Sfințirea unei noi biserici în Parohia Steic, din județul Gorj

Evenimente

În Duminica a XXV-a după Rusalii, în ziua de 13 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a unei biserici în satul Steic, din Comuna Căunele, a județului Gorj. Biserica a primit hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” și aparține Parohiei Steic, din Protoieria Târgu-Jiu Nord. Imediat după sfințire, a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară amenajat în curtea bisericii, în prezența unui sobor de preoți și diaconi, alături de Pr. Protoiereu Marian Mărăcine. În semn de mulțumire și de apreciere au fost acordate mai multe gramate următoarelor persoane: Pr. Drăghia Elisei, domnului Cămui Iulian, domnului primar Țuină Florinel, domnului Popescu Dumitru și domnului Curelea Ion.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a subliniat legătura dintre Dumnezeu și locașurile de închinare, unde creștinii aduc cinste și mulțumire pentru viața și sufletele lor: „Biserica pe care am sfințit-o astăzi este rodul muncii dumneavoastră și încununare a acestor eforturi pentru a avea biserică în care să vă rugați și să aduceți mulțumire lui Dumnezeu. Biserica este legată de viața noastră. În Biserică noi aducem prinos de mulțumire Ziditorului nostru. Deși nu-L vedem pe Dumnezeu, totuși Îl simțim. Dumnezeu este existența noastră. Noi nu avem viață în noi înșine ci o avem ca dar al lui Dumnezeu. El este Acela care ne-a dăruit viața pentru că El este bun, de care să ne bucurăm”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, cunoscută sub denumirea de Pilda samarineanului milostiv și regăsită în Evanghelia după Luca, capitolul 10, versetele 25-37. Învățătorul de Lege a venit la Mântuitorul Iisus Hristos cu întrebarea deosebită, anume ce să facă ca să moștenească viața cea veșnică: „Această întrebare trebuie să fie a fiecăruia dintre noi. Dacă într-adevăr ținem la sufletul nostru, în mod sigur că asemenea întrebare trebuie să preocupe mintea noastră. Aici în lumea aceasta putem să avem bogății, demnități diferite, dar acestea nu sunt stabile. Vârsta le șterge aproape pe toate și apoi ne apropiem cu pași repezi de mormântul nostru când nu luăm cu noi nimic. Răspunsul la această întrebare firească îl găsim în Biserică și în comuniunea cu Dumnezeu”.

La final, ÎPS Irineu a felicitat pe cei care au contribuit la finalizarea acestui proiect deosebit și i-a îndemnat la o participare activă în viața parohială: „Aveți acuma o biserică nouă. Să veniți la biserică și să vă rugați ca să dobândiți tot ceea ce cereți pentru viața dumneavoastră. Felicităm pe cei care au lucrat cu sârguință la ridicarea acestei frumoase biserici și pe dumneavoastră cei care ați participat la această sfântă slujbă de sfințire. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dăruiască sănătate și mântuire în veci. Amin”.