Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, a organizat în data de 26 ianuarie, concursul „Rugăciune și faptă”, din cadrul Proiectului Catehetic Eparhial „Lumină din Lumină”.
Concursul s-a adresat grupurilor parohiale de tineret înființate în cadrul Proiectului „Lumină din Lumină”, preoților coordonatori și colaboratorilor acestora, și a avut ca Motto: „Casa Mea, casă de rugăciune se va chema.” (Matei 21, 13). Scopul concursului a fost să cultive relația dintre rugăciune și fapta bună, „Liturghia după Liturghie”, accentuând importanța rugăciunii comunitare, și implicarea activă în comunitatea din care fac parte. Obiectivele au fost următoarele:
– să continue în viața de zi cu zi, ceea ce trăiesc în spațiul și în timpul liturgic;
– să înmulțească fapta bună și grija pentru semeni, după cuvântul Sfântului Apostol Iacov „credința fără fapte, moartă este” (Iacov 2, 26);
– să se implice activ în viața Bisericii și a comunității sale;
– să participe la acțiuni de atragere a noilor tineri în grupurile parohiale;
– să propună noi activități sau parteneriate, care să implice cât mai mulți oameni din comunitate.
Au participat 26 de parohii, fiecare dintre ele având posibilitatea să își prezinte activitatea desfășurată în fața comisiei de evaluare. Concursul și-a propus identificarea nevoilor parohiale și implicarea grupului de tineri și a întregii comunități în proiecte comune, care să cultive un duh de solidaritate și de responsabilitate socială, și să aducă oamenii cât mai aproape de preotul comunității. Parohiile implicate au fost:
Protoieria Craiova Sud
- Preot Rada Laurențiu – Parohia Făcăi,
- Preot Safta Constantin – Parohia Padea,
- Preot Filip Cosmin – Parohia Amărăștii de Sus II,
- Preot Vânătoru Florin – Parohia Puțuri I,
- Preot Catană George – Parohia Apele Vii Ciunei,
- Preot Diaconu Ovidiu – Parohia Zănoaga.
Protoieria Craiova Nord
- Preot Vopsitoru Daniel – Parohia Valea Fântânilor,
- Preot Nicola Daniel – Parohia Vârvoru de Sus.
Protoieria Băilești
- Preot Nicola Alin – Parohia Comoșteni
- Preot Sanda Nicolae – Parohia Gighera,
- Preot Iacob Marian Ionuț – Parohia Siliștea Crucii,
- Preot Lilă Tiberiu Nicolae – Parohia Trochești.
Protoieria Târgu Jiu Sud
- Preot Brandibur Ștefan Robert, Parohia Borăscu,
- Preot Rogobete Florin Ion, Parohia Fărcășești,
- Preot Drăghici Ștefan, Parohia Rovinari I,
- Preot Neblea Valentin, Parohia Peșteana de Jos.
Protoieria Târgu Jiu Nord
- Preot Huidu Andrei – Parohia Frătești,
- Preot Mihalea Lucian – Parohia Motru Sec (Padeș),
- Preot Croitoru Dumitru – Parohia Sadu I,
- Preot Vicol Ovidiu-Florian – Parohia Sohodol.
Protoieria Târgu Cărbunești
- Preot Găvan Alexandru Cristian – Parohia Turburea,
- Preot Palea Ioan Paul – Parohia Turburea de Sus,
- Preot Tănasie Marian – Parohia Căpreni,
- Preot Iosu Nicolae Marian – Parohia Slăvuța,
- Preot Ciungu Ionuț – Parohia Baia de Fier I,
- Preot Vulpe Adrian – Parohia Sfântul Antim Ivireanul.
În cadrul concursului au fost apreciate și premiate, toate parohiile implicate. Comisia de evaluarea a fost formată din: doamna Cristina Stamatoiu, Președintele Fundației „Cuvântul care Zidește”, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, prin reprezentanții săi Consilier Pr. Prof. Adrian Lupu și Inspector Pr. Ștefan Bărbulescu.
„Concursul Rugăciune și faptă, s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, fiind inspirat din tema anului omagial Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului. Scopul acestui concurs a fost implicarea activă a tinerilor în viața parohiei, cât și atragerea altor tineri la grupul parohial. Rezultatele ne-au surprins plăcut, fiecare parohie valorificând propriul potențial, atragerea de noi colaboratori, resurse, instituții locale, asociații și fundații. Supriza a venit din parohiile în care nu s-au mai făcut activități cu tineretul în trecut. Părinții au reușit, cu mari eforturi, să realizeze un grup parohial pe care să îl implice în viața Bisericii și a comunității. Proiectul Lumină din Lumină reușește să dezvolte abilitățile preoților de a lucra cu tinerii și să dinamizeze pastorația tinerilor în parohiile implicate în proiect. Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, pentru susținerea și povățuirea pe care ni le oferă necontenit și ne bucurăm să vedem roadele acestui frumos proiect”, a declarat părintele inspector Ștefan Bărbulescu.