Finalizarea cursurilor preoțești în Mitropolia Olteniei, promoția august 2022

Evenimente

Vineri, 26 august 2022, a avut loc Festivitatea de absolvire a cursurilor preoțești de definitivat și gradul al II-lea. Cursurile s-au desfășurat în incinta Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. Activitatea a fost coordonată de către Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Craiovei, iar cadrele didactice au fost desemnate din partea Facultății de Teologie din Craiova.

Cu ocazia finalizării cursurilor, s-a organizat un program muzical și cultural, coordonat de către Pr. Lect. Univ. Dr. Mazilița Adrian, cu participarea preoților cursanți. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și a PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În cuvântul de mulțumire, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre importanța acestor cursuri pentru formarea preoților, dar și despre bucuria întâlnirii fizice a acestora: „Cursurile preoțești au un rol fundamental în activitatea noastră pastorală. De asemenea, cu ocazia acestor cursuri ne-am revăzut unii pe alții, un lucru atât de important pentru existența noastră întrucât vederea este un dar al lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, cursurile preoțești ne unesc și ne pun față către față, sporind darurile dumnezeiești primite de către fiecare dintre noi. Cursurile preoțești sunt legate de păstor și de viața Bisericii. Ele au în vedere aspectele practice ale vieții noastre bisericești. În parohie suntem trimișii Domnului ca păstorul cel bun pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Aceste cursuri au ca obiectiv o îmbogățire a minții și a sufletului”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a subliniat dinamica persoanei umane creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, dar și vocația de rugători ca preoți înaintea Sfântului Altar: „În dinamica noastră, trebuie să fim mereu pregătiți pentru lucrurile la care Dumnezeu ne-a chemat. Vocația noastră este aceea de a fi întotdeauna în comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune. Prin rugăciune Îl rugăm să fie prezent în viața noastră și să ne ajute să depășim toate pragurile vieții. Prin rugăciune ducem pe cei apropiați ai noștri înaintea lui Dumnezeu”.

Îndemnul de final a fost acela de a spori ceea ce s-a dezbătut în cadrul acestor cursuri atât la nivel personal, dar și la nivel parohial: „Învățăturile primite la aceste cursuri să le sporiți și mai mult ca viața pastorală să fie și mai bogată. Trăim astăzi destul de greu în societatea care se pare că a surzit față de cuvântul Evangheliei. În același timp, în relația noastră cu poporul nu mai avem acel limbaj evanghelic. Trebuie să redescoperim această viziune față de popor și credincioși, să ne întrarmăm cu răbdarea și dragostea necesară pentru enoriașii noștri”.