Prăznuirea Sf. Mc. Tatiana în Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În fiecare an, la data de 12 ianuarie, credincioșii din Mitropolia Olteniei prăznuiesc cu mare cinste pe Sf. Mc. Tatiana diaconița, al cărui sfințit cap este păstrat în racla din Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dimitrie”, din Craiova.

Sărbătoarea în cinstea sfintei mucenițe a început cu săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie și cu tradiționala procesiune în jurul catedralei, în seara zilei de 11 ianuarie, la care au participat preoți și diaconi din oraș, alături de Pr. Corneliu Dogaru, marele eclesiarh, dar și de credincioșii veniți să aducă cinstire Sf. Tatiana.

Cu ocazia acestei sărbători, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Înainte de momentul împărtășirii credincioșilor, Grupul Psaltic „Sf. Mc. Tatiana diaconița”, coordonat de studenta Ana Nuță, a cântat câteva fragmente din paraclisul Sf. Tatiana.

La finalul sfintei Liturghii, Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu a dat citire gramatelor de acordare a unor părticele din sfintele moaște ale Sf. Mucenițe Tatiana următoarelor două parohii: Parohiei Sf. Ier. Calinic – Titan, Protopopiatul Sector III Capitală, Arhiepiscopia Bucureștilor și Parohiei Ciutura, cu hramul Sf. Mc. Tatiana, Protopopiatul Craiova Nord, județul Dolj. Acest moment s-a organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat această bucurie de a avea la Craiova ca ocrotitoare pe Sfânta Mc. Tatiana: „Sf. Tatiana este ocrotitoarea noastră și vas ales al Duhului Sfânt. Sf. Tatiana a crescut în înțelepciune, evlavie și rugăciune. La vârsta maturității, Biserica a chemat-o la slujirea diconiei să fie învățătoare celor din preajma ei. Cu această ocazie a dobândit și mai multă râvnă. Sf. Tatiana a sporit în rugăciune zi și noapte. Mai mult decât atât, Sf. Tatiana a pecetluit viața sa prin sângele său ca muceniță pentru credința în Hristos”.  Sf. Tatiana a suferit viață martirică pentru mărturisirea credinței creștine în prima parte a secolului al III-lea, în cetatea istorică a Romei. Libertatea religioasă a creștinilor s-a oficializat cu decretul semnat de Împăratul Constantin cel Mare, în anul 313. Până la acel moment, mulți creștini au fost martirizați deoarece erau mărturisitori ai Mântuitorului Hristos. Conform tradiției, în calitate de diaconiță a Bisericii din Roma, Sf. Tatiana a fost prinsă și dusă în închisoare, iar în cele din urmă, după îndurarea multor chinuri fizice, a fost ucisă prin tăierea capului.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit de lucrarea sfinților în Biserică și de modelul acestora: „Sfinții sunt aceia care au trăit o viață curată, bineplăcută lui Dumnezeu și înfrumusețată e toate virtuțile. Sfinții s-au lepădat de lucrurile omenești și au slujit lui Dumnezeu cu toată voința lor. Cu alte cuvinte. Și-au luat crucea și au urmat Mântuitorului Hristos. Sfinții sunt aleși și bineplăcuți înaintea lui Dumnezeu. Ei se ridică din lumea obișnuită plină de păcate ca niște flori duhovnicești. Sfinții sunt făclii purtătoare de lumină”.

La final, ÎPS Irineu a rugat pe bunul Dumnezeu să răsplătească osteneala credincioșilor care și-au jertfit din timpul lor pentru a participa la sfânta slujbă și a felicitat pe cei care poartă numele Sf. Mc. Tatiana.

Craiovenii și-au cinstit ocrotitoarea, Sfânta Muceniță Tatiana

Catedrala ocrotitoarei Cetății Craiovei

A început sărbătoarea Sfintei Mucenițe Tatiana la Craiova