Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În prima duminică a Sfântului și Marelui Post, numită Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Pentru activitatea deosebită din cadrul Unității Militare 01662 și a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, din Craiova, părintele militar Ionuț Cercel a primit rangul onorific de iconom stavrofor.

Deja o tradiție, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite în fiecare an la începutul Postului Mare către fiecare parohie Pastorală la Duminica Ortodoxiei, semnată de către membrii Sfântului Sinod. În Catedrala „Sf. Mc. Dumitru”, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Pr. Consilier Adrian Lupu a dat citire mesajului cuprins în Pastorală.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a precizat că în această zi Biserica Ortodoxă își aduce aminte de biruința din trecut împotriva celor care nu cinsteau sfintele icoane. Întruparea sau înomenirea Fiului lui Dumnezeu rămâne temeiul pentru reprezentarea în icoană a sfinților. În explicațiile teologice, Sfinții Părinți au arătat foarte clar că nicidecum nu ne închinăm la materia icoanei ci în mod mijlocit la prototipul acesteia: „Atunci când avem fotografia unei persoane iubite, noi nu cinstim hârtia sau culoarea acesteia, ci cinstim persoana, așa și în icoană noi cinstim sfântul care este reprezentat. Închinarea este necesară pentru că suntem oameni trupești și avem nevoie de aceste chipuri ca să ne ridicăm mintea la cer. În mod clar există o legătură strânsă între icoană și sfântul reprezentat în icoană, cu atât mai mult atunci când cinstim pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe Maica Domnului. Trebuie să înțelegem foarte bine această învățătură a Bisericii noastre Ortodoxe că atunci când ne închinăm la sfintele icoane, nu ne închinăm la statui, nici la idoli sau la alte obiecte, ci ne închinăm la persoanele dumnezeiești care sunt zugrăvite în aceste sfinte icoane”.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre perioada de pregătire în care ne aflăm: „Postul este necesar pentru noi din toate punctele de vedere. În primul rând vorbim de postul credinței, rânduit pentru mântuirea noastră. Acest post este folositor pentru că ajută sufletul să se așeze la rugăciune, să mediteze, să se întoarcă de la faptele rele. Postul înfrânează atât mintea cât și puterea simțitoare a noastră. Prin post ne putem apropia mai mult de Dumnezeu și ne definește pe noi ca și creștini. Însuși Mântuitorul Hristos a postit ca să ne dea nouă exemplu cum trebuie să postim și cum trebuie să-L rugăm pe Tatăl cel ceresc. De aceea, Postul Sfintelor Paști trebuie să-l păstrăm cu multă sârguință pentru că ne ajută enorm de mult pentru sănătatea noastră sufletească și trupească. În al doilea rând, știm că postul este mai mult decât o dietă sau un regim alimentar. Postul se referă la postul vorbirii de rău, la postul cumințeniei inimii și a sufletului, la postul de faptele și gândurile cele rele. Așadar, postul este îndeosebi rânduit spre paza minții, înfrânarea inimii și dirijarea voinței spre fapte bune. Postul fără milostenie nu are putere”.

La final, ÎPS Irineu a îndemnat pe credincioși să ia aminte la viața lor și să caute să trăiască creștinește, adică să împlinească poruncile lui Hristos, așa cum sunt consemnate în Sfânta Evanghelie: „În fiecare zi din Postul cel mare trebuie să facem câte o faptă bună, dacă nu mai multe. De asemenea, să ne rugăm mai mult, să fim răbdători, mai iertători, mai milostivi, și cu mai multă dăruire față de cei care sunt în jurul nostru. Exemplul vieții personale este cu adevărat învățător și de mare folos pentru bunul mers al casei, al familiei și al vieții noastre”.