Slujba de înmormântare a Părintelui Ioan Vodislav, de la Parohia Pojogeni

Evenimente In memoriam

Credincioșii din Parohia Pojogeni și-au petrecut pe ultimul drum pe cel care a slujit în biserica parohială „Sf. M. Mc. Gheorghe” timp de aproape 40 de ani. Pr. Vodislav Ioan s-a născut în anul 1957 și s-a bucurat de o chemare aleasă pentru a urma cursurile Seminarului Teologic din Craiova. După absolvirea Seminarului, s-a întors în satul natal și a slujit cu credință în Dumnezeu. Din nefericire, din cauza unor probleme de sănătate a trecut la cele veșnice cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 65 de ani. Alături de familia îndurerată, enoriașii din localitate și din împrejurimi, precum și peste 30 de colegi preoți au participat la slujba de înmormântare pentru a-și lua rămas bun și pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru iertarea greșelilor pe care cu știință sau neștiință, pr. Ioan le-a săvârșit în această viață pământească.

Slujba de prohodire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Pr. protopop Mărgineanu Iulian și de preoții colegi. În cuvântul de învățătură, după ce a apreciat activitatea pastorală și administrativă a Pr. Ioan, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre acest moment al morții ca unul de trecere. Moartea este o mutare în viața cea veșnică. În mod evident, această trecere este una care întristează și care uimește: „Părintele Ioan zace în mijlocul nostru, amuțit și fără de glas. Gura a tăcut, limba a încetat și buzele s-au lipit. Mâinile și picioarele s-au legat, iar chipul s-a schimbat. Ochii s-au stins și nu mai văd pe cei ce plâng. Auzul nu primește nicio strigare, a celor care se tânguiesc. Într-un cuvânt, întreaga ființă pământească a părintelui s-a schimbat pentru ca să devină pământ”.

Potrivit credinței creștine, pe pământ nu avem o cetate stătătoare, ci una de pregătire. Suntem aduși la existență prin planul și puterea lui Dumnezeu, care rânduiește și plecarea noastră din această lume: „Dacă ne gândim cum trec zilele noastre, ne dăm seama cât de scurtă este viața noastră. Din nefericire, nu apucăm se ne bucurăm de ceva că vine tristețea și durerea peste noi. Însă Cel care ne-a dat viață nu ne-a lăsat ca să ne pierdem din lumea în care am fost făcuți. Dumnezeu ne dă viață și tot El ne cheamă la Sine. Sufletul se întoarce la Dumnezeu, Cel care l-a făcut. Trupul este muritor, iar sufletul este nemuritor și veșnic. Trebuie să tragem concluzia firească și importantă anume că viața este mâna lui Dumnezeu și că noi trebuie să ne facem datoria. Stăpânul vieții vrea ca noi să ne mântuim”.

În continuare, ÎPS Irineu a vorbit despre răspunderea pe care o are preotul pentru viața sa și pentru a celor încredințați spre păstorire. În lumea aceasta trebuie să ne facem datoria și să împlinim poruncile lui Dumnezeu, săvârșind fapte bune: „Spre deosebire de credincioși, preotul este răspunzător înaintea lui Dumnezeu pentru că a primit grija față de credincioși, atât pentru Sfintele Taine, cât mai ales pentru sfatul duhovnicesc și exemplul personal. În această stare de acum, Părintele Ioan ne dă o învățătură pe care trebuie să o ținem minte permanent că ceea ce este el vom ajunge și noi. De asemenea, ceea ce suntem noi a fost și părintele. Învățătura aceasta este cea mai mare filosofie și înțelepciune pe care omul poate să o cunoască, că lumea este trecătoare, că zilele lui sunt în mâna lui Dumnezeu și că va trebui să răspundă înaintea înfricoșătoarei judecăți”.

La final, Părintele Mitropolit s-a rugat bunului Dumnezeu să odihnească sufletul Pr. Ioan în latura celor drepți, îndemnând pe cei prezenți să se roage pentru sufletul acestuia: „Pentru toate momentele petrecute împreună cu Pr. Ioan, fie că am fost colegi sau enoriași, fie că am fost botezați sau cununați de el, să cerem de la Bunul Dumnezeu ca sufletul lui să fie așezat cu drepții în Împărăția lui Dumnezeu. Veșnică să-i fie lui pomenirea în veci. Amin”.

În semn de prețuire și recunoștință, Pr. Ioan a fost înmormântat în fața Bisericii de unde va continua să rămână semn de amintire și de exemplu pentru credincioșii Parohiei Pojogeni.