Procesiune religioasă în Craiova, pentru prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Evenimente

Craiova îşi sărbătoreşte miercuri, 26 octombrie, Ocrotitorul spiritual, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este și Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane din Bănie. Momentele liturgice închinate sfântului praznic au început din ziua de marți, 25 octombrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată, în jurul orei 19.00, de tradiţionala procesiune pe străzile centrale ale oraşului cu raclele în care se află părticele din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfintei Mucenițe Sabina, prăznuită în data de 27 octombrie, și cu racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa şi ale Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah.

Raclele cu sfintele moaşte au fost purtate în procesiune pe traseul: Catedrala Mitropolitană – Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – Universitate – Prefectură – Biserica „Sfântul Ilie” – Catedrală”.

La procesiune au participat numeroși credincioși, alături de soborul de preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

„Procesiunea din această seară, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, vestește sărbătoarea acestui Sfânt Protector al Catedralei noastre și al orașului Craiova. Întotdeauna, asemenea manifestări religioase sunt binevenite pentru întreaga suflare creștinească. Pe de o parte, pentru că ieșind din spațiul sacru al Bisericii cu Sfintele Moaște, cu Sfintele Icoane, cu Sfânta Cruce, noi sfințim întreaga suflare, creație a lui Dumnezeu, și pe credincioși. Evident că această procesiune este întotdeauna un act liturgic, în primul rând. Pentru că aducem preamărire lui Dumnezeu și sfinților Săi. Și în contextul acesta, Dumnezeu este împreună cu noi și cu sfinții Săi, pentru că Îl preamărim pe El și suntem în comuniune de iubire cu sfinții Săi. Sfântul Dimitrie, Protectorul și Ajutătorul nostru, este un sfânt daco-roman, un sfânt care s-a nevoit și a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos în timpul persecuțiilor creștine. El a arătat dârzenie, statornicie în credință și iubire de Dumnezeu nemaintâlnită, încât contemporanii săi, mai ales cei care îl asupreau, s-au minunat de această voință și de această râvnă a Sfântului Dimitrie pentru preamărirea Atotputernicului Dumnezeu. Bineînțeles că Sfântul a plătit această dragoste dumnezeiască cu viața sa. Însă sfârșitul său nu este unul obișnuit, ci este de preamărire, de încununare. Pentru că Dumnezeu, pe cei care Îl cinstesc pe El, îi preamărește atât în lumea aceasta, cât și în ceruri. În lumea aceasta, pentru că sfinții sunt cinstiți de noi, sunt preamăriți prin cântări de laudă, cu slujbe, și toți credincioșii îi au în dragostea lor. Și în ceruri, bineînțeles că Dumnezeu este Acela care îi preamărește. Deci mesajul pe care îl transmite o astfel de procesiune este al păcii și al iubirii, pentru că noi, ridicând rugăciuni către Dumnezeu, Îl și rugăm să înceteze necazurile și suferințele din lume, și bineînțeles să ne dea nouă pace și liniște sufletească”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

La întoarcere, raclele cu sfintele moaşte au fost aşezate pe podiumul din faţa Catedralei, spre închinare tuturor credincioşilor, iar părinţii slujitori au săvârşit în continuare slujba Utreniei, Ceasul I şi de la miezul nopţii au oficiat Sfânta Liturghie.

Gabriela Firu