Ambasadorul Republicii Cipru la București în vizită de prezentare la Patriarhia Română

Comunicari Evenimente

Excelența Sa Marios Kountourides, Ambasadorul Republicii Cipru la București, s-a aflat miercuri într-o vizită de prezentare la Patriarhia Română.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat legăturile fraterne istorice dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Ciprului și a exprimat speranța intensificării bunei cooperării și în viitor dintre cele două popoare ortodoxe.

Redăm comunicatul de presă transmis de Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române:


În data de 15 martie 2023, la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit în vizită de prezentare pe Excelența Sa domnul Marios Kountourides, ambasadorul Republicii Cipru în România.

Excelența Sa a mulțumit pentru primire și a transmis un mesaj de prietenie și prețuire din partea poporului cipriot și, în mod special, din partea noului Arhiepiscop al Ciprului, Preafericitul Părinte Gheorghe al III-lea. Totodată, domnul ambasador a evidențiat relațiile tradiționale foarte bune dintre cele două țări și popoare ortodoxe, precum și dintre cele două Biserici surori. În timpul întrevederii, domnul ambasador Marios Kountourides a amintit de distrugerile a sute de biserici în partea de nord a Ciprului, ocupată de Turcia, și a menționat eforturile autorităților de la Nicosia în vederea gestionării fluxului de migranți veniți, în special, din regiunea sud-sahariană.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat legăturile fraterne istorice dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Ciprului și a exprimat speranța intensificării bunei cooperării și în viitor dintre cele două popoare ortodoxe. În acest context, Patriarhul României a subliniat importanța pregătirii teologice universitare a clerului și, în mod special, a tinerilor în spiritul voluntariatului, pentru a se implica activ în viața comunităților, mai ales, în perioade dificile, precum cea din timpul pandemiei sau în sprijinul refugiaților din Ucraina. Totodată, Preafericirea Sa a considerat ca fiind foarte importantă intensificarea organizării unor pelerinaje la locurile sfinte din Cipru, prin intermediul Agenției de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române, cu scopul unei mai bune cunoașteri reciproce și al aprofundării relațiilor de prietenie între cele două țări ortodoxe.

În timpul întâlnirii, a fost evidențiat faptul că prezența unei comunități ortodoxe românești consistente în Cipru (aproximativ 45 mii de români), și a unui reprezentant oficial al Patriarhiei Române, preotul Matei Petre, precum și a 9 școli în care se predă limba română, reprezintă factori importanți în consolidarea cooperării și solidarității dintre cele două țări și popoare.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene