Centrul Cultural „Constantin Brâncuși”, inaugurat la Craiova

Evenimente

Un complex multifuncțional unic, dedicat în întregime memoriei celui mai cunoscut sculptor român, Constantin Brâncuși, a fost inaugurat joi, 15 septembrie, la Craiova, la Muzeul de Artă, evenimentul așezând pe harta culturală internațională un reper fără echivalent prin destinația sa, dar și prin arhitectura spectaculoasă.

Festivitatea de inaugurare a fost prezentată de dl. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, și dna. Simona Mușuroi, din cadrul TVR Craiova.

Alături de oficialitățile doljene, de membri ai Parlamentului României și oameni de cultură s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

„Cei vechi au numit lumea «Cosmos», care înseamnă «frumusețe, desăvârșire, măreție», și această lume, evident, a fost construită și făcută de o persoană, de Cineva Care este dincolo de lume și care este frumusețe absolută, pentru că opera Sa nu putea să fie mai mare decât El Însuși. Psalmistul David spune că această lume compusă din cer și pământ spune slava lui Dumnezeu. Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui povestește tăria. Deci această lume evident că este construită după un plan veșnic și nu se schimbă, chiar dacă ea, pe alocuri, se desăvârșește. În înțelepciunea poporului nostru, acest Cosmos este tradus prin cuvântul «lume». «Lume» vine de la «lumină». Lumina este, pentru român, această frumusețe a lui Dumnezeu. Și într-adevăr, ce am putea noi face fără lumină? Cum am putea noi vedea frumusețea fără lumină? În ce loc ne-am putea duce să vedem atâta măiestrie, dacă nu acolo unde este lumină? În aceeași înțelepciune, românul a numit Creatorul ca «Lumină din Lumină». Lumea aduce slavă lui Dumnezeu și mulțumire printr-un cult. Acest cult la greci era, bineînțeles, un act de preamărire. De aici vine cuvântul «cultură», care este legată de elementul religios, pentru că avem de-a face cu un răspuns al lumii față de Cel Care a creat lumea. Așadar, de aici izvorăște arta, care are dimensiunea ei, este o părticică din marea cultură în care se află, evident, omul. Omul însuși este o frumusețe, este o frumusețe alcătuită special de Dumnezeu cu mâinile Sale. Așadar, acest om, care suntem noi, este de o frumusețe dumnezeiască, pentru că s-a proiectat în el Însuși Creatorul, de unde noi spunem că omul este după chipul lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, toată frumusețea aceasta o găsim în om, și omul însuși ca artist o pune în opera sa, căci nu poate opera de artă să fie în afara artistului. Așa cum Dumnezeu este Creatorul, Artistul Care creează lumea, așa și omul este artistul care creează opera de artă”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a precizat că marele sculptor Constantin Brâncuși „este prezent permanent cu noi, în sufletul nostru”. Totodată, Părintele Mitropolit Irineu a scos în evidență bogăția culturală deosebită a Centrului Cultural „Constantin Brâncuși” și i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestui important proiect cultural.

„Brâncuși al nostru este un contemporan cu noi, este prezent permanent cu noi, în sufletul nostru, pentru că noi spunem permanent despre el și avem cuvinte de laudă pentru el, ne mândrim cu el. El este prezent între noi, drept urmare că orice om de cultură îl are pe Brâncuși în sufletul său și în viața sa. Tocmai de aceea, acest proiect Centrul Cultural Brâncuși este jertfă din jerfta noastră, este lucrul nostru și aduce cu sine, într-adevăr, o bogăție deosebită pentru noi. Prin urmare, în acest complex «Jean Mihail» avem și Centrul Cultural «Constantin Brâncuși». Rămâne din partea noastră să realizăm programe de informare, foarte important lucrul acesta. Dacă avem un Centru Cultural «Constantin Brâncuși», trebuie să avem și programe pentru elevi, pentru studenți, ca să învețe și să vadă cu adevărat ceea ce noi avem și am făcut aici. Felicităm pe cei care au realizat acest proiect, l-am cunoscut de la început și am fost întotdeauna alături de această idee frumoasă. Dumnezeu să vă răsplătească și să vă ajute tuturor!”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Centrul Cultural „Constantin Brâncuși“ este rezultatul unei investiții derulate de Consiliul Județean Dolj, fiind proiectat de renumitul arhitect Dorin Ștefan.

Evenimentul inaugural a fost conceput ca un spectacol, cu o înlănțuire de momente muzicale susținute de soliștii Renata Vari și Mihai Ungureanu, precum și de orchestra Filarmonicii Oltenia, punctul culminant fiind reprezentat de o proiecție tip videomapping pe edificiul Muzeului de Artă Craiova, în proximitatea căruia a fost construit Centrul „Constantin Brâncuși“.