Mai multe Grupuri parohiale, selectate pentru anii 2021 și 2022 în cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei, au desfăşurat în această perioadă o serie de activităţi de catehizare, filantropice, culturale, educative și recreative. Proiectul „Lumină din Lumină” este implementat de Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul și Catehizare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Activități desfășurate în Parohiile selectate în anul II al Proiectului catehetic
Și în această perioadă, în Parohia Zănoaga au continuat activitățile catehetice, culturale și recreative, sub coordonarea Părintelui Ovidiu Diaconu. La începutul lunii, cu implicarea tinerilor, Parohia a organizat un spectacol de muzică populară, la Căminul Cultural Zănoaga. Proiectul a fost sprijinit de Primăria Leu, prin oferirea locației, și a vizat dezvoltarea activităților culturale în mediul rural, fiind primit cu deschidere de întreaga comunitate locală.
De asemenea, o nouă activitate filantropică a avut loc în Parohia Zănoaga, cu participarea copiilor și tinerilor grupului parohial. Prin acțiunea „Dar din dar se face rai”, au fost împărțite îmbrăcăminte și jucării mai multor familii aflate în dificultate.
Totodată, au fost vizionate filme educative și organizate sesiuni catehetice, întâlniri tematice despre valorile morale și spirituale, iar copiii au participat la Sfânta Liturghie oficiată în sobor de preoți din care au făcut parte Pr. Marius Resceanu, fiu al satului, Părintele Marin Resceanu și Părintele Bădescu Ionuț, paroh în Italia. Tot în Parohia Zănoaga, șapte tineri au primit burse școlare lunare și i-au cunoscut pe credincioșii implicați în acest proiect social. Un proiect inedit, redactarea unui ziar parohial, se dezvoltă în Parohia Zănoaga, iar tinerii grupului parohial s-au implicat în pregătirea primului număr al acestei publicații. Astfel, în acest ziar se vor regăsi interviuri speciale cu enoriași ai Parohiei, care servesc drept modele pentru tinerii creștini.
În Parohia Prapor, Părintele Marinică Gabriel continuă lucrarea socială desfășurată în cadrul Proiectului „Căsuța Andreei”. De asemenea, Părintele paroh a organizat, în data de 18 septembrie, o excursie gratuită pentru copii, în cadrul proiectului „Sus să avem inimile”. Cu acest prilej, tinerii au mers în pelerinaj la Mănăstirea Turnu și Mănăstirea Stânișoara.
În județul Gorj, în Parohia Baia de Fier I, Părintele Ciungu Ionuț a desfășurat cateheze pe mai multe teme, printre care prezentarea cărților de slujbă, despre începutul anului bisericesc și cateheza intitulată „Cum mă comport în Biserică”. O activitate deosebită a fost participarea tinerilor grupului catehetic la Festivalul Folcloric Pastoral „Coborâtul oilor de la munte”, organizat de Primăria Baia de Fier. Printre alte acțiuni desfășurate s-au numărat jocuri educative și recreative, iar pentru acest an școlar, copiii au primit rechizite școlare.
În Parohia Goicea Mică, sub îndrumarea Părintelui Roman Alexandru, au fost desfășurate o serie de activități catehetice și recreative, cât și participarea la slujba de Te Deum, săvârșită la începutul anului școlar. Pe lângă activitățile din cadrul Proiectului Catehetic, și preoții de la Parohia „Ziua Crucii” din Craiova, Pr. Bârnea Ion și Pr. Viorel Vlăducu, Parohia Filiași I, Pr. Hantea Marian, de la Parohia Dăbuleni I, Pr. Cristi Croitoru, Parohia Ișalnița I, Pr. Lucian Dodenciu și Pr. Badea Alexandru, au săvârșit slujba de Te Deum la deschiderea anului școlar.
Activități desfășurate în Parohiile selectate în anul III al Proiectului catehetic
În Parohia Amărăștii de Sus II, Părintele Filip Cosmin Daniel a desfășurat mai multe activități catehetice adresate grupurilor de tineri, printre care referitoare la prezentarea cărților de slujbă și întâlniri având următoarele teme: „Ce face un creștin când intră în biserică?” și „Cum pot deveni un creștin mai bun”.
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Comoșteni, prin Părintele Alin Nicola, a organizat de asemenea mai multe întâlniri catehetice cu tinerii. Pe lângă prezentarea cărților de slujbă și jocuri de rol/recreative, tinerii din Parohia Comoșteni au mers în pelerinaj la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde s-au închinat la Sfintele Moaște ale Sfintei Filofteia. Cu acest prilej, grupul parohial a vizitat atât ansamblul mănăstiresc, cât și Biserica Domnească din Curtea de Argeș, alături de Barajul Vidraru. Pelerinajul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Comunei Gângiova, alături de grup aflându-se totodată prof. la disciplina Religie Olaru Camelia și Părintele Olaru Marin de la Parohia Zăval. Dintre activitățile desfășurate amintim: participarea la slujba de Te Deum pentru începutul Anului Nou Bisericesc, întâlniri catehetice având ca teme: „Cum punem început bun în viața de tânăr creștin” și „Despre Anul Nou Bisericesc” care începe în data de 1 septembrie, Despre pericopa evanghelică „Tânărul bogat”, „Ce face un creștin când intră în biserică?”, referindu-se la închinarea la sfintele icoane, ordinea de închinare, cum cinstim sfintele icoane etc, „Cum pot deveni un creștin mai bun?”, „Să învățăm cântările Sfintei Liturghii – Antifonul II”. Printre activitățile practice, au fost rostite rugăciuni pentru luminarea minții și spor la învățătură, cât și slujba de Te Deum la început de an școlar, desfășurarea de jocuri recreative.
În Parohia Făcăi, Părintele Rada Laurențiu a organizat o excursie pentru copii la Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, fiind totodată vizitate parcurile de distracții pentru copii din județul Sibiu.
În Parohia Valea Fântânilor, Părintele Vopsitoru Daniel a organizat mai multe întâlniri catehetice având ca teme: „Importanța Bisericii și a școlii în viața tinerilor” și „Importanța icoanelor”, la finalul copiii participând la un atelier de pictură icoane. De asemenea, copiii grupului parohial au primit rechizite școlare, cu ajutorul Asociației Vasiliada.
În Parohia Ciunei – Apele Vii, la invitația doamnei director Simona Biță și doamnei prof. la disciplina Religie, Manolache Valerica, Părintele George Catană a săvârșit slujba de Te Deum pentru deschiderea anului școlar.
În Parohia Puțuri I, Părintele Florin Vânătoru le-a vorbit copiilor pe mai multe teme: prezentarea Bisericii (pridvor, pronaos, naos și altar), prezentarea cărților bisericești, despre importanța rugăciunii, despre sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, transmițându-le totodată elevilor un cuvânt de învățătură la intrarea în noul an școlar. Prezentarea cărților de slujbă și a temei „Ce face un creștin când intră în biserică” sunt două dintre activitățile desfășurate și în Parohia Gighera, sub coordonarea Părintelui Sandală Nicolae.
În Județul Gorj, în Parohia Peșteana de Jos, au avut loc cateheze, în cadrul cărora Părintele Neblea Valentin a prezentat cărțile de slujbă Evanghelia, Apostolul și Liturghierul, iar la final au fost desfășurate activități recreative.
În Parohia Motru Sec, Părintele Mihalea Lucian le-a prezentat tinerilor cărțile de slujbă: Catevasierul, Liturghierul și Cazania. De asemenea, Grupul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a învățat să cânte Troparul Crucii, participând în continuare la jocuri despre cunoașterea și identificarea emoțiilor.