Concertul de colinde, organizat de Facultatea de Teologie din Craiova

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de miercuri, 14 decembrie 2022, Facultatea de Teologie Ortodoxă a organizat tradiționalul concert de colinde „Colindăm, Doamne, Colind”. Evenimentul a avut loc în Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru” din Craiova, în prezența Pr. Decan Prof. Dr. Nicolae Răzvan Stan, a Pr. Consilier Grigore Vulcănescu, a Pr. Consilier Adrian Lupu și a Pr. director Vintilă Belcineanu.

Concertul de colinde a avut ca invitați Corul Facultății de Teologie, dirijat de către Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Cristian Mazilița și Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, și Grupul Psaltic „Sf. Mc. Tatiana diaconița”, dirijat de către studenta Ana Nuță. Concertul a fost prezentat de către studentul Andrei Găină.

În calitate de delegat al Părintelui Mitropolit Irineu, Pr. Grigore Vulcănescu a ținut un cuvânt de felicitare pentru acest eveniment deosebit din Arhiepiscopia Craiovei: „Felicităm pe tinerii noștri care vestesc acest moment tainic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Pentru noi toți, colinda este o teologie populară a vestirii nașterii Domnului. Prin colind, Hristos Se naște și pentru noi cei de astăzi, dar și pentru generațiile viitoare până la sfârșitul veacurilor. Avem această datorie sfântă de a continua și a transmite prin colind nașterea pruncului Iisus. De asemenea, trebuie să transformăm această perioadă în moment al faptelor bune și al trăirilor duhovnicești. Sărbătoarea nașterii Mântuitorului este sărbătoarea bucuriei sufletului și a trupului. La mulți ani bucuroși și frumoși!”.

Din repertoriu celor două grupuri, amintim următoarele cântece:

-În coliba-ntunecată, versuri de Vasile Voiculescu; În noaptea sfântă de Crăciun; Moș Crăciun armonizat pt. Cor bărbătesc de Părintele Nicu Moldoveanu; În seara de Moș Ajun, de Marin Trache; Legănelul lui Iisus, de Valentin Teodorian, aranj. de Gelu Stratulat; Țâne, gazdă, masa-ntinsă!; Bradul și plopul; Stea luminătoare – colind tradițional cules din județul Gorj; Sus în poarta raiului – colind din jud. Dolj, interpretate de Arhid. Constantin Gama; Și ne lasă gazdă-n casă!; Ia, sculați, Boieri!; Câtu’ ne-am d’umblatu…; Luatu s-o dusu s-o; Leroilo, ici în ceastort curți.

În Arhiepiscopia Craiovei, concertele de colinde vor continua și în zilele următoare. Amintim pe cele mai importante:

-Concert de colinde, organizat de către Parohia Sf. Nicolae-Dorobănția, Craiova, vineri, 16 decembrie 2022, susținut de către Studenții Departamentului de Arte al Universității din Craiova, sub îndrumarea doamnei Lect. Univ. Dr. Renata Vari – Zamfir, solistă a Operei Române Craiova;

-Concertul de colinde, organizat de către Parohia Sf. Calinic Cernicanul, Craiova, vineri, 16 decembrie 2022, susținut de către Corul Calațio, Grupul Folcloric Izvorașul și Livia Celea Streață și Grupul Steluțe oltenești.

-Concertul de colinde „Steaua, iată, a răsărit!”, susținut de către Grupul Psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie”, duminică, 18 decembrie 2022, la Catedrala Mitropolitană din Craiova.