Ziua de deschidere a Simpozionului Național de la Craiova: „Sf. Simeon Noul Teolog” (949-1022): 1000 de ani de la trecerea sa la cele veșnice

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 28 noiembrie 2022, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Național „Sf. Simeon Noul Teolog (949-1022): 1000 de ani de la trecerea sa la cele veșnice”. Evenimentul este organizat în cadrul Centrului de Cercetări Teologice și Interdisciplinare „Sf. Calinic” și se desfășoară timp de două zile în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Facultăţii de Teologie din Craiova.

În deschidere, Corul Facultății de Teologie a interpretat muzical rugăciunea „Împărate Ceresc”, alături de alte cântece religioase. Momentul a fost coordonat de către Pr. Lect. Dr. Adrian Mazilița și Lect. Dr. Victor Șapcă.

În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu a apreciat organizarea acestui simpozion, în acord cu tematica Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, felicitând pe organizatori, dar și pe invitați: „Dumneavoastră participați aici în calitate de oameni cunoscători ai învățăturii Sf. Simeon și veți avea de dezbătut zilele următoare aceste frumuseți ale acestui sfânt. Într-adevăr, sfântul este grădină de flori duhovnicești și oferă cunoscătorilor și cititorilor asemenea miresme ale harului Duhului Sfânt. Sfântul Simeon Noul Teolog a fost în vremea sa și rămâne și astăzi un mare Părinte al Bisericii. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă întărească să aprofundați această învățătură. De asemenea, ne rugăm să fiți bineveniți aici, în Arhiepiscopia și Mitropolia noastră și în această Facultate de Teologie care dorește să adâncească și să înțeleagă mai bine învățătura Sfinților Părinți. Așadar, Vă urez bun venit și succes în prezentarea lucrărilor dumneavoastră”.

În calitate de gazdă și de organizator al evenimentului, Pr. Prof. Dr. Nicolae Răzvan Stan, Decanul Facultății de Teologie, a deschis lucrările Simpozionului: „Este o bucurie deosebită pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova să organizeze acest simpozion. Teologia acestui mare sfânt al Bisericii ne ghidează activitatea de zi cu zi și ne oferă un model de urmat în teologie și spiritualitate. De aceea, suntem încredințați să spunem că noi, cei de la Facultatea de Teologie, urmăm aceste principii ale Sf. Simeon Noul Teolog. Bucuria este deplină pentru că ne-am gândit să invităm specialiști care au studiat viața și teologia Sf. Simeon”.

Sesiunea de comunicări a început prin prezentarea referatului „Lucrarea harului dumnezeiesc prin rugăciune în realizarea mântuirii personale”, de către Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, a Universității din București. În cadrul sesiuni au prezentat următorii profesori și teologi: Pr. Conf. Univ. Dr. Nicolae Moșoiu, Diac. Dr. Mihai-Iulian Grobnicu, Dr. Cristinel Rusu și Lect. Univ. Dr. Gabriel Noje. În sesiunile următoare vor prezenta teologi de la majoritatea Facultăților de Teologie Ortodoxă din România.

Simpozionul se va încheia în data de 29 noiembrie 2022 prin prezentarea concluziilor principale de către Pr. Decan Nicolae Răzvan Stan. De asemenea, organizatorii simpozionului vor publica referatele prezentate într-un volum special dedicat Sf. Simeon Noul Teolog.