Noi activități cu tinerii din Arhiepiscopia Craiovei, în cadrul proiectului Lumină din Lumină

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în Arhiepiscopia Craiovei se desfășoară proiectul Lumină din Lumină, destinat activităților cu tinerii din cadrul eparhiei. Scopul proiectului este dezvoltarea pastorației în rândul tinerilor. Astfel, în fiecare an sunt selectați un număr de 20 de preoți care participă la sesiuni de pregătire, pentru dezvoltarea abilităților de lucru cu tinerii. Preoții au creat grupuri de tineri la parohii și au desfășurat activități cu aceștia de 2-3 pe lună, după un program  desfășurat pe o perioadă de un an de zile. Fiecare întâlnire cu tinerii este marcată de o activitate catehetică, o activitate recreativă și agapa frățească. Proiectul funcționează în cadrul Sectorului de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare.

Anul de implementare 2022

La Parohia Sfântul Nicolae Comoșteni, preotul Alin Nicola a organizat 13 întâlniri cu tinerii, prezentând următoarele teme: Ziua păcii și a recunoștinței. Recunoștința față de părinții – Pilda păsările și puii; Cine și cum este Dumnezeu; Prezentarea veșmintelor preoțești și rugăciunile care le însoțesc, învățarea antifonului III și Apărătoare Doamnă; Viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și învățarea troparului; Lectura sinaxarului Sfântului Dimitrie și învățarea troparului; Pelerinajul și minunile Sfântului Dimitrie Basarabov, Pomenirea morților, Postul creștin și valoarea lui, Proscomidia. Dintre activități recreative amintim: Jocul Trenul numerelor, Jocul Prin Pădure, Jocuri de interacțiune. În cadrul sesiunii Invitați la grupul de tinerii, au fost prezenți în fața tinerilor: agenții de la Secția 13 de Poliție Segarcea, care le-au vorbit tinerilor despre bullying;  de asemenea, doamna asistent medical Carmen Drăghici a susținut tema Importanța igienei personale. Părintele Alin Nicola a organizat, împreună cu doamna profesoară de sport Ionela Gabriela Bratu, un pelerinaj în care au fost vizitate Mănăstirile Mraconia, Sfânta Ana, Vodița, precum și Cazanele Dunării, Chipul lui Decebal și Peștera Ponicova; al doilea pelerinaj a avut loc la Mănăstirile Nămăiești și Robaia din județul Argeș, organizat împreună cu doamna profesoară de religie Olaru Camelia și sprijinul autorităților locale.

În Parohia Vârvor, părintele Daniel Emanuel Nicola a organizat întâlniri cu tinerii în care a dezbătut temele: Importanța lui Dumnezeu în viața creștinilor, Despre Sfânta Biserică. De asemenea, s-au organizat repetiții pentru colinde și s-a împodobit bradul de Crăciun, iar în cadrul activităților recreative, copiii și-au antrenat dexteritatea prin jocul boabelor de porumb ascunse în cele de orez, iar prin intermediul jocului cu ghemul de ață au înțeles importanța unității grupului parohial. Părintele a organizat și un atelier de pictură, icoanele fiind sfințite și oferite autorităților locale. Tinerii de la grupul parohial au primit cadouri pe care le-au împărțit și celorlalți copii, aflați în nevoie, din parohie.

Părintele Nicolae Sanda, din Parohia Gighera, a susținut următoarele cateheze: Cine și cum este Dumnezeu, Importanța pomenirii celor adormiți, precum și organizarea unei întâlniri cu doamna profesoară de religie Olaru Camelia unde a fost susținută cateheza: Viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva, întâlnirile finalizându-se cu agapa din foișorul Bisericii.

În Parohia Puțuri I, Părintele Florin Vânătoru a încheiat un parteneriat de colaborare cu Școala Gimnazială Castranova, prin care desfășoară următoarele activități: atelier de creație, realizarea obiectelor decorative pentru bradul de Crăciun, atelier de pictură, realizarea unui cor de colindători, precum și participarea elevilor la catehezele susținute în Biserică, la Slujba Acatistului și Taina Sfântului Maslu.

