„Ajutor pentru bisericile gorjene afectate de cutremur”. Campania Mitropoliei Olteniei, sprijinită de TVR Craiova

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, TVR Craiova s-a alăturat campaniei „Ajutor pentru bisericile gorjene afectate de cutremur”, organizată de Mitropolia Olteniei.

Reamintim faptul că în luna februarie, cutremurele din judeţul Gorj au afectat un număr de 25 de biserici, iar în cazul unora dintre ele autoritățile au impus restricționarea accesului credincioșilor și al preoților. Din nefericire, 9 biserici fac parte și din lista monumentelor istorice. Acestea au structura de rezistență grav afectată, alături de turle și de arcade. La inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, în şedinţa de lucru a Permanenţei Eparhiale din data de 17 februarie a.c., a fost aprobată organizarea unei colecte de bani pentru reabilitarea lăcaşurilor de cult din judeţul Gorj afectate de recentele cutremure.

De asemenea, Părintele Mitropolit Irineu a efectuat miercuri, 22 februarie, o vizită în judeţul Gorj la bisericile grav avariate în urma cutremurelor. În timpul vizitei, Înaltpreasfinția Sa a încurajat preoţii slujitori şi comunităţile acestora şi i-a încredinţat de sprijinul în viitorul proces îndelungat de asigurare, reconstrucție, reabilitare şi restaurare a bisericilor şi a anexelor acestora: „Cutremurul acesta a adus mari probleme bisericilor noastre, fiind construcții monumentale. Evident că trebuie să luăm măsurile necesare pentru ca enoriașii din această parohie să poată să-și continue viața religioasă și să realizăm reparațiile și consolidările bisericilor. Vom avea nevoie, cu siguranță, de sprijinul comunității ortodoxe din Mitropolia Olteniei și din țară pentru că asemenea lucrări sunt ample și trebuie urgent făcute. Oamenii trebuie să aibă, în primul rând, nădejde în Dumnezeu și curaj, pentru că El este Stăpânul nostru și Cel care rânduiește viața noastră. Și pământul și văzduhul, toate sunt sub stăpânirea Lui. Așadar, trebuie să fie cu încredere în Dumnezeu, să se roage pentru că asemenea lucruri nu apar în viața noastră pentru că suntem oameni foarte virtuoși. Avem nevoie, din când în când, să ne refacem viața spirituală ca nu cumva cutremurul sufletesc să afecteze și mai rău viața noastră duhovnicească. Trebuie să ne întărim în credință și în nădejde că Mântuitorul Iisus Hristos, Stăpânul cerului și al pământului, ne va ajuta să trecem prin aceste momente grele în care ne aflăm. Slavă lui Dumnezeu că nu avem victime omenești. Vom avea întâlniri cu organele de resort, cu conducerea țării noastre, ca să putem trece cu ușurință peste aceste probe ale vieții. Nădăjduim ca, în foarte scurt timp, să ștergem aceste răni ale cutremurului”.

În sprijinul campaniei „Ajutor pentru bisericile gorjene afectate de cutremur”, TVR Craiova a prezentat un reportaj despre bisericile avariate, în emisiunea „Lumea de aproape”, realizată de Doamna Ana Maria Ciocănescu.

În rândurile următoare, redăm mărturiile preoților parohi de la bisericile cele mai grav afectate de cutremur, începând cu intervenția Pr. Protopop Mărăcine Marian: „După o evaluare preliminară pe care am făcut-o, avem 25 de biserici afectate, majoritatea cu probleme grave la turlă, unele având probleme și la partea de structură, de temelie. După această evaluare, cel mai grav este că aceste 25 de biserici sunt concentrate pe câteva localități din județul Gorj și, de aceea, cred că ne va fi foarte greu să le refacem sau să le reclădim. Sperăm să primim ajutorul autorităților și mijlocirea Părintelui Mitropolit Irineu care, de fiecare dată, ne-a ajutat în momentele dificile”.

