Probă practică desfășurată la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei, în cadrul cursurilor de muzeograf din Mitropolia Olteniei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de marți, 26 iulie 2022, s-a desfășurat, la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei, proba practică pentru cea de-a patra grupă a cursului de perfecționare muzeograf. Cursurile sunt organizate de Fundația Pastoral – Misionară „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei, proba practică din această săptămână fiind coordonată de Dr. Radu Dumitrescu, Șeful Secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei. În această serie s-au înscris cursanți din Arhiepiscopia Craiovei, în special din rândul personalului mănăstiresc și al parohiilor din județul Gorj.

Întâlnirea a avut ca obiectiv prezentarea celor mai importante secțiuni din cadrul muzeului, dar și a cabinetelor de restaurare care funcționează în acest moment.

„Cursul este organizat de Fundația Pastoral – Misionară  «Sfântul Nicodim» a Mitropoliei Olteniei, acest curs fiind inițiativa Mitropoliei Olteniei, care a pornit o colaborare și un parteneriat cu Muzeul Olteniei, astfel că ne aflăm deja la cea de-a patra grupă care parcurge acest curs care se numește «Bazele muzeologiei». A fost un curs pe care noi l-am început în luna iunie, s-a desfășurat pe parcursul a două luni, în care am îmbinat, pe de o parte, o etapă teoretică, care s-a desfășurat online, apoi a existat o parte de practică, care a fost o etapă importantă și consistentă a acestui curs în care noi am încercat să le explicăm, pe de o parte, ce înseamnă în mod practic activitatea într-un muzeu, ce înseamnă să faci o muncă de muzeograf, cum poți prelua niște piese, cum poți să faci o evidență a unei colecții, cum poți să pui bazele unei colecții de patrimoniu muzeal, pentru că există cursanți care au dorit să participe la acest curs, pentru a ști ce să facă în momentul în care au o situație în care vor constitui, vor pune bazele unei colecții proprii. De asemenea, le-am prezentat cum se face o expoziție și a fost o etapă importantă, până la urmă esențială în acest curs, atât în partea teoretică, cât și în partea practică, pentru că până la urmă publicul larg percepe muzeul și muzeograful prin prisma expozițiilor lor. Cursanții au înțeles că o expoziție este, până la urmă, o poveste vizuală pe care tu, ca muzeograf, o construiești pentru a o prezenta publicului tău și pentru a-l face pe vizitatorul care trece pragul muzeului să înțeleagă piesele dincolo de valoarea lor intrinsecă și să înțeleagă acele piese în contextul epocii în care ele au fost create, în contextul epocii în care ele au fost folosite”, a subliniat Dr. Radu Dumitrescu, Șeful Secției Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei.

Cursanții au vizitat de asemenea depozitele pentru piesele de muzeu, cât și expozițiile de bază și cea temporară din cadrul Secției de Istorie – Arheologie.

„De asemenea, am avut o etapă în care s-au prezentat depozitele, pentru că este la fel de important cum să îți păstrezi depozitele, nu este important doar să descoperi, doar să salvezi această memorie a înaintașilor noștri, ci să știi și cum să păstrezi această moștenire culturală, cum să o depozitezi, cum să o manipulezi. Au fost atât cursuri teoretice, cât și practice, în care ei au văzut cum se depozitează piesele, cum se păstrează, în funcție de tipul de obiect. De asemenea, cum se face o aranjare a obiectelor în funcție de dimensiuni și de rafturile pe care le ai la dispoziție, apoi au văzut laboratoarele de restaurare ale Muzeului Olteniei, care sunt unele dintre cele mai moderne și sunt recunoscute la nivel național și internațional ca fiind dintre cele mai bine dotate. Au văzut aparatura pe care noi o folosim, au vorbit cu colegii noștri restauratori, care le-au prezentat diverse piese care au fost restaurate și care se aflau în proces de restaurare, au existat sesiuni de întrebări. Cursanții au descoperit două expoziții de bază la Muzeul Olteniei, «Redescoperă Istoria» și «Oltenia Rediviva», și o expoziție temporară, pe care noi o avem organizată de aprozimativ o lună și jumătate și care va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august. Am dorit să le prezentăm două dintre principalele tipuri de expoziție pe care un muzeograf le organizează într-un muzeu și nu numai, expoziția de bază și o expoziție temporară, și să le explicăm caracteristicile fiecăreia dintre aceste expoziții”, a completat Dr. Radu Dumitrescu, Șeful Secție Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei.

„Ni s-a oferit această oportunitate, de a fi inițiați în tainele muzeografiei, de la care am învățat lucruri destul de interesante și utile totodată. Un lucru foarte interesant la aceste cursuri a fost faptul că obiectele expuse în muzeu trebuie să fie ferite de lumina soarelui, să aibă o umiditate optimă, ca să fie bine păstrate”, a subliniat Maica Stareță Fevronia Nuță, de la Mănăstirea „Sfinții Împărați Ioachim și Ana” din Comuna Logrești, județul Gorj.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, am avut bucuria de a participa la aceste cursuri de muzeograf. Prin cunoștințele asimilate, s-a desăvârșit pregătirea noastră în ceea ce privește cunoașterea și valorificarea patrimoniului mobil și imobil, atât din mănăstire, cât și din zona de nord a județului Gorj, de unde noi venim la aceste cursuri. Prin cele două module ale cursului, ni s-a oferit ocazia de a cunoaște în amănunt cum se poate organiza un muzeu, care sunt etapele de cercetare și cunoaștere a obiectelor bisericești vechi, care vorbesc despre credința înaintașilor, ca un fir de legătură neîntreruptă peste veacuri. Absolvirea acestui curs va crește calitatea actului muzeal, desfășurat în așezămintele monahale. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit pentru purtarea de grijă și Fundației Pastoral – Misionare «Sfântul Nicodim» pentru ocazia unică pe care ne-a oferit-o, să fim participanți ai acestui curs”, a subliniat Maica Stareță Teodora Ilie, de la Mănăstirea Icoana din județul Gorj.

Gabriela Firu