Lansarea Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, a lansat în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2023, Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, în Arhiepiscopia Craiovei.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2023 să fie declarat Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română. În acest context, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei, organizează în parteneriat cu Ministerul Educației, Concursul Național Catehetic, ediția a X-a,  cu titlul Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului.

Concursul se adresează copiilor participanți la grupurile catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, preoților coordonatori, profesorilor de religie și altor educatori creștini. Scopul concursului este intensificarea activității catehetice parohiale și a lucrului cu tinerii, iar în contextul anului omagial implicarea mai activă a familiei, Bisericii și societății în sprijinul persoanelor vârstnice.

Tematicile Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, oferă grupurilor parohiale de tineret, posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu vârstnicii.

În Arhiepiscopia Craiovei, au fost selectate de către Preacucernicii Părinți Protoierei 62 de Parohii să participe în cadrul Concursului, după cum urmează:  12 Parohii în Protoieria Craiova Nord, 13 Parohii în Protoieria Craiova Sud, 9 Parohii în Protoieria Băilești, 8 Parohii în Protoieria Târgu Jiu Nord, 10 Parohii în Protoieria Târgu Jiu Sud, 10 Parohii în Protoieria Târgu Cărbunești. Fiecare Protoierie a primit recomandarea de a selecta minim 8 Parohii din Protoierie, cu cerința ca jumătate din acestea să fie la prima participare în cadrul concursului.

Reprezentanții Sectorului de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare au avut întâlniri de lucru, atât cu cei șase coordonatori de Protoierii și Preacucernicii Părinți Protoierei, cât și cu Preoții selectați din fiecare Protoierie în parte. Au fost stabilite coordonatele desfășurării catehezelor și activităților din conceptul de  concurs, conceperea proiectelor, calendarul și evaluarea proiectelor.

Concursul va avea două faze de evaluarea, una la nivel de Protoierie în perioada 2-5 mai, iar cealaltă la nivel de Eparhie pe data de 8 mai. La nivel național va fi premiată echipa care a obținut Premiul I pe eparhie, fiind prezenți la ceremonia de premiere din 21 mai 2023, preotul coordonator și un reprezentant al tinerilor.

Prin acest concurs se stimulează participarea activă a preoților, prin redactarea și susținerea catehezelor și creativitatea grupului catehetic. Activitățile orientative prevăzute în regulament au rolul de a contribui și de a motiva intensificarea activității catehetice parohiale și a lucrului cu tinerii, astfel încât numărul parohiilor care desfășoară activitate catehetică și misiune cu copiii și tinerii să crească. Concursul încurajează colaborarea preotului cu profesorii din cadrul unităților de învățământ aflate pe teritoriul canonic al parohiei.