Lansarea lucrării „Oltenia Mănăstirilor”, la Teatrul Național din Craiova

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, sâmbătă, 17 decembrie 2022, a avut loc lansarea celor două volume ale lucrării „Oltenia Mănăstirilor: Istorie, iconografie și arhitectură”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Amza Pellea a Teatrului Național din Craiova și s-a bucurat de prezența autorilor – Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru – și a autorităților locale și culturale, dintre care amintim pe doamna viceprimar Rela Filip, a domnului Ernest Oberlander – Târnoveanu, a domnului Lucian Dindirică și a domnului Ștefan Cherciu, sponsor principal al proiectului.

În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit a felicitat inițiativa autorilor și a subliniat importanța acestei lucrări pentru dimensiunea culturală a vieții bisericești din Oltenia: „Lansarea celor două volume se realizează în cadrul acestui eveniment cultural și istoric, de bucurie dar și oltenesc. Cultura este legată de cult și de biserică. Prin urmare, aceste albume care pun în evidență mănăstirile din Mitropolia Olteniei aduc în prim plan atât biserica cât și icoanele, obiectele sfinte puse în aceste volume. Prin aceste albume, noi aducem prinos de mulțumire lui Dumnezeu, dar și înaintașilor noștri. De aceea numesc lansarea acesta un eveniment istoric, o istorie din adâncurile timpului și adusă înaintea noastră. Felicităm echipa, cu care am stat în strânsă legătură. Ne-a preocupat realizarea acestor volume și finalizarea lor din punct de vedere editorial”.

În calitate de autor, doamna Liana Carina Tătăranu a dorit să mulțumească familiei și celor care au susținut material și moral acest proiect: „În primul rând vreau să mulțumesc. De asemenea, vreau să spun că lucrarea „Oltenia mănăstirilor” nu este o simplă carte ci este o un proiect realizat cu pasiune și suflet. Lucrarea este pentru cei care nu cunosc Oltenia, este pentru cei care o cunosc prea puțin și este pentru cei care vor să o aprofundeze”.

În calitate de co-autor, realizator al fotografiilor acestor volume, domnul Nicolae Coșniceru a amintit de experiența personală prin implicarea în acest proiect: „Trebuie să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui volum. Motivul pentru care am acceptat implicarea în acest proiect a fost curiozitatea și dorința de a intra într-o experiență total nouă pentru mine. Recunosc că nu cunoșteam mănăstirile din Oltenia. Pentru mine această experiență, care a însemnat săptămâni de călătorii, a fost în primul rând o călătorie în spațiu, dar în al doilea rând a fost o călătorie în timp”.