Noi activități în cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină”

Evenimente

Mai multe Grupuri parohiale, selectate pentru anii 2021 și 2022 în cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei, au desfăşurat în această perioadă o serie de activităţi de catehizare, culturale şi recreative. Proiectul „Lumină din Lumină” este implementat de Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul și Catehizare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Activități desfășurate în Parohiile selectate în anul II al Proiectului catehetic

O acțiune caritabilă deosebită a fost organizată în Parohia Prapor, unde Părintele Gabriel Marinică a inițiat proiectul social „Căsuța Andreei”, prin care este construită o locuință socială pentru o familie aflată în nevoie. O serie de activități au avut loc și în Parohia Zănoaga, sub coordonarea Părintelui Diaconu Ovidiu. Astfel, au fost organizate mai multe întâlniri tematice pe teme variate, printre care prezentări despre profesia de asistent social, despre responsabilitatea comunității locale față de rezolvarea problemelor sociale (întrunirea consiliilor comunitare consultative), despre intervenția specializată în cazurile cu persoane vulnerabile, drepturile copiilor, procesul de instituționalizare și efectele acestuia (Ce este asistentul maternal?). Activitatea a avut și o latură practică, în cadrul acesteia vizionându-se un film educativ, au fost împărțite pliante și cărticele informative despre drepturile copiilor. O altă activitate desfășurată în această parohie a implicat doi invitați, specialiști în domeniul IT, care le-au vorbit copiilor din cadrul Grupului parohial despre profesiile de programator, developper etc, cât și despre o serie de programe și aplicații IT.

Activitățile au continuat în Parohia Zănoaga cu vizita copiilor la Fabrica FORD OTOSAN CRAIOVA, unde au fost invitați în mai multe secții de lucru.

„Am avut parte de o primire călduroasă, cu oameni dragi, zâmbitori, mulțumiți de vizită, cu prezentări impresionante ale fiecărei secții, iar tinerii s-au bucurat enorm de această experiență ce ne-a fost oferită de enoriașa de seamă a parohiei noastre, doamna Papuc Marilena, manager/director Secție Vopsitorie, și intregii conduceri Ford pentru întreaga deschidere către această activitate a copiilor Parohiei noastre. Am observat roboți, tehnologie de ultimă generație și profesioniști care contribuie la oferirea pe piață a unor modele foarte performante și care, mai mult decât atât, au un colectiv frumos, oameni calzi și primitori. La încheierea vizitei, doamna director Papuc Marilena ne-a servit cu înghețată și ne-a oferit tuturor ghiozdane cu sigla Ford și câte un set de stilouri și creioane Ford, care sa le fie de folos la școală și la activitatea de grup din Parohie. Mulțumim totodată domnului Linca Laurențiu, care ne-a sprijinit cu transportul copiilor”, a subliniat Părintele Ovidiu Diaconu.

O altă acțiune specială organizată pentru copiii din Parohia Zănoaga a avut ca temă Jurnalismul. Alături de copii s-au aflat doi invitați deosebiți, dra. Ana – Maria Predilă, jurnalist în cadrul ziarului online Mediazece.ro, cu o vastă experiență în mass-media, și pe dna. Monica Stuparu, cu o importantă experiență în mass-media, în prezent asistent social în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. Cu acest prilej, invitatele la această activitate le-au împărtășit copiilor din experiența profesiei de jurnalist, au răspuns curiozităților celor mici, încurajându-i pe aceștia în proiectul de redactare a unui ziar parohial.

În continuare, în cadrul activității „Dăruind vei dobândi”, Grupul parohial a discutat despre importanța milosteniei pentru viața creștinului, copiii împărțind de asemenea daruri credincioșilor din Parohie.

Din programul copiilor din Parohia Zănoaga nu au lipsit activitățile catehetice și recreative, acțiuni care au avut loc și în Parohia Goicea Mică, sub îndrumarea Părintelui Roman Alexandru, și în Parohia Unirea II, sub coordonarea Părintelui Ilie Boată. În Parohia Goicea Mică, tinerii au participat la activități sportive, precum jocuri de fotbal și tenis de câmp, iar în Parohia Unirea II, Tinerii Buneivestiri au participat la întâlniri care s-au axat pe explicarea Sfintei Liturghii, având mai multe activități care să-i ajute să înțeleagă profunzimea tainei întâlnirii cu Hristos. Alte activități desfășurate pentru copii sunt ateliere de desen și jocuri dinamice.

În Parohia Baia de Fier I din județul Gorj, alături de Părintele Ciungu Ionuț, tinerii au învățat despre prietenie, despre solidaritate și au participat la jocuri recreative care au urmărit dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, care au întărit încrederea și prietenia lor. În cadrul activităților catehetice, dl. profesor la disciplina Religie Mihai Coană a susținut cateheza pe tema „Crearea lumii”, tinerii participând și la activități de recreere, ateliere de creație, cursuri la limba engleză etc. Totodată, copiii au avut bucuria de a participa la atelierul de pictură pe ceramică, organizat de Conacul Olarilor și de a vizita Parohia Poenari.

