Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, a organizat împreună cu Asociațiile Studenților Creștini Ortodocși Români, filialele Craiova și Târgu Jiu, o conferință online în cadrul activităților din Luna pentru viață 2023. Conferința s-a desfășurat în mediul online, cu titlul „Viața din mâinile tale” – abordări și soluții pro-viață, având ca invitați pro-viață pe:
- D-na. Alexandra Nadane Președintele Asociației România pentru Viață și Director Centrele ROUA
- D-na. Dr. Eliza-Maria Cloțea, medic rezident obstetrică-ginecologie, fost președinte al Asociației Studenți pentru Viață,
- D-na. Psiholog Mariana Șurlea,
- D-l. Dr. Alexandru Voropanov, medic specialist pneumologie pediatrică și asistent universitar Pediatrie UMF Carol Davila din București,
- D-l. Radu Buțu, Președinte al Asociației Down Art Therapy Târgu Jiu.
În deschiderea întâlnirii, d-na Alexandra Nadane, a adus mulțumiri organizatorilor și a accentuat nevoia de unitate pentru salvarea vieții: „Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru tot sprijinul pe care îl oferă evenimentelor pro-viață și în luna aceasta și pe tot parcursul anului, precum și tuturor celor care la nivel instituțional dar și la nivelul organizațiilor de tineri fac ca mesajul acesta pro-viață să ajungă la cât mai mulți oameni. Tema lunii pro-viață din acest an este Viitor este pro-viață, și realitatea este că putem avea un viitor pro-viață dacă îl construim împreună. Așa cum arată titlul conferinței, Dumnezeu a pus viața în mâinile noastre, și trebuie să înțelegem cât de mare este acest dar și cum trebuie să îl folosim. Am venit în acestă viață cu un scop și darurile pe care le-am primit nu își pot dezvolta potențialul decât în relație cu ceilalți, decât dăruind din dragostea, din sprijinul, din puterea noastră pentru a-i ajuta pe ceilalți. La nivel mondial se fac foarte multe avorturi, fiind principala cauză de deces, și tot efortul nostru este de a dezvolta programe sociale și instituționale, pentru a oferi sprijin femeilor aflate în criză de sarcină.” D-na Alexandra a vorbit în continuare de modurile concrete de sprijinire a femeilor aflate în criză de sarcină, precum și de nevoia de comuniune și comunicare între factorii implicați în sprijinul acestora. La final a accentuat responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi, înaintea lui Dumnezeu, atunci când întâlnim o femeie aflată în criză de sarcină și pe care avem datoria să o ajutăm.
Următorul conferențiar, d-na. dr. Eliza-Maria Cloțea a vorbit despre începutul vieții încă din momentul concepției și evoluția medicală a fătului în perioada intrauterină: de la 16 zile inima începe să bată, iar la 8 săptămâni de la concepție deja 90 din structurile copilului sunt dezvoltate. Educația și informația ne dă putere să alegem, iar aceste etape de dezvoltare ale fătului trebuie să le cunoască orice femeie aflată în criză de sarcină. Doamna doctor a subliniat faptul că mamele empatizează mai mult cu proprii copii, atunci când li se aduc la cunoștință aceste date, iar șansele unei întreruperi de sarcină scad substanțial.
Mariana Șurlea asistent medical și psiholog în Târgu Jiu, a dat mărturie despre sprijinul pe care îl oferă, în cabinetele de ginecologie, femeilor aflate în criză de sarcină, pornind de la experiența proprie pe care a avut-o în momentul unei crize de sarcină. D-na. psiholog a vorbit de asemenea, despre trauma și sentimentul de vinovăție pe care îl are o femeia atunci, când alege întreruperea de sarcină. În final a vorbit despre cauzele apariției depresiei postnatală și a subliniat rolul important al tatălui în sprijinul femeilor aflate în criza de sarcină și salvarea de noi vieți.
Dr. Alexandru Voropanov, a vorbit în intervenția dânsului, despre nevoia de verificare a informațiilor medicale și despre datoria noastră de a interveni acolo unde se fac abuzuri asupra mamelor, „viitorul este pro-viață doar dacă ne implicăm și ajutăm concret, iar voluntariatul este esențial în acest sens”. De asemenea, a semnalat nevoia de înființare și în provincie a centrelor de sprijinire a femeilor aflate în criză de sarcină.
D-l. Radu Buțu, președintele asociației pentru persoanele cu sindromul down, a prezentat istoricul înființării acestei asociații, precum și efortul pe care îl face în sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, atunci când află că trebuie să aducă pe lume un copil cu sindromul down. Din nefericire 90% din cadrele medicale recomandă întreruperea de sarcină, în cazul unui copil cu acest sindrom, ceea ce este o lipsă de iubire și de credință, viața noastră a fost și este în mâinile lui Dumnezeu, a concluzionat domnul Radu.
În final Părintele Ștefan Bărbulescu, Inspector în cadrul Sectorului de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, prezent la conferință, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru susținerea și sprijinul oferit în organizarea activităților pro-viață, precum și conferențiarilor pentru prezentarea temelor cu mult profesionalism și a apreciat rezultatele pozitive, la nivel eparhial, în ceea ce privește organizarea activităților pro-viață, precum și cazurile de sprijinire a femeilor aflate în criză de sarcină.
Conferința a fost moderată de Georgiana Cârcel (Popescu), președinta A.S.C.O.R. Târgu Jiu și poate fi vizionată integral pe grupurile de Facebook și Youtube ale celor două asociații studențești, ASCOR Craiova și ASCOR Târgu Jiu.
Activitatea din Luna pentru viață, va culmina cu organizarea Marșului pentru viață. „Viitorul este pro-viață”; Sâmbătă 25 martie, în cele două orașe Craiova și Târgu Jiu:
Traseu Craiova – ora 12:30 – Biserica Sfânta Treime – Piața Mihai Viteazul – Calea Unirii – Strada Sfântul Dumitru – Catedrala Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Paraclisul Mitropolitan Madona Dudu.
Traseu Târgu Jiu – ora 13 – Biserica „Înălțarea Domnului” – zona Paralela 45.
(Pr. Inspector Ștefan Bărbulescu)