Liturghie arhierească și sfințirea capelei în Parohia Ursați-Polata, din Târgu-Jiu

Evenimente

Sâmbătă, 5 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sf. Mc. Dimitrie” a Parohiei Ursați-Polata, alături de Pr. Protoiereu Marian Mărăcine și un sobor de preoți și diaconi. În cadrul sfintei slujbe tânărul Spătaru Constantin a fost hirotonit diacon, pe seama Parohiei Horăști, din Protoieria Târgu-Jiu Sud.

În prezența enoriașilor și a oficialităților locale, înainte de începerea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Irineu a oficiat slujba de sfințire a Capelei mortuare, construită în curtea bisericii, prin contribuția localnicilor și mai ales a Consiliului Local al Primăriei Târgu-Jiu, prin implicarea domnului primar Marcel Laurențiu Romanescu.

La final, ca semn de recunoștință, au fost acordate mai multe gramate mitropolitane pentru cei care au contribuit la finalizarea capelei. În intervenția sa, domnul primar Romanescu a afirmat despre sfințirea capelei că „este un moment deosebit pentru noi toți, pentru enoriașii acestei parohii, pentru părintele paroh Munteanu, dar și pentru echipa noastră, a Primăriei și a Consiliului Local din Târgu-Jiu. Împreună am reușit să finalizăm un proiect de care comunitatea avea nevoie și pentru care ne aflăm astăzi aici, în prezența Părintelui Mitropolit Irineu și căruia îi mulțumim pentru slujba de sfințire a capelei din parohia Ursați-Polata”. De asemenea, pentru implicarea administrativă de care a dat dovadă, Pr. paroh Munteanu Horațiu fost înaintat în rangul de sachelar.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit despre bucuria de a sluji în mijlocul enoriașilor Parohiei Ursați-Polata, cu ocazia sfințirii capelei mortuare a comunității: „Sfânta Liturghie de astăzi a încununat această lucrare, pe care dumneavoastră ați săvârșit-o, anume ridicarea unei capele în cimitirul dumneavoastră pentru depunerea trupurilor celor care vor trece din lumea aceasta în viața veșnică. Sâmbăta de astăzi este înaintată strămoșilor noștri, pe care îi pomenim ca Dumnezeu să le facă odihnă. Biserica noastră are rugăciuni și parastase pentru cei adormiți care să-i ajute pe cei care au plecat nepregătiți din diferite motive. Capela este un loc unde noi trebuie să ne reculegem și să ne rugăm la căpătâiul răposaților noștri. Noi trebuie să ne rugăm ca ei să fie primiți în Împărăția lui Dumnezeu. Atunci când murim, de fapt nu moare decât trupul nostru. Sufletul nu moare și este acela care poartă mai departe responsabilitatea noastră înaintea lui Dumnezeu. Sufletul este dus la judecată și va răspunde înaintea Atotputernicului Judecător”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Irineu a subliniat importanța Sfintei Taine a Spovedaniei, ca mijloc de curățire sufletească: „Noi suntem făcuți după icoana lui Dumnezeu, dar păcatele întinează haina Botezului și întunecă chipul lui Dumnezeu din noi. Pentru a reda frumusețea cea dintâi, avem nevoie de Taina Sfintei Spovedanii care este spălarea de păcatele noastre. Atunci când ne mărturisim, o mână nevăzută spală sufletul nostru. Dumnezeu dorește ca noi să ne recunoaștem păcatele, pentru ca El să ne curățească de toată întinarea”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru bucuria săvârșirii Sfintei Liturghii, dar și pentru această deosebită lucrare a comunității Parohiei Ursați-Polata: „Țin să vă felicit pentru ridicarea acestei capele, pe domnul primar Romanescu și pe părintele paroh Horațiu și pe toți cei care ați contribuit de ați făcut o asemenea construcție. Dumnezeu să vă răsplătească, să primească rugăciunile pentru cei adormiți și nouă tuturor să ne dăruiască Împărăția cerească. Amin”.