Prăznuirea Sf. Ier. Spiridon la Craiova: Liturghie arhierească și hirotonii de preot și diacon

Evenimente

Astăzi, 12 decembrie 2022, în ziua de prăznuire a Sf. Ier. Spiridon, episcopul Trimitundeni, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe Pr. Protoiereu Ion Nicolae și Pr. Consilier Daniel Achim. Sfânta Liturghie s-a oficiat în biserica Parohiei Sf. Ier. Spiridon din Craiova. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Popescu Gheorghe Flavius a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Călești, din Protoieria Târgu-Jiu Nord. De asemenea, tânărul Tirlea Bogdan Constantin a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Sf. Ier. Spiridon, Protoieria Craiova Nord.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre rolul sfinților în viața Bisericii, modele prin excelență pentru fiecare dintre noi: „Dumnezeu se află în sufletele sfinților pentru că omul este creat după chipul lui Dumnezeu. În această calitate, omul este templu al Sfântului Duh. Sfinții sunt cei care s-au curățit de tot ceea ce este întunecat și necurat în viața noastră, de toate păcatele și greșelile care pot exista. Printr-o stăruință exemplară în rugăciune, sfinții au ajuns să fie cu adevărat Biserici sfințite ale lui Dumnezeu. Așa cum în Biserică locuiește Dumnezeu, împărtășindu-se oamenilor prin Sfintele Taine, și în sfinții Săi Dumnezeu locuiește în toată frumusețea și splendoarea cerească”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Irineu a amintit despre cele mai importante minuni săvârșite de Sf. Spiridon, dar și despre lucrarea acestuia în viața celor care îl cheamă în ajutor: „În fiecare zi a anului, noi venim la Sfânta Biserică și îl chemăm în ajutor, dar de ziua sfântului ne bucurăm și mai mult și mai intens și cu o dragoste deosebită. Prin Sf. Spiridon, Dumnezeu a lucrat și lucrează în continuare. Sfântul îi ajută pe toți care care îl cheamă cu credință. Sfântul este împuternicit de Dumnezeu ca să facă asemenea minuni. Sfinții au primit darul minunilor de la izvorul harului, adică de la Dumnezeu”.

În partea de final, Părintele Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage Sfântului Spiridon, să-i citească viața și acatistul: „La moment de praznic al acestei parohii, îl rugăm pe Sfântul Spiridon să ne fie ajutător și ocrotitor în tot ceea ce facem. Îl rugăm să mijlocească la Stăpânul Cerului ca să ne ierte păcatele noastre, mai ales că ne aflăm în perioada Postului Crăciunului. Avem nevoie de curățire sufletească să întâmpinăm cu multă bucurie Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos”.