Mitropolitul Olteniei, noi demersuri pentru repararea bisericilor: „Avem nevoie de ajutorul celor din jurul nostru”

Evenimente

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a efectuat miercuri o nouă vizită în judeţul Gorj la bisericile grav avariate de cutremurele din luna februarie. Părintele Mitropolit a ajuns în comuna Arcani, unde cele două lăcaşuri de cult au fost grav avariate, fapt pentru care autorităţile au decis restricţionarea accesului persoanelor în biserici.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a fost întâmpinat de primarul localităţii, Domnul Aristică Coiculescu, de Părintele Protopop Marian Mărăcine împreună cu preoţii parohi şi credincioşii din localitate, veniţi pentru a-şi căuta alinarea şi a cere ajutorul pentru redeschiderea lăcaşurilor de cult în care au fost botezaţi, spovediţi şi împărtăşiţi.

Părintele Mitropolit a vizitat şi biserica din localitatea Brădiceni, monument istoric categoria B, avariată în urma cutremurului de luna trecută.

Curajul în fața încercărilor

Părintele Mitropolit şi-a exprimat mulţumirea sufletească faţă de curajul credincioşilor gorjeni care nu au deznădăjduit în faţa cutremurelor şi a stricăciunilor provocate de acestea, ci s-au întărit în credinţă şi în fapte: „După două săptămâni de zile de la vizita noastră în aceste biserici am revenit în localitatea Dumneavoastră. Am mulţumirea sufletească pentru credinţa oamenilor, pentru nădejdea şi curajul lor care nu s-au diminuat absolut deloc, ci, dimpotrivă, sunt cu toţii, de la Domnul Primar, de la părinţii parohi la părinţii protopopi, toţi sunt curajoşi şi, ca orice gorjean, sunt luptători în încercarea din ultima vreme, cu toate aceste fenomene ale naturii, din cauza cărora sunt afectate aceste lăcaşuri de cult”.

„Este adevărat că urmele cutremurelor sunt vizibile. Sunt crăpături în zidărie ce necesită, în mod absolut, o evaluare şi, după aceea, o restaurare. Vom avea echipe de specialişti care să analizeze structura de rezistenţă a bisericilor. Unele lăcaşuri de cult sunt afectate pe orizontală, altele pe verticală, altele au clopotniţele şi turlele foarte afectate”, a adăugat Mitropolitul Olteniei.

Avem nevoie de ajutorul celor din jurul nostru

Părintele Mitropolit Irineu a făcut un apel la toţi credincioşii Bisericii din ţară şi din străinătate să sprijine refacerea bisericilor afectate, pentru a întâmpina sărbătoarea Învierii cu pace şi bucurie, prin faptele întărite de credinţă: „Totul de acum încolo ţine de modul în care ne vom organiza şi cum ne vom mobiliza ca să reparăm aceste urme ale cutremurelor. Sperăm în ajutorul credincioşilor noştri, al preoţilor şi al altor creştini din ţară şi din străinătate. Sperăm să ne ajute în acest demers de a reface cât mai repede aceste sfinte lăcaşuri. Este important ca viaţa religioasă să continue”.

„Suntem în postul Paştilor, în postul Răstignirii şi Învierii Domnului nostru Iisus Hristos şi avem nevoie de ajutorul celor din jurul nostru, pentru că, pentru noi, credinţa este întotdeauna încununată de fapta bună şi fapta bună este aceea care arată profunzimea credinţei noastre, după cum spune Sfântul Iacob «credinţa fără fapte este moartă». Aşadar, sperăm ca toţi să-i ajute pe cei care sunt în asemenea necazuri”.

Nu îi vom uita nici pe cei săraci

Mitropolitul Olteniei a asigurat că lucrările de restaurare a bisericilor nu se contrapun activității filantropice la nivelul eparhiei:

„Bineînţeles, că nu îi vom uita nici pe cei săraci, pentru că nu ne îngrijim numai de biserici, de instituţii şi de edificii, ci şi de credincioşii noştri din aceste localităţi. Dar, având în vedere că Biserica este în perioada aceasta cea mai des frecventată cu slujbe pentru cei adormiţi, cu slujbe pentru credincioşi, cu Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie, sperăm ca, într-o scurtă perioadă, să ajungem să dăm frumuseţe şi trăinicie acestor sfinte lăcaşuri. De aceea, pe cât este posibil şi pe preoţii noştri şi pe alţi credincioşi îi chemăm să ne ajute ca să putem duce la bun sfârşit această lucrare şi să ne bucurăm cu toţii de Sfânta Înviere cu pace şi linişte”.

Mărturiile credincioșilor

Credincioşii îşi doresc ca bisericile să fie consolidate şi redeschise cât mai repede, pentru a lua parte la slujbele religioase, mai ales că se apropie Sărbătoarea Învierii Domnului.

Primarul localităţii Arcani, Domnul Aristică Coiculescu, şi-a arătat intenţia clară şi i-a asigurat pe credincioşi de sprijinul instituţiei pe care o conduce: „Trebuie să facem evaluări şi expertize temeinice cu experţi acreditaţi în acest sens şi în urma rezultatelor să vedem ce soluţii vom adopta pentru cetăţenii noştri”.

Redăm câteva dintre mărturiile credincioşilor din parohiile gorjene:

            „Biserica noastră este întocmai unei catedrale. Rugăm autorităţile şi pe oamenii de bine să ne ajute să redeschidem bisericile” (Doamna Modoran Valentina)

            „Ne-a afectat biserica şi ne-a făcut vai şi amar. Au fost afecate multe biserici” (Doamna Ceaureanu Florica)

            „Pentru a participa la slujbe mergem în Tg. Jiu cu autobuzul 12 km, pentru că nu avem duminica unde să mergem la biserică” (Doamna Oprea Victoria)

            „Aici m-am cununat, aici mi-am botezat copiii şi nepoţelele şi mi se pare foarte greu că nu mai avem unde merge la biserică” (Doamna Lăpădătescu Elena)

            „Aici ne găseam liniştea şi în altă parte nicicum. Şi aşa suntem destul de plini de griji şi de probleme” (Doamna Rădulescu Ioana).

Cum puteți dona

Mitropolia Olteniei a oferit sprijin concret parohiilor gorjene afectate de cutremur, mijlocind, de asemenea, şansa unei fapte bune pentru cei care doresc să contribuie la acest necesar și important act de restaurare prin donaţii în următoarele conturi bancare:

  • CONT LEI: RO85RNCB0134041570380002
  • CONT EURO: RO38RNCB0134041570380072

„Ajutor pentru bisericile gorjene afectate de cutremur”. Campania Mitropoliei Olteniei, sprijinită de TVR Craiova

Mitropolitul Olteniei a vizitat bisericile gorjene grav afectate de cutremur

Ajutor pentru bisericile gorjene afectate de cutremur