Pr. Florian Radu Drăgulescu, Biserica „Sf. Voievozi”, Parohia Arcani II: „Biserica este foarte rău avariată, pentru că în structura sa de rezistență au apărut fisuri, atât în interior cât și în exterior, având bolțile pe bază de lemn și nefiind legate cu centuri. În această situație, toți pereții au crăpat de sus până jos. Din păcate, accesul în lăcașul de cult a fost restricționat atât pentru noi preoții, cât și pentru enoriași. În caz de alt cutremur, biserica se poate prăbuși. Biserica are nevoie de o expertiză temeinică să vedem exact ce trebuie făcut în continuare pentru ca să putem salva acest lăcaș”.

Pr. Cosmin Petcu, Biserica „Sf. Dumitru”, Parohia Arcani I: „Este foarte greu pentru comunitate, pentru că în satul Arcani avem două biserici foarte afectate în care nu se mai poate sluji. Această biserică în care sunt preot paroh din anul 2020, a fost pictată în 2008-2009, resfințită, foarte bine întreținută, însă din păcate, nu ne putem pune cu puterea lui Dumnezeu. O spun cu un gol în suflet pentru că mi-am dat interesul să fac ceva în această biserică. Am venit în 2020 în anul cu pandemia când am slujit doar două luni cu oameni, iar acum s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Sperăm ca reparația să se facă cât mai repede, pentru că oamenii au nevoie”.

Pr. Dumitru Florin Motea, Biserica „Sf. Arhangheli”, Parohia Ungureni: „Bisericile au fost foarte grav afectate, prezentând la nivelul zidurilor crăpături destul de ieșite în relief. De asemenea, turlele de pe biserică prezintă crăpături. Au venit la fața locului reprezentanți de la ISC, de la ISU Gorj, proiectanți, care au constatat cele amintite. Aici nu putem să mai ținem slujbe și nici nu mai avem voie să lăsăm pe cineva să intre, pentru că este riscul prea mare de a cădea bucăți de tencuială. Nu putem trăi fără legătura noastră cu Dumnezeu și nici fără locul unde ne întâlnim cu Dumnezeu în rugăciune. O să facem tot ce ne stă în putință, să readucem la starea inițială aceste lăcașuri de cult cu sprijinul autorităților și al unor oameni de bună-credință”.

Pr. Vasile Daniel Motea, Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Parohia Tismana: „A fost afectată turla și structura. A venit o comisie de evaluare și ne-a spus că sunt părţi afectate ale clădirii. Acum așteptăm să vedem ce se poate face. Aici oamenii s-au speriat și am văzut acest lucru la slujba de duminică când nu au mai participat în număr așa de mare”.

Pr. Cirpian Sîrbu, Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Târgu-Jiu: „Avem probleme la structura bisericii, în special la cele două turle care sunt amplasate în partea din față. Acolo se prezintă fisuri foarte mari. În urma expertizelor de săptămâna aceasta s-a constatat o fisură transversală pe toată lungimea bisericii, care pornește din tinda bisericii până la peretele Sfântului Altar. În perioada următoare va trebui să facem câteva studii de specialitate și să întocmim un proiect de restaurare, mai ales că biserica este monument istoric”.

Pr. Vasile Vlădoiu, Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Târgu-Jiu: „Din nefericire, foarte multe fisuri sunt prezente, de la altar, până la abside, cafas și turle. Cu ajutorul lui Dumnezeu, credem că vom trece peste acest moment greu. Evaluările se fac de către organele competente. Noi vom încerca toate modalitățile pentru a consolida și restaura această Sfântă și Dumnezeiască Biserică”.

Procesul de asigurare, restaurare şi reabilitare va fi unul costisitor şi de lungă durată. Acest proces depinde de ajutorul fiecăruia dintre cei care doresc să ajute. Mitropolia Olteniei a venit, în mod concret, în sprijinul parohiilor gorjene afectate de cutremur, mijlocind, de asemenea, şansa unei fapte bune pentru cei care doresc să contribuie la acest necesar și important act de restaurare prin donaţii în următoarele conturi bancare:

  • CONT LEI: RO85RNCB0134041570380002
  • CONT EURO: RO38RNCB0134041570380072