IN MEMORIAM: Preot MARIN REȘCEANU

Evenimente In memoriam

Sâmbătă, 3 decembrie 2022, alături de familia îndurerată, comunitatea Parohiei Zănoaga a participat la pomenirea de 40 de zile a părintelui Marin Reșceanu (22 martie 1944 – 27 octombrie 2022).

În ziua de 27 octombrie 2022, de praznicul Sf. Dimitrie cel Nou Basarabov, la Parohia ”Sf. Nicolae” Zănoaga a trecut la cele veșnice Părintele Marin Reșceanu, slujitor al parohiei vreme de 45 de ani, de la anul 1970 și până la anul 2014 la pensionarea domniei sale. După pensionare a participat la fiecare praznic si sărbătoare și în fiecare duminică din evlavie și dragostea nemăsurată pentru slujire și „dorul după Hristos Domnul”, în Sfânta Împărtășanie.

Născut la data de 22 martie 1944 în satul Zănoaga, Dolj, din părinții Constantin și Ștefana Reșceanu, părintele Marin Reșceanu a avut 14 frați, din care au trăit doar 10. Dintre aceștia, cei trei băieți ai familiei au devenit, ulterior, toți preoți slujitori ai altarului: Pr. Marin Reșceanu preot paroh la Parohia Zănoaga, Pr. Ștefan Reșceanu, Profesor Universitar și Decan al Facultății de Teologie din Craiova și Pr. Constantin Reșceanu preot paroh la Parohia Mântuleasa din Craiova).

Este astfel înțeleasă, dragostea de harul preoțesc și slujirea bisericească, precum și credința din familie, împărtășită atât de părinții domniei sale, cât și de unchiul său vrednic de pomenire, Arhim. Simeon Ștefan, fost stareț la Mănăstirea Frăsinei, Athosul românesc.

Devenirea întru preot a început cu absolvirea studiilor liceale de profil ale Seminarului Teologic din Craiova, între anii 1960-1965. Un elev deosebit și cu multa râvnă pentru misiunea ce avea să îi fie încredințată mai târziu. A continuat cu studiile de licență, la Facultatea de Teologie din Sibiu primii doi ani, iar următorii doi la Institutul Teologic din Bucuresti, între anii 1966-1970.

Formarea profesională la o facultate așa de prestigioasă, la care a avut profesori pe titanii studiilor teologice ale teologiei ortodoxe române, precum Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, a fost urmată de încununarea pe al vieții drum, formând o familie deosebită alături de domnișoara Bădescu Gheorghița, profesoară de biologie, cu care s-a căsătorit la anul 1970, devenind Reșceanu, o familie binecuvântată cu 3 copii, Marius Cătălin Reșceanu, Ion Reșceanu și Roxana-Violeta Reșceanu (căsătorită Știrbu).

Tradiția familiei Reșceanu nu a rămas neîmplinită nici de această dată. Cei doi băieți au urmat tatălui și unchilor domniilor lor, iar după ce au absolvit studiile universitare ale Facultății de Teologie din Craiova, au primit Sfânta Taină a Preoției, devenind preoți slujitori: Pr. Ion Reșceanu, slujitor la Parohia Mântuleasa și Pr. Marius- Cătălin Reșceanu,  preot paroh la Parohia Sf. Ștefan-Lunca Jiului din Craiova.

Părintelui Marin Reșceanu slujirea preoțească i-a fost încredințată la anul 1970 pe seama Parohiei Zănoaga cu hramul Sf. Nicolae și Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos. Anii de slujire i-au conferit părintelui vremuri și vremi de mulțumire, de încercări, dar dintru toate ieșind biruitor, prin virtuțile dobândite de domnia sa, blândețea, moralitatea și milostenia, fiind un slujitor iubit de enoriașii pe care i-a ajutat de atâtea ori, dar și de nenumărații preoți pe care i-a ajutat la începuturile slujirii lor în preoție.

Activitatea la Parohia Zănoaga însumează, pe lângă slujirea preoțească, multe realizări, fapte de milostenie și ajutorare printre care și ctitoria domniei sale, anume Biserica din cimitirul parohial având hramul Nasterea Maicii Domnului sau „Biserica mică” – așa cum părintele Marin Reșceanu obișnuia să o numească, acolo unde a slujit pomenirea celor adormiți, înmormântări, slujbe și multe rânduieli creștinești de folos pentru enoriașii parohiei.

Plecarea Părintelui Marin (Mircea) Reșceanu s-a petrecut în dimineața zilei de 27 octombrie 2022 de praznicul Sf. Dimitrie cel Nou Basarabov. Preacucernicia sa slujise și se împărtășise în ziua precedentă, de praznicul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În ziua de 27 octombrie a venit la biserica mare, însă neputând rămâne, a fost condus acasă, unde, nu după multe momente, a adormit întru Domnul, cu lumânarea aprinsă, făcându-și Sf. Cruce și spunând „aceasta este viața omului!” și continuând cuvintele slujirii domniei sale din acel moment la tronul Preasfintei Treimi, în ceruri.

Părintele Marin Reșceanu a avut un sfârșit creștinesc absolut, potrivit slujitorului Sfântului Altar, care o viață întreagă a slujit cântând și rostind „sfârșit creștinesc vieții noastre de la Domnul să cerem!”, lăsând în urmă durere mare și multe lacrimi atât familiei cât și enoriașilor parohiei noastre, pe care a slujit-o până la obștescul sfârșit. Veșnică pomenire și Dumnezeu să-l odihnească și cu drepții să-l numere!

Pr. Diaconu Marius Ovidiu