Mitropolitul Olteniei a vizitat bisericile gorjene grav afectate de cutremur

Evenimente

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a efectuat miercuri o vizită în judeţul Gorj la bisericile grav avariate în urma cutremurelor din ultimele zile.

Până în momentul de faţă, 25 de biserici din judeţul Gorj au fost afectate de cele două cutremure cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter şi cele peste 800 de replici din ultimele zile.

În timpul vizitei, Mitropolitul Olteniei a încurajat preoţii slujitori şi comunităţile acestora şi i-a încredinţat de sprijinul în viitorul proces îndelungat de reconstrucție, reabilitare şi restaurare a bisericilor şi a anexelor acestora, unele dintre ele fiind monumente istorice categoriile A şi B.

S-au constatat distrugeri la:

  • structura de rezistență
  • turle
  • arcade
  • catapeteasmă
  • pictură
  • clopotniţă şi alte anexe.

În aceeași zi, Părintele Mitopolit Irineu a mers la mănăstirea Tismana, ctitorie a Sfântului Cuvios Nicodim (secolul al XIV-lea), monument istoric de categoria A. Au fost evaluate numeroase părţi afectate ale celui mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească: structura de rezistenţă, catapeteasma, arcadele, altarul, clopotniţa, muzeul şi alte clădiri adiacente. Pictura care datează din secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, recent restaurată, a fost semnificativ afectată în anumite locuri din biserica şi din muzeul mănăstirii.

Gravitatea distrugerilor a cauzat restricționarea accesului în biserici de către autorități, preoţii şi credincioșii rămânând fără un loc de slujire şi comuniune. Din aceste considerente, Arhiepiscopia Craiovei a început o campanie de susţinere a bisericilor şi a comunităţilor acestora din judeţul Gorj.