Liturghie arhierească la ziua de prăznuire a Sf. Ier. Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

Evenimente

În fiecare an, întreaga creștinătate ortodoxă prăznuiește în ziua de 6 decembrie pe Sf. Ier. Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. În România foarte multe biserici sunt închinate Sf. Nicolae și prilej de bucurie duhovnicească pentru mulți români care îi poartă numele sfântului. De asemenea, în Craiova avem 5 parohii care au hramul Sf. Ier. Nicolae.

În această aleasă zi, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Sf. Ier. Nicolae-Ungureni, din Craiova. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Grigore-Mădălin Curcă a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Bîlta, din Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj. De asemenea, tânărul Popescu Gheorghe Flavius a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Călești, din Protoieria Târgu-Jiu Nord.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Inspector Adrian Ivan, parohul parohiei Sf. Nicolae-Ungureni, a primit în semn de apreciere pentru activitatea administrativ-bisericească „Crucea Sf. Nicodim de la Tismana”, clasa I. Gramata de mulțumire a fost citită înaintea enoriașilor de către Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit despre viața Sf. Ier. Nicolae, model pentru creștinii de odinioară și pentru cei de astăzi: „Toate virtuțile creștine le vedem în chipul plin de lumină al Sf. Ierarh Nicolae. Aceasta a săvârșit atâtea fapte minunate din fragedă copilărie și până la sfârșitul vieții lui. El a trăit mereu în comuniune cu Dumnezeu. El a fost om al rugăciunii, iscusit în învățătură, studiind și aprofundând cuvintele Sfintei Scripturi. Datorită acestor virtuți, a ajuns de tânăr preot și apoi arhiereu al Bisericii lui Hristos”.

În continuare, Părintele Mitropolit a vorbit despre implicarea Sf. Ier. Nicolae în lucrările Sinodului I Ecumenic, care a alcătuit primele articole ale Simbolului de credință. În cadrul acestui sinod, erezia lui Arie a fost condamnată. Pentru Sfinții Părinți, Persoana Mântuitorului Iisus Hristos nu este o creatură aleasă a Tatălui, ci „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut”. De asemenea, a amintit și de numeroasele minuni săvârșite de Sf. Nicolae atât în timpul vieții pământești, dar și după trecerea la cele veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Irineu a fost acela de a ne ruga Sf. Ier. Nicolae ori de câte ori avem nevoie, să-i mulțumim pentru mijlocirea sa înaintea tronului Preasfintei Treimi: „Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să vă dea sănătate și spor în toate. De asemenea, Sf. Ier. Nicolae să vă fie ajutor în tot ceea ce faceți și să ajungeți cu bine la sărbătoarea Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și în Împărăția lui Dumnezeu. Amin!”.