Festivitate de deschidere a noului an școlar la Seminarul Teologic din Craiova

Evenimente

Luni, 5 septembrie 2022, unitățile de învățământ din Mitropolia Olteniei și-au deschis porțile pentru elevi, în cadrul festivităților care au debutat cu rugăciuni de binecuvântare rostite de preoți. La Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, ceremonia prilejuită de începerea unui nou an şcolar s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Evenimentul a avut loc pe esplanada amenajată în faţa instituției de învățământ teologic, în prezenţa tinerilor seminarişti, a profesorilor, părinţilor şi rudelor elevilor. Slujba de Te Deum, care a deschis festivitatea, a fost săvârşită de un sobor format din preoţii profesori, în prezenţa Pr. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru” din Craiova. De asemenea, la festivitatea de deschidere a participat Prof. dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.

Ca în fiecare an, cu ocazia acestui eveniment, Corul Seminarului Teologic, dirijat de Prof. Dr. Victor Șapcă, a interpretat un buchet de cântări bisericești.

Cu acest prilej, Părintele Eclesiarh Vladimir Dărângă, delegat din partea Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis cuvântul de binecuvântare și purtare de grijă al Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În același timp, Părintele Eclesiarh le-a transmis tinerilor seminariști mai multe îndemnuri duhovnicești, pentru a deveni slujitori ai Bisericii și neamului românesc.

„Scoala teologică pentru mine, Seminarul mai ales, a rămas piatra de temelie. În Seminar venim să învățăm, și acesta este și îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu: să învățăm. Învățăm să devenim preoți, învățăm să ascultăm, pentru a deveni slujitori ai Bisericii și ai neamului nostru românesc. Deci, frățiile voastre, și mă refer la cei care pășesc astăzi în clasa a IX-a, ați venit aici să vă formați preoți, ca să slujiți lui Dumnezeu și oamenilor. Ați venit în primul rând din dorința de a-L cunoaște mai mult pe Dumnezeu. Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție sunt temelia noastră de credință, sunt baza cu care pornim în viață, pentru a propovădui mai departe învățătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Îndemnul meu, al Părintelui Director și al părinților profesori este să învățați și să ascultați. Pentru cei din anul IV, grijă pentru pregătirea examenului de diplomă care va urma la sfârșitul acestui an școlar, pentru cei din anii II și III, continuarea învățăturii și pregătirea pentru a păși în clasa a XII-a”, le-a transmis celor prezenți Părintele Eclesiarh Vladimir Dărângă.

În continuare, Prof. dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de Religie, i-a felicitat pe elevi pentru că au ales să studieze în cadrul unei unități de învățământ de elită din Craiova, Seminarul Teologic.

„În primul rând, îmi revine menirea să transmit gândurile Domnului Inspector Școlar General Ion Daniel Alexandru, care se întoarce cu respect și prețuire către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit pentru grija și purtarea de zi cu zi în suflet și în rugăciunile Înaltpreasfinției Sale a Seminarului și elevilor seminariști. De asemenea, Domnul Inspector Școlar General apreciază cu deosebit respect purtarea de grijă a întregului corp profesoral, astfel încât Seminarul din Craiova să rămână un etalon al învățământului teologic din România. În același timp, gândurile Domnului Inspector Școlar General se întorc către voi, dragi elevi, cărora vă rămâne sarcina să duceți mai departe cu mândrie și cu respect, dar și cu înaltă datorie, bunul renume al Seminarului de la Craiova. Nu uitați că Seminarul Teologic de la Craiova este unul dintre seminariile istorice din țară unde au fost școliți marii teologi români! Bunul Dumnezeu să vă ajute, să vă călăuzească pașii, mintea și sufletul către împlinirea lucrării Sale, a voinței Sale și a iubirii față de oameni”, a subliniat Prof. dr. Iuliana Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj.

În încheiere, Părintele Director al Seminarului Teologic din Craiova, Pr. Vintilă Belcineanu, le-a transmis felicitări elevilor pentru rezultatele obținute de-a lungul anilor școlar, încurajându-i totodată pe elevii clasei a IX-a să urmeze aceste exemple de implicare deosebită în educația teologică.

„Trebuie să ne gândim că noi, în această devenire a noastră de teologi, de seminariști, de viitori preoți, trebuie să avem exemple foarte frumoase în fața ochilor nostri. Pe lângă sfaturile Preacuviosului Părinte Vladimir Dărângă, în ceea ce privește citirea Sfintei Scripturi, și eu mă alătur să vă sfătuiesc să citiți Tratatele despre preoție. Sfântul Ioan Gură de Aur trimite la imaginea urcușului muntelui în ceea ce privește urcarea spre preoție, spre Dumnezeu. Avem în față un an cu foarte multe provocări, cărora le facem față luându-L pe Dumnezeu Preabunul în rugăciunile noastre. Vom face față în momentul în care ne vom ruga Sfântului Grigorie Teologul, Ocrotitorul acestui așezământ teologic, și în momentul în care ne vom cufunda în lectură și în pregătirea lecțiilor de zi cu zi, sămânța învățăturii fiind pusă de corpul profesoral, astfel că Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această sămânță să rodească”, a fost mesajul Părintele Director al Seminarului Teologic din Craiova, Pr. Vintilă Belcineanu.

Gabriela Firu