Slujire arhierească și sfințirea Bisericii „Sf. Grigorie Decapolitul”, din Craiova

Evenimente

În ziua de 4 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Sf. Grigorie Decapolitul”, din cartierul Selgros, Craiova. Imediat după rânduiala sfințirii, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Biserica aparține Parohiei „Sf. Grigorie Decapolitul”, din Protoieria Craiova Sud. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2015, apoi a urmat ridicarea și înfrumusețarea locașului de cult. Pentru implicarea pastoral-administrativă, Părintele paroh Răzvan Sanfira a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar pentru speciala contribuție, domnul Ștefan Cherciu, directorul Qfort, a primit distincția pentru laici „Ordinul Sf. Nicodim de la Tismana”. Actul de târnosire a fost citit de către Părintele Protoiereu Vulcănescu Grigore.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre bucuria comunității și a clerului când are loc sfințirea unui noi biserici: „Întotdeauna la sfințirea unei biserici, credincioșii trăiesc bucurii negrăite împreună cu clerul și episcopul lor. Faptul că se zidesc biserici, că oamenii vin la biserică și se împărtășesc cu Sfintele Taine, de la copii până la cei mai mari, ne încredințează în mod deosebit că viața merge înainte și că sfârșitul nu este aproape. Biserica este ocrotitoarea și mama noastră a fiecăruia dintre noi. De la botez și până la moarte, Biserica este prezentă în viața fiecăruia cu slujbele și rugăciunile spre Împărăția lui Dumnezeu. Biserica are mângâierile sale pentru fiecare dintre noi”.

În continuare, ÎPS Irineu a tâlcuit sensul pericopei evanghelice care s-a citit la Sf. Liturghie, anume dialogul tânărului bogat cu Mântuitorul Iisus Hristos, din Evanghelia după Matei, capitolul 19, versetele 16-26: „Dorința de mântuire a tânărului este frumoasă și bineplăcută înaintea lui Dumnezeu. Este un lucru de remarcat și de lăudat. Acest tânăr împlinise Legea lui Dumnezeu, dar nu avea credință că Tatăl cel ceresc a trimis pe Fiul Său în lume pentru mântuirea acesteia. Tânărul avea aceeași convingere ca și a contemporanilor săi, că Mântuitorul Iisus era doar unul dintre proroci sau dintre înțelepți”. Apoi, continuând firul pericopei, Părintele Mitropolit a îndemnat pe cei prezenți să aibă preocupări ca cele ale tânărului bogat: „Dacă tânărul acesta a devenit ucenicul Mântuitorului și noi putem să lepădăm toată grija cea lumească și să ne apropiem de Domnulu nostru Iisus Hristos ca să dobândim cu adevărat Împărăția cerurilor. Mântuitorul ne cheamă „să vindem” prin Sfânta Spovedanie toată păcatele noastre, tot ceea ce am adunat noi negativ și dăunător în viața noastră. Prin Spovedanie, încredințăm sufletul nostru lui Dumnezeu pentru a fi curățit și pentru a primi iubirea lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Evanghelia de astăzi trebuie să ne pună multe întrebări și dacă nu am dorit încă pocăința și Împărăția lui Dumnezeu este cazul să ne trezim la realitate și să ne dorim aceste lucruri”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a adus mulțumiri celor implicați, rugând pe Dumnezeu să răsplătească fiecăruia după strădania sa: „Pentru ziua de astăzi, aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru toate. Să-l rugăm să ne ocrotească și să ne ajute. Îi felicităm pe toți care s-au ostenit, pe părintele paroh Răzvan Sanfira, pe domul director Ștefan Cherciu, pe toți care au contribuit la această frumoasă lucrare și pe toți cei care au venit astăzi la biserică. Rugăm pe bunul Dumnezeu să vă dea sănătate, pace, bucurie și să aveți gândul tânărului din pericopa evanghelică de astăzi. Amin”.