Festivalul „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, ediția a X-a la Târgu-Jiu

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în data de 19 decembrie 2022, a avut loc Festivalul „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, ediția a X-a, fiind organizat de Liceul Teologic „Sfântul Nicodim”, din Târgu-Jiu.

Evenimentul desfășurat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, cu începere de la ora 17, a reunit pe scenă Corul Liceului Teologic,​ Corala preoților gorjeni „Nicofonis”, Grupul vocal „Îngerașii” și Corul „Calațio” din Craiova.

Festivalul prezentat de doamna Prof. Cristina Maria Buzducea a debutat cu cuvântul de deschidere al Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, directorul Liceului Teologic,  care a adus cuvânt de mulțumire tuturor partenerilor implicați în acest eveniment.

Corul Liceului Teologic,​ condus de Pr. Prof. Dr. Nicușor Popescu, a introdus publicul în atmosfera colindelor, din repertoriul său nelipsind tradiționalele colinde „Veniți astăzi credincioșii”, „Velerim si veler, Doamne” și „Noi în seara de Crăciun”. Sub coordonarea doamnei Profesoare Angelica Mirea, Grupul vocal „Îngerașii” a prezentat două colinde populare: „Am plecat cu colindatu” și „Măruț mărgăritar”.

La eveniment a fost invitată și Corala preoților gorjeni „Nicofonis”, condusă de Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, care a interpretat colinde tradiționale armonizate la 3 și 4 voci egale: „Steaua sus răsare”, „Moș Crăciun”, „Gazde mari” și altele. Sceneta „Plugușorul” a făcut și ea parte din programul festiv, elevii Liceului Teologic, ​sub coordonarea Pr. Prof. Ionuț Pădureanu și Prof. Dumitru Bărăscu transmițând mesajul binecunoscut de belșug, pace și sănătate.

O prezență specială a reprezentat-o Larisa Cârlugea, studentă la Facultatea de Litere, Departamentul de Muzică al Universității din Craiova și laureată a mai multe concursuri importante din țară. Fosta elevă a Liceului Teologic a interpretat colindele populare: „Acești domni, aceste curți” și „La nașterea lui Hristos”.

Corul „Calatio” din Craiova, dirijat de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, a încheiat suita de colinde prin interpretarea unor cântări de înalta ținută armonică: „Buna dimineața la Moș Ajun”, „Maica sfântă”, „Mărire-ntru cele-nalte” și „Plugușorul” sunt doar câteva dintre acestea.

Evenimentul s-a încheiat prin transmiterea cuvântului de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, de către Pr. Prof. Neofit Cătălin Stănciulescu, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.