Liturghie arhierească la Mănăstirea Tismana, cu ocazia Praznicului „Adormirea Maicii Domnului”

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Mănăstirea Tismana a prăznuit cu alese slujbe și cântări praznicul închinat Adormirii Maicii Domnului. În după amiaza zilei de 14 august 2022, s-a săvârșit slujba Privegherii Mari și Prohodul Maicii Domnului, cu tradiționala procesiune a înconjurării sfântului locaș.

Astăzi, 15 august, Liturghia arhierească a fost oficiată de către ÎPS Dr. Irineu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile de la strană au fost date de către protopsalții Catedralei Mitropolitane din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru aceste momente de împreună-rugăciune în marea mănăstire închinată Sf. Nicodim cel sfințit, cu ocazia praznicului Maicii Domnului: „Sărbătoarea de astăzi, închinată Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, ne reunește și anul acesta în această mănăstire a Sf. Nicodim. Praznicul de astăzi arată cum Maica Domnului a trecut din lumea aceasta în viața cea veșnică. Fecioara Maria a trăit viața pământească în rugăciune, în feciorie, în ascultare față de Dumnezeu, fiind permanent cu inima și cu sufletul la ceruri. Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu este floarea cea prea-aleasă a neamului omenesc, aleasă de Tatăl cel Ceresc pentru faptele și virtuțile ei”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre alegerea Fecioarei Maria pentru a deveni Maica Fiului lui Dumnezeu. Așa cum fiecare dintre noi este parte a planului dumnezeiesc, la fel alegerea Fecioarei Maria este una deosebită: „Creatorul ne-a gândit pe fiecare în planul său cel veșnic. Nu ne naștem la întâmplare și nu venim după voința noastră ci suntem rânduiți în planul Preasfintei Treimi cu tot ceea ce vom fi noi în viața noastră. În acest fel, Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu este plănuită de bunul Dumnezeu încă din veșnicie”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Dr. Irineu a subliniat legătura dintre Maica Domnului și întruparea Fiului lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, fără existența Fecioarei Maria, întruparea lui Dumnezeu nu ar fi fost posibilă: „Dacă nu ar fi fost Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu o ființă aleasă și binecuvântată, cu atâta sfințenie, Dumnezeu nu s-ar fi făcut Om. Trebuie să ne dăm seama că Cel care S-a făcut Om pentru mântuirea noastră este Creatorul cerului și al pământului. Nu este nici înger, nici arhanghel ci este Însuși Ziditorul nostru”. În mod evident, întruparea s-a săvârșit din dragoste pentru creație: „Cuvântul lui Dumnezeu S-a zămislit în pântecele Născătoarei de Dumnezeu și astfel Preacurata Fecioară devine „mai desfătată decât cerurile”. Cel care a venit în Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu locuiește în înălțimile Celui Preaînalt, este Fiul Tatălui Ceresc și Se face Om, adică vine la firea noastră, din dragoste pentru noi”.

În partea de final, Părintele Mitropolit Irineu a îndemnat pe cei prezenți să se roage mereu Maicii Domnului și să o pomenească mereu în viața și faptele lor: „Așadar, fraților și surorilor, plecând de la Sfânta Mănăstire, să duceți la casele voastre binecuvântarea Maicii Domnului, care întotdeauna vă va călăuzi și vă va da harul său. Fie ca Bunul Dumnezeu și rugăciunile Sf. Nicodim, ocrotitorul acestei mănăstiri, să ne ajute și pe noi să moștenim Împărăția cerurilor împreună cu Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu și cu toți sfinții. Amin”.