Proiect „În căutarea originilor” organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova

Evenimente

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova a derulat, în perioada iulie-septembrie, proiectul „În căutarea originilor – Călătorii culturale în spațiu și timp românesc”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Verona, Italia, și filialele Uniunii Artiștilor Plastici din Craiova și Drobeta-Turnu Severin, beneficiarii direcți ai proiectului fiind 30 de copii și tineri aparținând comunității românești de la parohia din Verona.

Activitățile prevăzute în cadrul proiectului au avut un caracter cultural și educațional-formativ și au vizat în principal organizarea unei vizite de documentare în țară și a unei tabere de creație artistică la Verona. Vizita de documentare s-a desfă­șurat în perioada 21-28 iulie 2022 și a avut ca obiectiv principal promovarea identității, artei, culturii și spiritualității românești în rândul copiilor și tinerilor români din diasporă. Copiii au văzut o serie de monumente și obiective de cultură și spiritualitate românească reprezentative din zona Olteniei.

Pe parcursul vizitei de documentare au fost organizate și trei seminare culturale. De asemenea, au fost organizate ateliere de instruire pentru grupul de copii și tineri la Secția de Arte Vizuale a Facultății de Teologie a Universității din Craiova, pentru observarea și deprinderea cu mijloacele și modalitățile specifice de lucru în domeniul artelor plastice.

Tabăra de creație artistică de la Verona s-a desfășurat în perioada 1-7 august 2022, la sfârșitul căreia a fost organizată și o expoziție de prezentare a lucrărilor realizate de copiii și tinerii participanți la centrul socio-cultural al parohiei ortodoxe române din Verona.

Pr. Ion Reşceanu, Pr. Ioniţă Apostolache