Noi preoți duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

În ziua de joi, 15 decembrie 2022, la Paraclisul „Sfinții Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnic pentru 8 preoţi din Arhiepiscopia Craiovei. Au primit duhovnicia: Pr. Lupu Paul Adrian, de la Catedrala Mitropolitană din Craiova; Pr. Coravu Mihai Alexandru, de la Parohia Artanu, Protoieria Târgu-Jiu Sud; Pr. Florea Eduard-Iulian, de la Parohia Brabeți, Protoieria Craiova Sud; Pr. Stoica Florin, de la Parohia Braniste-Daneți, Protoieria Craiova Sud; Pr. Păsărin Florin, de la Parohia Moi, Protoieria Târgu-Jiu Sud; Pr. Spătaru Constantin, de la Parohia Horăști, Protoieria Târgu-Jiu Sud; Pr. Curcă Grigore Mădălin, de la Parohia Bâlta, Protoieria Târgu-Jiu Nord; și Pr. Popescu Gheorghe-Flavius, de la Parohia Călești, Protoieria Târgu-Jiu Nord.

După citirea rugăciunii de înduhovnicire, Părintele Mitropolit Irineu le-a vorbit preoților prezenți despre chemarea de duhovnic și despre datoria de a spovedi credincioșii din parohii. Preotul este ales de Dumnezeu pentru a dărui iertarea păcatelor celor care vin să se mărturisească: „Preotul este un mijlocitor, ales de Dumnezeu pentru a ajuta oamenii în lipsurile vieții lor duhovnicești. Sfinții Apostoli au fost investiți de Mântuitorul Iisus Hristos cu putere și autoritate atunci când le spus: „Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute (Ioan 20, 22-23)”. Acest dar a fost transmis prin episcopi până în prezent prin succesiunea apostolică”.

În continuare, Părintele Mitropolit a vorbit despre starea de păcat a omului și de neputințele sufletești și trupești în care oamenii pot trăi. De cele mai multe ori, oamenii nu sunt conștienți de greutatea păcatului și de consecințele acestuia. În scaunul spovedaniei, Hristos este prezent și ascultă mărturisirea pentru a oferi iertarea: „Păcatul ne leagă și nu ne dă posibilitatea să creștem duhovnicește. Această situație împiedică cunoașterea lui Dumnezeu. Cel care nu poate să crească sufletește, acela duce o existență tragică și nefericită. Cel care trece dincolo în această situație ajunge într-o existență chinuită.”

În a doua parte a cuvântului, ÎPS Irineu a vorbit despre profilul duhovnicului potrivit tradiției și înțelegerii ortodoxe. De asemenea, a amintit de datoria sfântă de a căuta pe cel pierdut sufletește, de care preotul duhovnic este răspunzător înaintea lui Dumnezeu: „Preotul trebuie să se situeze în fața credincioșilor cu o inimă de părinte care vede prăpastia spre care merg unii dintre aceștia și să fie îndurerat de această situație. Niciodată nu trebuie să ne lăsăm amăgiți de cel rău că dacă cineva nu a venit la spovedanie nu trebuie să-l ajutăm să-L cunoască pe Dumnezeu și să se spovedească la un moment dat. Datoria preotului este aceea de a-i determina să se spovedească. Să vă ferească Dumnezeu să plece cineva din lumea aceasta nespovedit din cauza dumneavoastră pentru că veți avea mare răspundere înaintea Stăpânului lumii. El ne v-a întreba dacă ne-am făcut datoria până la sânge. Așadar, nu vă grăbiți la spovedanie”.

Îndemnul de final a fost acela de a fi atenți la viața duhovnicească personală, fără de care preotul nu poate împlini vocația sa pastorală și misionară: „Spovedania este cea mai bună metodă pastorală. Prin spovedanie, omul devine conștient de starea sa de păcat. În spovedanie aveți nevoie de multă înțelepciune. De aceea, preotul trebuie să aibă și el duhovnic. Trebuie să citiți și să vă pregătiți în continuare. Încercați să nu vă rupeți de un mod de viață de pregătire și informare. Mai mult decât atât, trebuie să aveți un canon de rugăciune personal. Preotul este un om de pravilă și trebuie să se comporte ca atare. Preoția crește și se consolidează cu rugăciune. Hrana duhovnicească este obligatorie și de maximă trebuință în viața pastorală a preotului”.

La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară din parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent Arhim. Vladimir Dărângă, eclesiarhul catedralei mitropolitane „Sf. Mare. Mc. Dumitru” Craiova, și pr. Adrian Mazilița, consilier administrativ eparhial.