Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de duminică, 24 iulie, a fost săvârșită slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Calinic Cernicanul” din Craiova. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de Prof. dr. Victor Șapcă. În cadrul Sfintei Liturghii, Arhidiac. Conf. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Toți Sfinții” – Hagi Enuș din Craiova. De asemenea, Părintele Nicolae Constantin de la Biserica „Sfântul Calinic Cernicanul” a primit din partea Mitropoliei Olteniei rangul onorific de iconom, iar credincioșii implicați în activitatea Bisericii au primit Gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a detaliat pericopa evanghelică din această zi, subliniind că în Biserică „Mântuitorul Iisus Hristos ne iartă, ne primește, ne mângâie, ne sfătuiește și ne conduce pe calea mântuirii”.
„Mântuitorul Iisus Hristos în Biserică ne iartă, ne primește, ne mângâie, ne sfătuiește și ne conduce pe calea mântuirii. În istoria lumii, nu există loc mai sfânt decât Biserica. Acest loc sfânt este însușit de Mântuitorul Iisus Hristos ca și Casă a Tatălui Său. «Casa Tatălui Meu, casă de rugăciune se va chema». Deci Biserica este Casa Tatălui Ceresc, o spune Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. El subliniază că Biserica este Casa Tatălui Său. Evident că și El este în această casă, Ziditorul, Cel care o construiește, Cel care o înalță, iar Sfântul Duh este sfințitorul, așa cum grăim: «Această Casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, iar Sfântul Duh a sfințit-o». Deci, având atâtea calități și atâtea însușiri, Biserica este cu adevărat locul cel mai sfânt pe care Dumnezeu ni l–a dat unde să ne întâlnim cu El, căci aici suntem în vizită la Dumnezeu, suntem la El acasă și nu putem să plecăm fără să primim ceva, după rugăciunea, după credința și evlavia noastră. Deci, cei care iubesc Biserica, binecuvântați vor fi de Domnul, ne spune Sfânta Scriptură, iar cei ce urăsc Biserica, rușinați vor fi de Domnul. Biserica este de strajă ca o mamă care îngrijește de toți copiii ei. De este cineva bolnav și aleargă la Biserică, primește de îndată vindecarea. De este cineva întristat, de este cineva flămând, de este cineva însetat, dacă vine la Biserică, primește pentru că Dumnezeu este Acela Care a făcut să plouă mană în pustie și a hrănit poporul iudeu, Dumnezeu este Acela Care a făcut să iasă apă din stâncă și a adăpat poporul însetat. Dumnezeu este Acela care a înmulțit pâinile și ele au ajuns să sature peste 3000 de oameni din 5 pâini. Cu alte cuvinte, în Biserică toate sunt în grija lui Dumnezeu, în ocrotirea Lui și sunt în lucrarea Lui”, a transmis în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a adăugat că Dumnezeu este Acela care are grijă de sufletele și trupurile noastre, fiind „Părintele iubirii”.
„El este Părintele nostru, El este Creatorul nostru, Ziditorul nostru și nu putea să fie altfel decât Părintele iubirii, pentru că Dumnezeu este iubire. Dumnezeu este Acela Care are grijă de noi toți și îi pare rău de sufletele noastre care sunt asuprite de cel rău și de trupurile noastre care sunt pline de boli și de suferințe”, a adăugat Părintele Mitropolit.
Potrivit Actului de târnosire citit de Părintele Prof. Univ. dr. Adrian Ivan, „S-a zidit această Biserică cu hramurile «Sfântul Ierarh Calinic Cernicanul» și «Izvorul Tămăduirii» între anii 1998 și 2014. Inițiativa construirii acestui sfânt locaș a aparținut Consiliului Parohial, sub îndrumarea Preotului Paroh Albu Marin cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu la 1 iunie 1998. Piatra de temelie a fost pusă în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Teofan Savu la 20 aprilie 2001, în aceeași perioadă executându-se și lucrările de construire a Bisericii. Purtarea crucii pentru continuarea lucrărilor de construire a Bisericii, a începerii și finalizării lucrărilor de pictură a fost împlinită de către Înaltpreasfințitul Părinte Acad. Dr. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Lucrările de pictură au fost executate de pictorul bisericesc Ciucureanu Tudorel între anii 2009 – 2019”.
Gabriela Firu