Preotul Safta Constantin, din Parohia Padea, a susținut următoarele cateheze: De ce și cum aprindem tămâia? Cum tămâiem casa?; Veșmintele preoțești – rugăciuni și semnificație, Despre cultul morților; Viața și activitatea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. Tinerii au participat la săvârșirea acatistelor, Acatistului celor adormiți, Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, moment în care au împodobit și bradul de Crăciun. În cadrul sesiunii Invitat la grupul de tineri, doamna profesoară de religie Bușiu-Gavrilă Cornelia a susținut tema „Despre cinstirea Sfintelor Icoane, a Maicii Domnului și despre Sfinții pictori de icoane”. Tot în cadrul întâlnirilor cu copiii, aceștia au fost învățați să dea răspunsurile la strană, iar băieții au fost inițiați în ascultarea de paraclisier. O activitate deosebită a fost și atelierul de creație, în care tinerii, au confecționat ornamente din ipsos pentru bradul de Crăciun.

În Parohia Amărăștii de Sus II, preotul Cosmin Daniel Filip a organizat cinci întâlniri cu grupul de tineri, și a susținut catehezele: Veșmintele preoțești, Sfinții – pildă de urmat, Rugăciunea Domnească și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, iar ca invitat a avut-o în două rânduri pe doamna profesoară de religie Boruz Marinela, care a susținut catehezele: De ce ne rugăm pentru cei răposați? și Cum ne spovedim și cât de des?. De asemenea, la grupul de tineri, a fost invitat și domnul polițist Voinea Cristian, care le-a împărtășit tinerilor experiența de polițist și ce implica urmarea acestei cariere.

Părintele Daniel Vopsitoru, a susținut în fața grupului de tineri, din parohia Valea Fântânilor, catehezele: Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Biserica Ortodoxă Română, Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – izvorâtorul de mir, Sfântul Dimitrie Basarabov, Importanța pomenirii morților, Ce este Proscomidia?, Importanța Sfintelor Sărbători de Iarnă, moment în care tinerii au împodobit bradul de Crăciun și au început repetițiile colindelor.

Părintele Rada Laurențiu, de la Parohia Făcăi, a avut ca invitat la grupul de tineri, pe doamna profesoară de religie, care a susținut cateheza Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, părintele a organizat, o procesiune cu grupul de tineri și cu icoana Sfântului Dimitrie. De asemenea, a fost organizată o acțiune filantropică de atragere a tinerilor, prin oferirea de rechizite elevilor aflați în nevoi, de la Școala Generală din Făcăi.

În Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Trochești, Preotul Lilă Tiberiu a unit grupul de tinerii în jurul Sfintei Liturghii, iar la sfârșit a susținut, alături de doamna profesoară de religie Fota Luminița, cateheza Viața și martiriul Sfântului Dimitrie, izvorâtorul de mir.

Preotul Catana George, din Parohia Apele Vii Ciunei, a inițiat tinerii în cântarea la stană și le-a susținut catehezele despre cinstirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și pomenirea morților.

În Parohia Peșteana de Jos, din județul Gorj, Părintele Valentin Neblea a susținut catehezele: Despre importanța păcii, Viața Sfintei Cuvioase Parascheva și Despre cei adormiți. De asemenea, copiii au învățat și cântat Antifonul II, au desfășurat activitatea recreativă numită Trenulețul și alături de domnișoara Gianina au învățat să confecționeze origami.

Preotul Ionuț Paul Palea a prezentat grupului de tineri, din Parohia Turburea de Sus, obiectele de cult  și importanța tinerilor în Biserică.

În Parohia Borăscu, Părintele Ștefan Robert Brandibur le-a vorbit tinerilor despre recunoștință, unde le-a expus pilda „Recunoștința față de părinți – Păsările și puii”, iar la sfârșit tinerii au participat la agapa frățească.

O cateheză despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva a fost susținută și de Preotul Ștefan Drăghici, în Parohia Rovinari I.

În Parohia  Căpreni, domnul profesor de religie Mihai Coană a fost invitat de preotul Marian Tănăsie, pentru a prezenta tinerilor iconografia Bisericii.

În Parohia Motru Sec, grupul de tineri Sfânta Cuvioasă Parascheva, s-a bucurat de catehezele și activitățile susținute de Părintele Lucian Mihalea, dintre acestea amintim: Despre a mulțumi și a face binele, Despre cei adormiți; activități recreative: realizarea unei colive și ornarea ei, jocuri de cooperare (jocul cu baloanele). De asemenea, cu ocazia sărbătorii patronului spiritual al satului și al grupului, a fost organizat un pelerinaj în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva.