Resfințirea Bisericii Sf. M. Mc. Dimitrie și liturghie arhierească, în Parohia Fărcășești, din județul Gorj

Evenimente

Astăzi, 8 noiembrie 2022, cu ocazia prăznuirii Soborului Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, a Parohiei Fărcășești, din județul Gorj. De asemenea, a sfințit și Capela mortuară ridicată în curtea bisericii. Apoi, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, alături de Pr. Protoiereu Ionel Cîmpeanu, Părintele Mitropolit a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul bisericii resfințite. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Păsărin Florin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Moi, din Protoieria Târgu-Jiu Sud.

La finalul Sfintei Liturghii, după citirea actului de resfințire, s-au acordat mai multe gramate chiriarhale pentru persoanele care s-au implicat în lucrările de restaurare a sfântului locaș și anume: domnului Drăgoescu Constantin, primarul comunei Fărcășești, domnului Novac Constantin, domnului Constantinescu Nicolae, domnului Lăpădat Ion și domnului Bârsan Nicolae. De asemenea, pentru deosebita implicare administrativ-pastorală, preotul paroh Florin Ion Rogobete a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit despre bucuria unei comunități de a sfinți o biserică, un eveniment destul de rar: „A sfinți o biserică nu este un lucru obișnuit, de fiecare duminică, ci este un lucru rar care se întâmplă în viața unei generații, de cele mai multe ori. Astăzi ne-am rugat Celui Atotputernic pentru ca să sfințească locașul acesta ca dumneavoastră să primiți darurile deosebite potrivit rugăciunilor fiecăruia dintre noi”.

În continuare, Părintele Mitropolit a vorbit despre sfânta prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și a tuturor cetelor cerești. „Sf. Arhangheli sunt cei din fruntea oștirilor cerești pe care noi îi prăznuim astăzi. Ei sunt puteri cerești, adică ființe create de Dumnezeu. Acestea îl laudă mereu pe Dumnezeu și de multe ori sunt trimiși spre ajutorul nostru. Puterile cerești sunt creați înainte de lumea văzută. Ei sunt persoane, dar fără trupuri, de aceea spunem că sunt netrupești. Totuși, au și ei o materialitate a lor, anume de duhuri fără de trup”. Îngerii sunt cei care au vestit prorocilor despre venirea lui Mesia și cei care au stat alături de poporul ales. S-au arătat în diferite locuri și înaintea diferitelor persoane. Despre lucrarea lor avem numeroase referințe în Vechiul și Noul Testament. Despre îngeri știm că au avut posibilitatea prin voință de a-l preaslăvi pe Dumnezeu însă unii au căzut din mândrie, devenind îngeri răi. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit de rolul Arh. Gavriil în vestirea nașterii minunate a Fiului lui Dumnezeu. În iconografie, Sf. Arh. Gavriil este reprezentat ținând în mâini un fir de crin, semn al păcii și al bunătății. Înaintea acestuia, Fecioara Maria a rostit acel „Fie mie după cuvântul tău”, care a reprezentat momentul acceptării întrupării Cuvântului lui Dumnezeu.

La final, Părintele Mitropolit Irineu a felicitat pe toți cei care poartă nume de sfinți îngeri, dar și pe cei care s-au implicat în lucrările de împodobire a locașului din localitatea Fărcășești: „Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe cei care au contribuit la înfrumusețarea bisericii. Ne rugăm de asemenea pentru toți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli. Rugăm pe Dumnezeu ca sprijinul Sfinților Arhangheli să vă fie întotdeauna alături, acum și pururea și în vecii vecilor”.