Activități noi programate în cadrul Proiectului cultural-muzical: atelier de studiu manuscrise muzicale și o expoziție culturală tematică

Anunțuri Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în data de 20 martie 2023, începând cu orele 13.00, va avea loc un atelier de studiu manuscrise muzicale și o expoziție culturală tematică, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova,

Activitatea face parte din Proiectul „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini” și se înscrie între activitățile derulate la nivel național în Patriarhia Română, în contextul Anului omagial al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Atelierul, moderat de Prof. Dr. Trușcă Maria și coordonat de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică și Arhid. Prof. Dr. Cristian Stăiculescu, reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului ce se întinde pe durata întregului an 2023.

Proiectul este desfășurat de Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova în parteneriat cu Liceul Teologic din Târgu-Jiu, împreună cu alte instituții de cultură și educație: Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie din Craiova, Editura Mitropolia Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Dolj, Casa Corpului Didactic Gorj,  Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” Craiova, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul de Artă din Craiova și Filarmonica Oltenia din Craiova.

Atelierul de studiu manuscrise muzicale și expoziția culturală tematică se adresează unui grup de 30 de elevi de la cele două școli partenere. Aceștia vor afla date despre evoluția lingvistică a unui manuscris (context istoric, modalități de scriere, descifrare text manuscris), dar și despre codicologia manuscriselor muzicale (recunoaștere manuscris, datare, autor, tipologie, stenograme muzicale). Vor avea posibilitatea să  audieze și să interpreteze câteva partituri muzicale alese din manuscrise de secol XIX: „Troparul Învierii” pe glas 1, de Macarie Ieromonahul, și „Tatăl nostru” pe glas 5, de Anton Pann.

Activitatea se va încheia cu o expoziție culturală tematică ce va cuprinde manuscrise de secol XIX și XX, precum și o parte din patrimoniul cultural muzical realizat de Editura Mitropolia Olteniei sub arhipăstorirea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.