Resfințirea Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” și liturghie arhierească în Parohia Turcenii de Sus

Evenimente

Astăzi, 6 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii închinată Sfintei Cuv. Parascheva, din Parohia Turcenii de Sus, Protoieria Târgu-Jiu Sud. Lucrările de restaurare s-au realizat cu sprijinul comunității locale și a Consiliului Local al Primăriei Turceni din județul Gorj.

Imediat după slujba de resfințire, ÎPS Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de pr. Protoiereu Ionel Cîmpeanu și un sobor de preoți și diaconi. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Spătaru Constantin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Horăști, din Protoieria Târgu-Jiu Sud. De asemenea, teologul Păsărin Florin a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Moi, din Protoieria Târgu-Jiu Sud.

La final, pentru deosebita implicare pastoral-administrativă, Pr. Paroh Petre Bușă și Pr. slujitor Marin Rusu au primit rangul de iconomi. De asemenea, pentru sprijinul oferit în lucrarea de înfrumusețarea a locașului de cult mai multe persoane au primit gramate chiriarhale de mulțumire și anume: domnul Ion Iordache, Senator în Parlamentul României, doamna Cristina Cilibiu, Prefectul județului Gorj, domnul Mărgineanu Nicușor Lucian, primarul orașului Turceni, domnul Gâlceavă Dumitru, doamna pictor Anton Lăcrămioara și domnul Rădulicea Gheorghe.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre bucuria de a resfinți o biserică, locul de întâlnire cu Dumnezeu și cu sfinții:  „Întotdeauna Biserica este înfrumusețată prin viața credincioșilor. Cei care sunt preocupați de Casa lui Dumnezeu săvârșesc lucrări deosebite concretizate fie în restaurarea biserici sau a picturii sau chiar a unor locașuri sfinte unde credincioșii se adună pentru a săvârși Sfânta Liturghie împreună cu preoții lor și pentru a aduce slavă lui Dumnezeu”.

În a doua parte, ÎPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie. Duminica a XXIV-a după Rusalii are în centru minunea Învierii fiicei lui Iair. Înconjurat de mulțime multă, Mântuitorul Iisus Hristos oferă vindecare unei femei care avea o neputință în trup. Aceasta vine și se atinge de Viața lumii și primește tămăduirea trupului ei. Acest gest de atingere îl păstrăm și noi în Sfânta Biserică atunci când ne atingem și sărutăm sfintele icoane sau sfintele veșminte, purtate de preoți: „Cel care este Doctorul doctorilor și Vindecătorul celor care sunt în boală și în suferință are această putere pe care femeia bolnavă a simțită-o și a trăit-o. Trebuie să conștientizăm că toți se atingeau de Mântuitorul dar pentru că nu aveau credință nu se vindecau. Aceasta este sublinierea Sf. Evanghelist Luca, că toți se atingeau de Mântuitorul Iisus, dar numai femeia a primit vindecarea căutată”. Imediat după vindecarea acestei femei, Mântuitorul Iisus Hristos merge în casa lui Iair, mai marele sinagogii, și îi înviază fata care murise cu puțin timp înainte.

În ultima parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a insistat asupra legăturii dintre credință și minune. Credința acestei femei este modelul pe care trebuie să-l avem noi: „Venim mereu la Biserică, dar dacă nu avem credință suficientă, dacă nu avem încredere în Dumnezeu, nu ne putem vindeca. Dar ce înseamnă să ai credință în Dumnezeu? Înseamnă să te dăruiești cu totul Lui, adică să îți dedici viața așa cum spunem în ectenie: Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos-Dumnezeu să o dăm. Cu alte cuvinte, a veni la Biserică înseamnă a intra în legătură cu Dumnezeu, a te atinge de Dumnezeu pentru ca Cel Atotputernic să se atingă de sufletul nostru. Sufletul nostru se sfințește în așa fel încât atunci când vom trece din lumea aceasta vom fi sfințiți de Tatăl cel ceresc și recunoscuți copii ai Săi”.

Îndemnul de final a fost acela de a avea credință în Dumnezeu și de a păși în Sfintele Biserici pentru a aduce mulțumire și rugăciuni de cerere ori de câte ori simțim nevoia: „Așadar, având această biserică frumoasă și binecuvântată, în piața publică, să o iubiți și să treceți permanent pe aici ca și femeia bolnavă, pentru a vă vindeca. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească osteneala, iar pe cei care s-au implicat pentru înfrumusețarea acestei biserici să vă răsplătească Dumnezeu însutit și înmiit. Fie ca harul Domnului nostru Iisus Hristos să se reverse peste noi toți. Amin”.