Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, sărbătorit la grădinița Mitropoliei Olteniei din Târgu-Jiu

Evenimente

Între instituțiile de învățământ din județul Gorj care se ocupă de educația copiilor preșcolari un loc aparte îl ocupă grădinița Mitropoliei Olteniei din municipiul Târgu-Jiu.

Unitatea de învățământ din reședința județului Gorj îl are ca patron spiritual pe Sfântul cuvios Stelian, considerat ocrotitorul copiilor. De acest aspect din urmă ne putem convinge și lecturând viața acestui Sfânt părinte unde vedem că mamele care de-a lungul timpului au rămas fără copii, iar altele nu puteau avea copii, prin rugăciune smerită și fierbinte la acest Sfânt, dobândeau ajutor și copii sănătoși. Grădinița ,,Sf. Stelian” din municipiul Târgu-Jiu, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, și-a început activitatea după anul 2000, iar în prezent ea dispune de un paraclis cu hramul Sfântului ocrotitor, Stelian, unde în zilele de sărbători se săvârșesc slujbe religioase și micuții preșcolari sunt împărtășiți periodic de către preot. Părintele Ciprian Sârbu, directorul filialei Târgu-Jiu a asociației VASILIADA și coordonatorul instituției, ne-a declarat că în acest an școlar 2022-2023 un număr de 135 de copii trec zilnic pragul Grădiniței, aceștia fiind repartizați pe șase grupe cu program normal și program prelungit.

De necesitatea și utilitatea unei astfel de instituții de învățământ preșcolar cum este Grădinița Mitropoliei Olteniei „Sf. Stelian” s-au convins și mulți dintre părinții copiilor din municipiul Târgu-Jiu. ,,O grădiniță venită din partea bisericii în sprijinul comunității este  un lucru extraordinar de bun, este un lucru care încurajează pur şi  simplu comunitatea, pe de o parte, şi pe de alta parte, să nu mai vorbim  de condițiile pe care le asigură pentru copiii din această grădiniță. Este o instituție prin care sistemul nostru educațional are încă o cărămidă bună în construcție. Copiii care învaţă aici vor fii oameni bine  educați, vor fi credincioși şi nu au cum să nu aibă izbândă în viitorul  apropiat, la şcoală, dar şi în cel îndepărtat pentru o nouă societate mai bună decât cea de astăzi”, a declarat părintele unuia dintre preșcolarii înscriși la Grădinița „Sf. Stelian” din municipiul Târgu-Jiu.

Patronul și ocrotitorul spiritual al grădiniței „Sf. Stelian” din Târgu-Jiu a fost sărbătorit luni, 28 noiembrie a.c., într-un cadru deosebit; astfel, părintele Ciprian Sârbu, a săvârșit slujba Sfintei  Liturghii la paraclisul Grădiniței „Sf. Stelian”, iar după slujbă au fost împărțite cadouri micuților care beneficiază de serviciile instituției de învățământ preșcolar. De remarcat este și faptul că activitatea grădiniței s-a extins de la an la an, în prezent de educarea  în spirit creștin a preșcolarilor ocupându-se o echipă formată din opt educatoare, un secretar, patru îngrijitori, un administrator și un  director coordonator. Aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, prin Asociația ,,Vasiliada“,  filiala Târgu-Jiu, grădinița oferă cele mai bune condiții pentru  pregătirea şi educarea tinerelor vlăstare din reședința județului Gorj.

                                                                                            Marius Stochițoiu