințește locul», încercăm să cunoaștem oameni de succes care au construit companii importante si care pot împărtăși tinerilor un cuvânt bun de învățătură despre rolul credinței în toate aspectele vietii omului, despre construirea viitorului care începe în prezent, despre străduință, insistență și rabdare, virtuți plăcute lui Dumnezeu când sunt puse în slujba binelui, si despre pornirea plină de iubire pe care trebuie s-o avem unii față de alții”, a precizat Părintele Gabriel Marinică. Una dintre activitățile de început ale acestui proiect a fost vizitarea sediului unei companii reprezentative și de succes, din Oltenia.

În Parohia Galicea Mare, marele tenor Mircea Vanca le-a vorbit copiilor din Grupul parohial și elevilor Școlii Galicea Mare despre importanța muzicii pentru sufletul omului. La finalul activității, marele tenor a susținut un recital pentru cei prezenți. De asemenea, au fost organizate mai multe activități catehetice, una dintre teme fiind „Sfinții – prietenii lui Dumnezeu și ai oamenilor”, cât și o excursie în stațiunea Râșnov. De asemenea, în perioada 20-22 iunie, fetele din cadrul grupului parohial au participat la Campionatul național de oină de la Râmnicu Sărat, unde au obținut locul I.

În Parohia Zănoaga, Părintele Ovidiu Diaconu a organizat un amplu program de activități pentru tineri, din care au făcut parte sesiuni de informare pe teme variate, însoțite de vizionari de filme educative, participarea la evenimentul de sfințire a Sfintei Cruci de la intrarea în localitatea Zănoaga, lecții de istorie și cultură, jocuri sportive în aer liber, activități educative pe mai multe teme, precum  „Despre prietenie”, coordonată de doamna director Negru Simona, de la Școala Ghindeni, activități de comemorare a eroilor. O activitate specială a fost reprezentată de organizarea unei sesiuni de informare susținută de domnul Troacă Bogdan, biolog în cadrul unei clinici din Craiova, pe teme de sănătate, cât despre împărtășirea din experiența profesională, acțiuni care au continuat cu dezbaterea temei „Educație financiară”. Tot în această lună, copiii din cadrul grupului parohial Zănoaga au participat la o excursie în orașul Sinaia, unde au vizitat Castelul Peleș și Castelul Pelișor, Mănăstirea cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfânta Treime” și Parcul Dimitrie Ghica. O sesiune de informare de interes pentru cei mici a fost avut temele „Poluarea mediului”, „Despre igiena personală” și „Reguli de alimentație sănătoasă”, susținute de doamna doctor Roua Camelia, din Craiova, medic de familie. La finalul activității, mai multe tinere au prezentat un proiect educativ, având tema „Despre poluare”. Activitățile au continuat cu lectura biblică și cu discuții despre cea mai nouă inițiativă a Parohiei, elaborarea publicației parohiale „Filă duhovnicească a creștinului”.

Parohia Moțăței I, prin Părintele Cătălin Glăvan, a dezvoltat de asemenea un program deosebit și în această perioadă, dedicat copiilor și tinerilor. Astfel, alături de Asociația „Copiii viitorului”, Grupul parohial a participat la ateliere de pictură, dans și ateliere culinare, sub coordonarea voluntarilor. O acțiune care a scos în evidență importanța tradițiilor și a dansului popular a avut loc în Parohia Moțăței I, prin Caravana Prânzului Comunitar. În Parohia Moțăței I a luat fiinta Ansamblul folcloric Hora Moțățeiului, format din 40 de copii si adolesecenti care, sub îndrumarea Preotului paroh Cătălin Glăvan și a profesorului coregraf Cornel Bădele, duc traditia mai departe.

Activități comemorative pentru eroi au avut loc și în Parohia Unirea II, sub coordonarea Părintelui Ilie Boată, și în Parohia Perișoru – Vechi, sub coordonarea Părintelui Răzvan Dumitrana, alături de grupul de copii al Parohiei, „Anghelos”, în timp ce în Parohia „Sfântul Ioan Valahul”, Părintele Ovidiu Doran i-a implicat pe copii într-o activitate recreativă, desfășurată în aer liber.

Gabriela Firu

.