Eveniment cultural în cinstea poetului național Mihai Eminescu: Recitalul maestrului Emil Boroghină

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 15 ianuarie 2023, s-a organizat un moment cultural în cinstea poetului național Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Evenimentul s-a desfășurat în Aula „Nestor Vornicescu” a Facultății de Teologie din Craiova, fiind organizat de Mitropolia Olteniei și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru & Aristia Aman” Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova. Invitatul special al serii a fost maestrul Emil Boroghină, care a susținut recitalul „La steaua care-a răsărit”.

În deschiderea evenimentului, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre valoarea culturală și națională a operei poetului Mihai Eminescu dar și despre bucuria de a participa la evenimente culturale: „Momentele culturale ne transpun în alt plan față de cel al unei vieți cotidiene. Eminescu s-a ridicat mai mult decât ceilalți și de acolo a cules florile cele mai frumoase și nectarul cel mai dulce pe care l-a pus în poezie. Eminescu a analizat nu numai poezia, dar și viața socială. El este un dătător de ton în această privință. Eminescu nu a putut suferi ignoranța, prostia, lăcomia și chiar lașitatea. Pentru aceasta, el s-a arătat ca un luceafăr. Luceafărul răsare, strălucește și orientează. De aceea, toată lumea îl aprobă pe Eminescu pentru că este din sufletul nostru, din rădăcina noastră românească. Eminescu s-a ridicat din cărțile de cult, din cărțile de povești, din basmele populare. A știut să fie ca o albină și să culeagă ce este mai bun. Așadar, pentru Ziua Culturii Naționale, ne-am gândit ca în această seară să fim împreună cu maestrul Boroghină, alături de corul Facultății de Teologie, iar dumneavoastră să gustați din acest ospăț duhovnicesc. Fiți bineveniți și să aveți audiție plăcută!”.

În calitate de moderator, Pr. Adrian Lupu, Consilier eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, a evocat personalitatea marelui poet național și a prezentat cele mai importante repere culturale și spirituale despre viața și opera lui Mihai Eminescu: „Opera lui Mihai Eminecu este puternic influenţată de trăirea religioasă, terminologia creştină se întâlneşte frecvent în încercarea sa de a creea o legătură între om şi divinitatea în căutarea căreia trebuie să se afle în permanenţă. Prin multe dintre creaţiile sale, marele nostru poet a abordat teme creştine, dar poate cel mai bine exprimă credinţa ortodoxă atunci când ne vorbeşte despre rugăciune şi despre Maica Domnului ca mijlocitoare a cererilor noastre. Mihai Eminescu este un simbol al unităţii şi al românismului, personalitatea la care ne putem întotdeauna raporta cu mândrie, păstrându-i vie memoria”.

În continuarea programului, Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova dirijat de Pr. Lect. univ. dr. Adrian Maziliţa şi Lect. univ. dr. Victor Şapcă a interpretat poeziile „Rugăciune” și „Doina”. Momentul central al serii l-a marcat prezența maestrului Boroghină, care timp de o oră a recitat versuri din opera eminesciană. În încheierea programului Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă a interpretat două piese: „Sara pe deal” și „Eminescu să ne judece”.

La final organizatorii au mulțumit invitaților speciali pentru prezență și interpretare. De asemenea, s-a adus un cuvânt de mulțumire instituților culturale craiovene, dar și tuturor celor care au fost prezenți în sală cu ocazia acestui eveniment cultural.