Eveniment cultural organizat de Arhiepiscopia Craiovei: Recitalul „Cântarea Cântărilor” al maestrului Emil Boroghină

Evenimente

Astăzi, 9 martie 2023, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc un eveniment cultural organizat sub egida Arhiepiscopiei Craiovei, anume Recitalul „Cântarea Cântărilor”, în interpretarea maestrului Emil Boroghină.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Facultății de Teologie din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Alexandru & Aristia Aman și Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, și s-a bucurat de prezența doamnei Primar Lia-Olguța Vasilescu, a domnului director Lucian Dindirică, a Părintelui Decan Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan și a reprezentanților autorităților locale. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei, în calitate de organizatori, amintim pe Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Boldișor, Consilier pentru Sectorul Cultural, și pe Pr. Adrian Lupu, Consilier pentru Sectorul Învățământ.

În calitate de prezentatoare a evenimentului, doamna Simona Mușuroi a oferit cuvântul de deschidere Părintelui Mitropolit Irineu. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit maestrului Boroghină pentru prezență și pentru bucuria cu care a răspuns la inițiativa organizatorilor de a oferi un recital dedicat iubirii și frumosului. De asemenea, ÎPS Irineu a dorit să sublinieze că aceste evenimente culturale sunt parte a agendei activităților organizate în Arhiepiscopia Craiovei, în parteneriat cu centrele culturale din Craiova: „Am dorit să realizăm această întâlnire pentru a continua șirul evenimentelor culturale organizate la Facultatea de Teologie din Craiova. Aici se organizează aceste frumoase întâlniri, cu oameni de seamă, așa cum este maestrul Emil Boroghină. Domnia sa nu încetează să ne încânte cu memoria sa deosebită, cu talentul său excepțional și cu o deschidere sufletească aproape inegalabilă. În seara aceasta va recita din Cântarea Cântărilor, o carte din Sfânta Scriptură. În conținutul acestei cărți, vestitul înțelept Solomon a așezat frumuseți deosebite. Pentru că este o legătură între sufletul uman și Dumnezeu, Cântarea Cântărilor ne însuflețește, ne ridică și ne apropie mult de Dumnezeu. Așadar, iubirea este preamărită, dar o iubire mistică, o iubire care ajunge la sferele cele mai înalte ale trăirii noastre sufletești. Fiți bineveniți în sala noastră și vă mulțumim că ați ales să fiți alături de noi în seara aceasta”.

Programul muzical a fost deschis de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, dirijat de Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Maziliţa şi Lect. Univ.dr. Victor Şapcă, prin interpretarea pieselor:

  • „Rugăciune”, compozitor Teodor Teodorescu, versuri Mihai Eminescu;
  • „Mama”, verusuri Ioan D. Chirescu, solist: Arhidiacon Cătălin Safciu.

Imediat după acest moment, a urmat maestrul Boroghină, care timp de aproximativ 90 de minute a interpretat recitalul „Cântarea Cântărilor”, compus din două părți și anume:

  • Partea I: Cântările lui Solomon (Poem biblic), tălmăciri de Marcel Romanescu, Emil Păsculescu Orlea și ÎPS Bartolomeu Valeriu Anania;
  • Partea a II-a: Oricărui Suflet. Cărui Domn e dorul (Dante – Petrarca – Michelangelo – Ronsard – Shakespeare – Eminescu).

În ultima parte a programului au mai avut loc două momente artistic-muzicale: domnul Bogdan Uță a oferit un scurt recital la saxofon, iar domnul Lect. Univ. dr. Victor Șapcă a interpretat piesa „Mulțumesc, iubită mamă”.

La final, invitații au avut ocazia să admire expoziția de carte intitulată „Scriitoare doljene” și expoziția de artă plastică a membrilor Cenaclului Plastic „Constantin Brâncuși” și ai Cenaclului Plastic „Art Amicii”.