Conferinţă cu tema „Rolul și Importanța Voluntariatului în Societatea Civilă”, în cadrul Asociației Vasiliada

Evenimente

Asociaţia Vasiliada a organizat joi, 24 noiembrie, începând cu ora 10.00, în Sala de Conferinţe a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Conferinţa cu tema „Rolul și Importanța Voluntariatului în Societatea Civilă”. Conferința a marcat finalul Proiectului „Voluntarii – Ambasadori ai Societății Civile”, implementat de Asociația Vasiliada în parteneriat cu Asociația Socio-Culturală „CORFOO Vzw” din Belgia – Aalst și Asociația „ASOCROM” din Spania-Barcelona, fiind finanțat de către Departamentul Românii de Pretutindeni.

Evenimentul a reunit peste 80 de participanţi, printre care studenți, cadre didactice, preoți, reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale și reprezentanți mass-media.

Conferința a fost deschisă de către Pr. Adrian Stănulică, Președintele Asociației Vasiliada: „De peste 20 de ani, lucrarea Asociației Vasiliada în Mitropolia Olteniei a avut în vedere două direcţii prioritare: pe de o parte, oferirea de servicii sociale, prin dezvoltarea de programe care să vină în sprijinul cât mai multor persoane aflate în dificultate, de la copii până la persoane private de libertate, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, persoane fără adăpost. Iar pe de altă parte, de a contribui la dezvoltarea infrastructurii de asistenţă socială prin crearea de aşezăminte sociale, prin dezvoltarea de rețele umanitare, dar și prin derularea de programe de instruire pentru specialişti în asistenţă socială. Una dintre preocupările constante în Asociația Vasiliada este aceea de a promova și cultiva în comunitate responsabilitatea socială și solidaritatea, ca expresie a dragostei față de semenii aflați în dificultate, iar Voluntariatul social este cea mai ziditoare modalitate prin care să venim alături de cei care au nevoie de sprijin. Este ziditoare pentru ei, dar în egală măsură devine ziditoare și pentru noi, pentru că atunci când faci bine, te faci bine!”, a subliniat Pr. Adrian Stănulică, Preşedintele Asociaţiei Vasiliada.

În continuare, Lect. Univ. Dr. Emilia Sorescu, cadru didactic la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova, Departamentul de Asistență Socială, a vorbit despre rolul și importanța voluntariatului în societatea civilă. „Felicitări Asociaţiei Vasiliada pentru acest proiect! Nevoia de voluntariat este foarte mare, însă în acelaşi timp există oarecare blocaje în organizarea activităţii de voluntariat în diferitele organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice, pentru că voluntariat se poate face nu numai în cadrul societăţii civile, numai în cadrul unei organizaţii neguvernamentale, ci şi într-o instituţie publică. Nu toate cauzele pentru care ne oferim voluntari sunt neapărat cauze agreate de toată lumea, tocmai de aici vin frumuseţea şi libertatea voluntariatului: putem să ne oferim timpul acelor organizaţii, acelor activităţi în care noi credem și care corespund cu valorile noastre”, a transmis în cadrul conferinţei Lect. Univ. Dr. Emilia Sorescu, din cadrul Facultății de Științe Sociale din Craiova, Departamentul de Asistență Socială.

Conferința a continuat cu prezentarea principalelor rezultate realizate în cadrul Proiectului  „Voluntarii- Ambasadori ai Societății Civile”, implementat de Asociația Vasiliada în parteneriat cu Asociația Socio -Culturală „CORFOO Vzw” din Belgia – Aalst și Asociația „ASOCROM” din Spania-Barcelona. „A fost un proiect cu rezultate frumoase pentru cei 60 de români care trăiesc în cele două comunităti din diaspora românească, Barcelona din Spania si respectiv Aalst, din Belgia, care au avut prilejul de a participa la sesiuni de training în domeniile voluntariatului social și cel al atragerii de resurse. De asemenea, proiectul a contribuit si la dezvoltarea unui serviciu de urgență pentru ambele organizații partenere, Asociația Socio – Culturală „CORFOO Vzw” din Belgia – Aalst și Asociația „ASOCROM” din Spania-Barcelona, cu rolul de a oferi servicii sociale catre grupurile vulnerabile, români din diaspora”, a adăugat Mihaela Morăraş, formator în cadrul proiectului.

În perioada de implementare, în cadrul proiectului au fost atinse următoarele rezultate:

  • 60 de beneficiari informați cu privire la activitățile proiectului;
  • 54 de beneficiari instruiți în domeniul „Managementului Voluntariatului Social” și cel al Atragerii de Resurse (Fund-Raising);
  • 3 Module de Training susținute;
  • 2 Servicii Sociale de Urgență înființate pentru grupurile vulnerabile din Belgia – Aalst și Spania – Barcelona;
  • 1 Plan Comunitar de Acțiune;
  • 1 Plan de Fund-Raising;
  • 1 Vizită de schimb de bune practici în România;
  • 9 persoane instruite în cadrul sesiunilor din timpul vizitei de lucru;
  • 3 Focus – group-uri organizate „Educație pentru participare”, „Rolul voluntarilor în comunitate”, „Provocări și Bune Practici în Asistența Socială”;
  • 5 voluntari ai Asociației Vasiliada implicați în activitățile proiectului;
  • 10 paneluri de discuții derulate în urma training-urilor, vizitei și conferinței.

Proiectul „Voluntarii – Ambasadori ai Societății Civile” a fost implementat de Asociația Vasiliada în parteneriat cu Asociația Socio – Culturală „CORFOO Vzw” din Belgia – Aalst și Asociația „ASOCROM” din Spania – Barcelona, fiind finanțat de către Departamentul Românii de Pretutindeni.

Gabriela Firu