În Parohia „Sfânta Treime” din Târgu Jiu, sub coordonarea Părintelui Bălan Dumitrașcu Cosmin, mai mulți copii ai Grupului parohial au participat la Festivalul Internațional de toacă „Cântecul care zidește”, desfășurat în județul Brașov, ediția a XVII- a . La sfârșitul concursului, aceștia au obținut premiul al III-lea.

Activități desfășurate în Parohiile selectate în anul III al Proiectului catehetic

În Parohia Motru Sec, Părintele Mihalea Lucian i-a implicat pe cei mici în activități catehetice artistice, ateliere de desen, ore de lectură, cât și în activitatea de prezentare a veșmintelor liturgice. „Despre sfintele icoane”, „Despre sărbătorile închinate Maicii Domnului”, „Despre prietenie” sunt câteva dintre temele activităților desfășurate în Parohia Peșteana de Jos, inițiate de Părintele Neblea Valentin. Alături de copiii din Parohia Peșteana de Jos s-a aflat dra. Navirca Geanina, studentă la Facultatea de Arhitectură.

Activități catehetice au avut loc de asemenea în Parohia Borăscu, sub îndrumarea Părintelui Ștefan Robert, unde au avut loc întâlniri tematice despre prezentarea clădirii Bisericii, existența sufletului și despre îngeri, iar la final tinerii au participat la agapă.

În Parohia Frățești, sub coordonarea Părintelui Huidu Andrei, pictorul bisericesc Toader Peter le-a arătat copiilor tehnica de realizare a unei icoane. La finalul activității, copiii au desenat icoane, încercând să pună în practică sfaturile pictorului bisericesc. O altă acțiune desfășurată în Parohia Frățești l-a avut ca invitat pe Părintele Stan Gheorghe, fost profesor de muzică la Școala de cântăreți bisericești Târgu Jiu, care le-a vorbit copiilor despre muzica bisericească, despre frumusețea și importanța ei, iar la final au cântat împreună mai multe cântări bisericești.

Părintele Alin Nicola, din Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Comosteni, a inițiat pentru tinerii Grupului parohial mai multe activități catehetice, cât și educative. Printre temele puse în discuție s-au numărat „Ce este pelerinajul?”, „Despre Biserică”, „Rolul tinerilor în Biserică”, „Prezentarea cărților de cântări religioase” etc. De asemenea, doamna  prof. Ilona Elena Ratulescu, director al Școlii Gimnaziale Gângiova, le-a vorbit copiilor despre „Lectura și pericolul analfabetismului funcțional”. În continuare, Părintele Alin Nicola a organizat pentru copii un pelerinaj la Craiova, unde au vizitat Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și Paraclisul Mitropolitan „Maica Domnului” – Dudu. Copiii au vizitat mai multe obiective culturale, printre care Secția de Etnografie și Muzeul de Istorie-Arheologie ale Muzeului Olteniei, iar la final au vizitat Parcul Romanescu din Craiova.

În Parohia Amărăștii de Sus, Părintele Filip Cosmin a desfășurat programe variate pentru cei mici, printre care cateheze și activități practice, de creație, desfășurate de doamna profesoară de religie Boruz Marinela. „Rolul Maicii Domnului în viața tinerilor”, „Tinerii în Biserică”, „Despre Biserică” sunt câteva dintre temele catehezelor susținute în Parohia Padea de către Părintele Safta Constantin. Părintele Palea Dorin, din Parohia Ciupercenii Noi, și doamna profesoară la disciplina Religie Palea Mariana s-au implicat în organizarea catehezelor pentru copii, printre temele discutate fiind „Rolul tinerilor în viața bisericească” și „Participarea la Sfânta Liturghie”. Mai multe activități catehetice s-au desfășurat de asemenea în Parohia Valea Fântânilor (printre teme numărându-se „Importanța Maicii Domnului în viața noastră”), sub coordonarea Părintelui Vopsitoru Daniel, în Parohia Gighera, sub coordonarea Părintelui Sanda Cosmin Nicolae (temele dezbătute fiind „Rolul tinerilor în viața Bisericii”, „Despre prietenie și rolul aproapelui”), în Parohia Siliștea Crucii, sub îndrumarea Părintelui Iacob Marian (temele dezbătute: „Despre prietenie”, „Hristos, Prietenul copiilor”, „Despre cărțile liturgice”), în Parohia Trochești, alături de Părintele Lilă Tiberiu Nicolae (printre teme menționăm: „Rolul Maicii Domnului în viața noastră”, „Iisus Hristos, Prietenul copiilor”) și în Parohia Făcăi, sub coordonarea Părintelui Rada Laurențiu, unde copiii au participat la slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.