Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și în prezența Pr. Decan Prof. Dr. Nicolae Răzvan Stan, în ziua de 17 ianuarie 2023 a debutat primul atelier de lectură „Synaxis” dedicat paternității și uceniciei.
Evenimentul s-a desfășurat la Facultate de Teologie din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, sub coordonarea Pr. lect. dr. Mihai Ciurea și a Pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Invitatul special al acestei întâlniri a fost domnul Lect. dr. Gabriel Nedelea, critic literar, cercetător în cadrul Muzeului Cărții și Exilului românesc și profesor la Universitatea din Craiova. În cadrul întâlnirii, studenții au ascultat prelegerea intitulată „Maeștri și discipoli în tradițiile umanismului european”. Prezentarea, dar și dezbaterile au avut la bază cartea Maeștri și discipoli. Prelegerile «Charles Eliot Norton» 2001-2002, scrisă de George Steiner.
Intenția principală a proiectului „Synaxis” este dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu. Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.