Serbarea Seminarului Teologic de la Craiova

Evenimente

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 20 decembrie 2022, a avut loc serbarea tradițională a Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a seminarului, cu participarea elevilor, a părinților și a profesorilor, dar și a invitaților oficiali dintre care amintim pe doamna Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, reprezentant al ISJ Dolj, Pr. consilier Adrian Lupu și doamna Miulescu Nicoleta, din partea Primăriei Craiova.

După cuvântul de întâmpinare al Pr. director Prof. Vintilă Belcineanu, elevii seminariști au prezentat momentele artistice și culturale pregătite sub îndrumarea profesorilor coordonatori. Prima secțiune a programului s-a intitulat „Colinde armonizate și cântece de stea monodice”, Corul Seminarului interpretând diferite piese muzicale, dirijat de domnul Prof. Victor Șapcă. A doua secțiune, denumită „Obiceiuri și tradiții legate de Sărbătoarea Nașterii Domnului” a avut în componență următoarele piese: Vicleiul, scenetă religioasă în interpretarea elevilor clasei a XII-a, coordonatori: Prof. Pană Monica-Roxana și Arhid. Prof. Dr. Stăiculescu Angel-Cristian; Suită de dansuri, prezentată de Ansamblul folcloric „Cununița” și Ansamblul folcloric „Juveții de la Coșuna”, coordonate de Pr. Prof. Belcineanu Vintilă și Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin Alexandru, alături de Ansamblul folcloric „Crizantema” al Colegiului Economic „Gheorghe Chițu”, coordonat de Prof. Dr. Iftimov Dumitru și Prof. Simona Crețan; Deschide uașa, creștine, scenetă despre obiceiul colindatului și despre semnificația acestuia, prin vers și colind, în interpretarea elevilor clasie a IX-a, coordonator Diac. Prof. Dr. Manea Emil Marian; Capra, obicei tradițional în interpretarea elevilor clasei a XI-a, coordonator și realizator text dialogat Prof. Delcea Tanța.

Înainte de finalul serbării, Părintele Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură, în care a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestor momente de bucurie. De asemenea, a amintit de importanța prăznuirii Nașterii Mântuitorului Hristos în peștera din Betleem, dar și în sufletele fiecăruia dintre noi: „În fiecare an sărbătoarea Crăciunului vine cu bucurie și mult entuziasm. Avem în fața noastră Taina nașterii Mântuitorului Hristos. Această bucurie crește din ce în ce mai mult atunci când  ne apropiem de Crăciun și primim acești colindători care ne prezintă istoria nașterii Mântuitorului. Pregătirea noastră pentru această sărbătoare trebui să fie legată și de viața sufletească. Doar simplele manifestări spirituale și culturale din preajma acestei sărbători nu sunt suficiente. De aceea Biserica a rânduit o perioadă de post și rugăciune. Toți suntem chemați să participăm la Nașterea Mântuitorului Hristos, de la cei mici până la cei mari, de la cei săraci până la cei bogați. Împreună cu colindătorii, noi mulțumim slavei cerești și Mântuitorului Iisus Hristos și Îl rugăm ca să ne ajute și să ne sprijine în tot ceea ce facem. Felicităm pe părintele director, pe părinți profesori și pe doamnele profesoare, felicităm pe cei care au interpretat aceste roluri și vă urăm să aveți un Crăciun fericit și binecuvântat. La mulți ani! ”.

La final, pe esplanada din curtea Seminarului, elevii clasei a XI-a au prezentat piesa Plugușorul, coordonați de Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin Alexandru.