Zi festivă pentru a doua promoție de muzeografi din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 3 noiembrie 2022, a avut loc înmânarea diplomelor de muzeograf pentru a doua promoție de absolvenți. Participanții sunt angajați la Biblioteca Județeană  „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, iar cursurile de perfecționare s-au organizat în perioada ianuarie-aprilie a acestui an prin Fundația Misionar-Pastorală „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei. În cadrul acestor cursuri, prin noțiunile teoretice, dar și prin seminariile practice, cursanții au fost inițiați în organizarea și valorificarea obiectelor de patrimoniu. Absolvenții au primit un Certificat de absolvire recunoscut la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale, însoțit de un Supliment descriptiv în care sunt menționate competențele profesionale dobândite.

Evenimentul a fost găzduit în Sala „Acad. Dinu G. Giurescu” a Bibliotecii Județene, cu participarea domnului Dr. Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, și a domnului Dr. Lucian Dindirică, directorul bibliotecii.

În partea introductivă, Diac. Dr. Sorin Vulcănescu a amintit de obiectivul acestor cursuri, acela de a pregăti personal autorizat care să organizeze și să promoveze obiectele de patrimoniu din Arhiepiscopia Craiovei și nu numai. De asemenea, a precizat că până în prezent s-au desfășurat cursuri pentru 5 grupe din mai multe județe ale țării.

În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu a felicitat absolvenții acestei promoții pentru dorința de a obține cunoștințe diverse care să pună în valoare patrimoniul cultural-bisericesc: „Vă felicităm pe dumneavoastră, cei care ați absolvit cursurile. Aici ați fost învățați să prezentați obiectele de patrimoniu. Avem datoria de a arăta faptele înaintașilor noștri. Diploma primită astăzi vă oferă posibilitatea de a fi muzeografi pregătiți, care să introducă în sfera cunoașterii, a culturii și a civilizației noastre pe cei care doresc să viziteze muzeele noastre”.

Înaltpreasfinția Sa a apreciat profesia de muzeograf, atât de necesară vremurilor noastre: „Din cele mai vechi timpuri, muzeul a fost o fascinație pentru om. În muzeu omul s-a întâlnit cu istoria, cultura și civilizația. Mereu oamenii au apreciat muzeul și s-au străduit să-l îmbunătățească cu obiecte inedite. Muzeul rămâne un loc de întâlnire cu istoria. Muzeul este veriga de legătură dintre noi și strămoșii noștri”.

În calitate de gază, domnul director Lucian Dindirică a mulțumit invitaților pentru prezența la această festivitate. De asemenea, a vorbit despre colaborarea deosebită dintre instituții pentru organizarea acestui curs privind perfecționarea angajaților Bibliotecii Județene din Craiova: „În prezent, prin asemenea proiecte, ne întoarcem în tinda Bisericii. Aceste cursuri sunt importante pentru perfecționarea colaboratorilor noștri. În nume personal și instituțional, vă mulțumesc pentru această colaborare și sperăm să organizăm împreună alte proiecte culturale și instituționale”.

În calitate de reprezentat al Muzeului Olteniei, domnul director Florin Ridiche a apreciat organizarea deosebită a acestor cursuri prin Fundația Misionar-Pastorală a Arhiepiscopiei Craiovei. De asemenea, a remarcat succesul acestor cursuri care au atras participanți și din afara Arhiepiscopiei Craiovei. A amintit de cei peste 100 de participanți din diferite regiuni ale României, cum ar fi din județul Olt, Vâlcea, Teleorman, Sibiu etc.: „Ne bucurăm că organizăm cursuri pentru colegii care deja desfășoară activități în instituțiile noastre culturale. Cu sprijinul Arhiepiscopiei Craiovei și prin implicarea noastră, consider că aceste cursuri vor contribui la apariția altor centre culturale din zona noastră și nu numai. Faptul că primiți astăzi aceste certificate nu înseamnă că activitatea dumneavoastră se oprește în acest moment. Dimpotrivă, avem nevoie de dumneavoastră pentru deschiderea viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc”.

La final, cei 26 de participanți au primit diplomele de absolvire și au mulțumit organizatorilor pentru desfășurarea acestor cursuri de perfecționare prin implicarea Arhiepiscopiei Craiovei.