Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de joi, 28 iulie 2022, a patra serie de cursanți a susținut examenul final pentru absolvirea cursurilor de muzeograf, organizate de Fundația Pastoral – Misionară „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei. Din această serie au făcut parte 26 de candidați din Arhiepiscopia Craiovei, în principal din rândul personalui mănăstiresc și al parohiilor din județul Gorj. În ultima săptămână de cursuri, s-a organizat ultimul seminar practic în cadrul Muzeului Olteniei din Craiova, Secția Istorie – Arheologie, fiind coordonat de Dr. Radu Dumitrescu, Șeful Secției.
Cursul de muzeograf a fost acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, prin Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim”. Formatorii cursului sunt Dr. Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei și Dr. Radu-Gabriel Dumitrescu, Șeful Secției de Istorie – Arheologie din cadrul aceluiași muzeu.
Prezent la finalizarea cursurilor, alături de cadrele didactice, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, i-a felicitat pe cursanți pentru dedicarea cu care au participat la aceste cursuri și le-a mulțumit domnilor profesori pentru coordonarea grupelor de cursanți, pentru rezultate și pentru dragostea cu care s-au implicat în acest proiect.
În continuare, Dr. Radu Dumitrescu, Șeful Secției Istorie – Arheologie al Muzeului Olteniei, a precizat faptul că aceste cursuri au o popularitate crescută și că informațiile transmise în cadrul cursurilor sunt esențiale pentru activitatea de muzeograf.
„Pentru fiecare grupă în parte putem vorbi de un nou început, pentru că au fost cursanți diferiți, cu așteptări diferite, în funcție de colecțiile pe care le au, dar ceea ce a reprezentat o constantă în evoluția acestor patru grupe a fost aceea că și-au dorit din ce în ce mai mult să afle cât mai multe informații despre ceea ce înseamnă activitatea de muzeograf, bazele muzeologiei pe care noi am încercat să le punem cu ocazia acestui curs. Este un curs care va continua în perioada următoare, în luna septembrie va începe a cincea grupă, cu participanți atât din județul Gorj, cât și din zona Ardealului. Va fi un element de noutate pentru noi, acest lucru denotă faptul că vorbim de o popularitate din ce în ce mai mare a acestui curs și că facem lucruri din ce în ce mai bune”, a subliniat Dr. Radu Dumitrescu, Șeful Secției Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei.
Absolvenții cursului de muzeografie au scos în evidență importanța informațiilor dobândite la aceste cursuri teoretice și practice. „Vrem să mulțumim Înaltpreasfințitului Dr. Irineu care, din dragoste și purtare de grijă, a fost cu inițiativa de a se forma aceste cursuri de muzeografi, astfel că noi am avut prilejul de a învăța și de a pune în valoare bunurile care aparțin patrimoniului muzeal”, a transmis Maica Stareță Spiridona Tăbăcaru, de la Mănăstirea Polovragi din județul Gorj.
„Ne-au fost foarte prielnice aceste cursuri, pentru că astfel știm cum să ne comportăm cu un obiect de valoare, un obiect de artă, să îl prețuim la adevărata lui valoare. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru această posibilitate și totodată domnilor profesori, doamnelor profesoare care ne-au oferit din tainele pieselor din muzeu, obiecte vechi care pun în față tradiția credinței noastre, din tezaurul credinței noastre”, a adăugat Maica Stareță Fotinia, de la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din comuna Hurezani, județul Gorj.
Gabriela Firu